Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PAUS I KORSHEDEN

***

Idag åkte jag upp till Korsheden. Det är tre månader sen jag var här. Jag har med mig lite mat för att slippa handla. Den självvalda karantänen har gjort att jag känner mig en smula handlingsförlamad, men jag behövde en paus. En paus från vardagslunken, men också en paus från ansvaret hemma. Jag har konstant dåligt samvete för att jag inte orkar möta I som jag vet att jag borde, jag fixar helt enkelt inte det jag vill och det jag borde. Nu är äldsta dottern hemma så jag kan ta några dagar på egen hand. Om någon undrar så har I en Alzheimerdiagnos sen tre år. Det mesta funkar fortfarande rätt bra och jag är full av beundran hur hon själv möter sina motgångar och sina besvikelser, men jag behövs mer och mer.  

*

Bilden tog jag förra gången jag var här, i februari.  Stjärnhimlen fascinerar mig alltid, den påminner mig om evigheten, livets utsatthet men också om livets skönhet. Bloggar gör jag ganska ofta för att få försjunka i mig själv då och då, för att få vara i min egen värld en stund. Då och då är en underdrift, egentligen är det alldeles för ofta en ursäkt för att göra något annat, istället för att göra det jag borde. Men nu är det här jag är. Undrar om det inte är Orion därnere vid horisonten förresten.

*

Natti, natti.

***

Inlagt 2020-05-07 22:55 | Läst 2583 ggr. | Permalink

"Har arbetat för alzheimer drabbade och deras anhöriga i många år och har stor förståelse för din situation som anhörigvårdare, tufft. Jo det är Orion vid horisonten där du kan se "på spanska Tres Marias", Alnitak Alnilam och Mintaka tre stjärnor på rad, strävar snett upp mot höger. Upp mot det högra hörnet Plejaderna i Oxens stjärnbild kallas också bla för dom sju nymferna, består egentligen av något hundratal stjärnor. Fin bild av natthimlen och med mycket information för den som vill, så mörkt där du är. Som Gunnar Staland försökte jag mig på fota månen i går kväll men misslyckades totalt, men jag gjorde det genom ett nytt refraktor teleskop, kommer väl inte överens med detta ännu. Bästa hälsningar 😊"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej. Jag blir alldeles tom när jag läser din bloggtext. Jag önskar dig bara all stöttning från nära och kära. Och vetskapen om att ha något som engagerar är en liten, liten hjälp och stöd i allt.
Med bästa hälsningar Gunnar S
Som utan. Framgång försökt fotografera en magnifik och förväntad fullmåne i kväll.
Svar från Khalad 2020-05-08 12:42
Tack för fin kommentar Gunnar, jag uppskattar den!
Det gjorde du rätt i, klart man behöver omväxling från vardagen! Ingen orkar sitta som i 'karantän' hemma hela tiden, själv gör jag nog en cykelutflykt till Isbladskärret på Djurgården imorgon.. vädret ser ut att bli extra bra imorgon!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-05-08 12:45
Tack Jan,hoppas du fick det fina vädret och din cykeltur. Här är ganska molnigt idag men med små solglimtar ibland. Har nu hunnit med tvåpromenader förbi Spången och våtmarken därnere och rördrommen tutar för fullt. Ikväll tar jag med långtelet ner! Uppskattar din kommentar :-)
Livet är inte alltid så lätt och då är det bra med en stjärnhimmel. // Jörgen
Svar från Khalad 2020-05-08 12:45
Alldeles rätt, tack Jörgen!
Förståndet säger en sak, känslorna en annan. Förståndet påpekar att man måste tänka på sig själv både för sin egen skull och för sin anhörigas skull. Känslorna säger att man aldrig får ta nån paus.

Visst kan fotograferandet ge tröst och kanske mening.

Nu är min fru inlåst på sitt boende och kommer inte ut. Alla har varit sjuka utom min fru. Oklart hur många som dött, en fin tant gick bort för tre veckor sen. Jag får ju inte komma dit, de släpper in personal men inte anhöriga. Fram till 13 mars var vi ute på stan fem dar i veckan på små promenader och konditoribesök. Det var ungefär vad min fru orkade med och även jag.

Jag kan komma ut och plåtar just nu naturreservat i en Wikimdiadrive de kör under maj. Kommer på det sättet ut i en natur jag inte upplevt annars. Att leverera in bilder där såna saknats känns på något sätt lite meningsfullt.

Vacker himmel.
Svar från Khalad 2020-05-08 12:49
Tack Måns, jag vet ju hur det är för dig/er, uppskattar din kommentar! Förstår hur trist det måste vara att inte ens få ses! Fick förresten svar från Clas men tv ville han bara ha uppgifter om tid och riktning.Hälsningar/ Björn
Det är skönt att komma bort för att tanka batterierna och koppla av, men jag tror säkert att du gör vad du kan, det är nog bara du som sätter för höga krav på dig själv. Fin bild och jag tycker också det ser ut som Orion
Svar från Khalad 2020-05-08 12:51
Tack Peter, och Orion vet jag ju väl hur den ser ut. Jag läste med fascination om vänstra axelstjärnan, Betelgeuze, när jag var ung.
Fint skrivet och en träffande text..känner i några små delar igen mig..
Och lite andrum för att rensa tankarna är nödvändigt emellanåt..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-05-08 12:52
Tack Gunte! :-)
Ja nog behöver vi komma bort från vardagslunken ibland. När jag gick i pension tänkte jag att nu kan jag ägna mera tid i skogen/naturen. Men det blev inte så. Med gamla sjuka anhöriga i familjen blev det ständiga läkarbesök, handling och se till att alla hade mat för dagen. Fullt upp hela dagarna. Förra året efter att min morbror dog ordnade mina barn och fru så att jag kunde tillbringa 8 veckor i Jokkmokk. Tiden där uppe har jag ju skrivit om här på bloggen. Jag kände verkligen hur välbehövligt det var att komma bort från den vardagliga lunken. Hade daglig kontakt med dom hemma men kunde glömma alla vardagsbekymmer för en tid. Sitta i sina egna tankar. Känna tacksamhet för den familj jag har.
Sten
Svar från Khalad 2020-05-08 12:53
Tack Sten, visst är det så. Vi vill hjälpa tilldär det behövs men behöver egen tid också.
2020-05-08 10:01   Peter Hennig
Det var riktigt tråkigt att höra Björn. Ansvaret och belastningen måste kännas blytung – men redan din uppriktiga vilja att styra allt till det bästa gör nog halva saken.
Jag förlorade min hustru och livskamrat sedan nästan ett halvt sekel för två år sedan, efter bara en kort tids mindre plågsam avslutning. Tiden sedan dess har varit tung. Snacket om att ”tiden läker alla sår” stämmer nog inte – eller det kan vara så att en sådan smäll kräver så lång tid att man inte har den.
Jag undrar ibland vem som drog det korta ståt, och vem som drog det långa? Hon eller jag?
Ta hand om din ”I”. Säkert finns det massor av glädje och fina stunder för många år ännu!
Svar från Khalad 2020-05-08 13:01
Tack Peter, uppskattar att du kommenterar!Tråkigt att höra om din hustru men du har nämnt det i någon kommentar tidigare. Särskilt tråkigt att den sista tiden var plågsam, det förstår jag gör dig extra illa. Och att tiden läker alla sår är nog en överdrift, däremot tror jag att vi så småningom kan lära oss hantera förlusten så att den inte fortsätter suga all kraft ur oss.Och till sist, så här i slutet av livet tror jag det är väldigt få långa strån kvar, alla är mer eller mindre korta, på olika sätt och vis :-)
Man behöver ta hand om sig själv för att orka med andra, så ha inte dåligt samvete för att du samlar ork. Vacker bild och så passande till din text! Ta hand om dig och trevlig helg!
Svar från Khalad 2020-05-08 13:02
Tack Yvonne, det är sant :-)
Har arbetat för alzheimer drabbade och deras anhöriga i många år och har stor förståelse för din situation som anhörigvårdare, tufft. Jo det är Orion vid horisonten där du kan se "på spanska Tres Marias", Alnitak Alnilam och Mintaka tre stjärnor på rad, strävar snett upp mot höger. Upp mot det högra hörnet Plejaderna i Oxens stjärnbild kallas också bla för dom sju nymferna, består egentligen av något hundratal stjärnor. Fin bild av natthimlen och med mycket information för den som vill, så mörkt där du är. Som Gunnar Staland försökte jag mig på fota månen i går kväll men misslyckades totalt, men jag gjorde det genom ett nytt refraktor teleskop, kommer väl inte överens med detta ännu.
Bästa hälsningar
😊
Svar från Khalad 2020-05-08 13:05
Förstår att du vet Hans-Åke. Jo, Orion känner jag ju väl igen och vet lite om den också. Som jag svarade Peter var jag som ung fascinerad av det jag läste om vänstra axelstjärnan, Betelgeuze, den är ju stoor! Lycka till med refraktorträningen!
präntare 2020-05-08 14:27
Hej !
Ja Betelgeuze, är stor 1 miljard solar ryms inom denna super, superjätte. Den är den 8 ljustarkaste stjärnan så det finns värre. Forskarna säger den kommer att sluta som en supernova inom dom närmaste 100.000 åren, så att det kan hända närsomhelst. Under förra hösten och in på detta året så upptäckte man att stjärnan blev allt ljussvagare, vilket man hade svårt att förklara, men det har visst rättat till sig nu.
😁
Kämpa på, livet är inte så lätt jämt och tänk på dig själv ibland/ J-O
Svar från Khalad 2020-05-08 13:06
Så är det, tack J-O!
Hej Björn.
Vi vet om denna olyckliga sjukdom och känner med dig. Det är bra att du kan få en efterfrågad paus och att din dotter är där för jer..
Att titta på stjärnor medan du fotograferar dem måste vara ett bra sätt att få lite avkoppling - trevligt foto här.
Med många vänliga hälsningar här från oss i Roskilde / DK.
Svar från Khalad 2020-05-08 15:38
Tack Erik! Jag vet att jag har nämnt det tidigare. Jag nämner något ibland eftersom jag har en ganska öppen och personlig blogg men inget jag kommer "tjata" om. Och stjärnhimlar kan vara gnistrande vackra!
Erik Madsen 2020-05-08 16:02
Forstået.
Mvh. Erik.
Nu blev jag helt tagen. Jag har förstått att din I var sjuk på något sätt. Alzheimers är en grym sjukdom. För alla inblandade. Önskar dig bara all support du/ni kan få från alla håll. Egenåterhämtning inte minst. Bilden är fantastiskt vacker, du har fått stjärnorma att gnistra.
Svar från Khalad 2020-05-08 20:15
Hej Annelie, bäst att ta en dag i sänder tror jag. Än behöver vi inte någon hjälp utifrån, men det är skönt att äldsta dottern sen ett tag bor hemma. Hon har ett halvtidsjobb i Linköping, och det betyder att nu var hon hemma fre-lö-sö Det känns skönt.Tack för din kommentar, uppskattas!
hej det var verkligen eller är verkligen sorgligt att läsa din blogg här. Stackar I och dig och er familj. Den sjukdomen är något jag önskar att ingen fick....

Jättebra att din dotter ställer upp och låter dig få åka iväg för vila/samla tankar/ få ro m.m det är du värd och blogga på du Björn :)

Och sist rymden är en mäktigt plats.
I vintras på kvällskvisten runt 21:00 tiden när jag och Maja hade lekt med en boll en stund så lade hon sig ner för att rasta och jag lade mig på rygg bredvid henne och tittade upp mot den mörka klara stjärnhimlen. Där låg vi ett bra tag och njöt. Ett minne som jag alltid vill komma ihåg förhoppningsvis....

Fin bild Björn och ha det så bra nu, allihop :)
Svar från Khalad 2020-05-08 20:19
Hej Joakim, äldsta dottern bor sen en tid hemma, så jag har hjälp och stöd :-) Och vi får alla ta det som kommer. Ligga på rygg och titta på stjärnhimlen är bra -vackert, intresset och ger lite perspektiv på tillvaron! Tack för kommentar, uppskattas!
Joakim88 2020-05-08 20:34
Vad skönt och vad bra att hon gör det nu :)
Ja men så är det absolut.
Ja det är fint det, rymden är mäktigt :)
Fantastiskt fin stjärnhimmelbild snyggt inramad av skogen! Jag har full förståelse för att du behöver komma bort ett tag. Det mår nog många bra av att få göra om man kan. Fast det är förstås extra välkommet i ditt fall. Det är säkert mycket tufft att se sin livskamrat drabbas av en sådan sjukdom och jag kan tänka mig att det tar oerhört mycket kraft. Hoppas du kan återhämta dig i Korsheden!
Sköt om dig!
Bjarne