Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NYA KAMERAN - SOMMAREN 1955

***

Sommaren 1955 köpte jag min andra kamera, min första småbildskamera.  Jag var 14 och skulle fylla femton samma höst. Min första kamera, en Zeiss Ikon Nettar, hade jag haft i precis ett år. Nu hade jag fått tillfälle att köpa en begagnad Robot IIa i fotoaffären (Stefans i Ludvika) där jag jobbade extra ibland, 250:- kostade den försedd med ett Xenar 37,5 /2,8 objektiv. Den lite udda brännvidden beror på att formatet var 24x24 mm och därför en normaloptik. Kameran var också liten och behändig till sin storlek, om än ganska tung. Största nackdelen med den visste jag ju om när jag köpte den men jag ville ändå prova. Den tog alltså inte standard småbildskassetter utan jag fick köpa film i burk, normalt tror jag det var i 5-meterslängder.  Dom klippte jag i lämplig längd i beckmörker och spolade upp dom på kamerans specialkassett, fortfarande beckmörker förstås.  Det var väl egentligen inte särskilt svårt men det visade sig att dom flesta filmerna fick repor. Kassetten hade inte någon bra precision, inte min i alla fall, och förutom reporna  var det svårt att få kassetten perfekt ljustät. Förutom reporna är det många, många bilder jag har ljusskador på. Jag vet att senare modeller av Robot gick över till standardkassetter. Men visst blev det bilder också med den. Känslan av att ha 55 bildrutor till förfogande var ju lite lyxig när jag varit van 12 på en rulle.

*

Självporträtt i en spegel i vanlig inomhusbelysning. Stativet var långt från dagens lyx, det kostade 30 kr med en mkt enkel kulled och ganska skakigt. Nästan så det förvånar mig att den här bilden blev hyfsat skarp, jag ser ju att jag håller i kameran och trycker av på vanligt sätt, alltså utan trådutlösare. Bilden är tagen sommaren 1955 hemma hos morfar i Deje

*

Här är en sida ur registret i mitt första negativalbum. Första bilden med nya kameran har nummer 217. Ni kan se hur jag nere till höger på sidan markerat var gränsen mellan de två första kamerornas negativ är. Det betyder att jag totalt tog 216 bilder med den första kameran, Zeiss Ikon Nettar.  Alltså 18 filmer.

*

Av negativbladet här kan jag se att det här självporträttet ingår i andra filmen med Roboten, jag gjorde två exponeringar, detta är den andra med nummer 271. Överst på sidan kan jag se att det är en Ilford FP3

*

***

Inlagt 2020-08-27 22:53 | Läst 4246 ggr. | Permalink

"Ordning och reda måste jag säga och fint självporträtt av en duktig yngling. Rolig läsning och fina bilder . Ha det gott/Stig"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant och kul läsning! Fin selfie!
/B
Svar från Khalad 2020-08-29 10:09
Tack för det Bengt! Efterbehandling av skannade negativ i datorn är bra, negativen var väldigt mjuka.
Detta att du skrev upp "metadata" gör bildmaterialet än mer värdefullt!
Detta skall du donera till något arkiv, vid tillfälle. Lokalhistoriskt värdefullt.
- hawk
Svar från Khalad 2020-08-29 10:12
Hej Håkan, det höll sig i ungefär ett och halvt år, snart efter att jag börjat med småbild slutade jag göra noteringar för varje bild.....Tack för kommentar!
Hej. Vilken ordning!. Jag blir avundsjuk. Själv har jag inga bilder kvar från den tiden tagna med min första kamera Bella Bilora. och fortfarande en hemsk oordning i bland mina bilder.Jag tänker alltid när jag letar efter någon bild. Jag måste sortera och få ordning på mina bilder, men det får bli sen. När sen kommer har jag ingen aning om.
Fint självporträtt.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-08-29 10:16
Hej Bengt, tack för trevlig kommentar! Ordningen höll inte i sig så länge, ganska snart (några månader) efter att jag börjat med småbild slutade jag göra noteringar för varje bild. Och nu för tiden kan jag få leta länge för att hitta en specifik bild bland nutidens alla digitala bilder. . Det jag är glad för är att jag faktiskt sparat alla gamla svartvita negativ :-)
Oj det här var otroligt, vilken ordning. Vad roligt att nu kunna med hjälp av den minnas.
Högt egenvärde men kanske intressant även i annat sammanhang inom fotografi.
Mina föräldrars vardagsrum hamnade på museum som tidstypiskt
Svar från Khalad 2020-08-29 10:18
Tack Nini, som jag svarat flera andra höll ordnimngen inte i sig s länge efter att jag börjat med småbild, ett par månader kanske. Men jag ÄR glad att jag sparat alla negativ! Kul att höra att att du kan gå och titta på dina föräldrars gamla sovrum på museum :-)
niniz 2020-08-29 11:31
Vill inte vara sån men... Det är vardagsrummet 😉

Även om det var en period så är det ju kul idag att ha en sådan liten samling.
Svar från Khalad 2020-08-29 16:57
Jag har både sett och läst vardagsrum, nuförtiden händer sånt här lite då och då. Ibland ser jag att det är mobilen eller plattan som skrivit något annat än jag skrivit, ibland är det egna tankeglurpar som jag inte kan förklara, dom bara händer oftare nu än tidigare:-)
Bilder + text = fascinerande! Den unge mannen värd en stark applåd! 👏
Svar från Khalad 2020-08-29 10:20
Tack Ragnar! Ordningen höll inte i sig så länge när bildskörderna ökade!
Intressant läsning, spännande med gamla analoga kameror, ett fint självporträtt från en svunnen tid.
😁
Svar från Khalad 2020-08-29 10:21
Tack för trevlig kommentar Hans-Åke!
Den unge man med nya kamera :) Fin selfie. Intressant o rolig läsning. Fin dokument. Hälsar Lasse
Svar från Khalad 2020-08-29 10:21
Bugar och tackar, roligt att du gillade den, tack Lasse!
Ordning och reda måste jag säga och fint självporträtt av en duktig yngling. Rolig läsning och fina bilder .
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2020-08-29 10:25
Som sagt, ordningen höll inte i sig så länge när bildskördarna ökade. Men jag är glad att jag sparat alla negativ, oftast med någon anteckning på varje negativblad. Tack Stig!
Ränderna går aldrig ur.
Så jobbar en begåvad kille.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-08-29 10:31
Tack Janne! Som jag svarat nästan alla, ordningen höll inte i sig så länge när bildskördarna ökade, kanske några månader till. Är dock väldigt glad att jag fortsatte att spara alla negativ, även om jag bara gjorde några få noteringar på varje negativblad! Mina förebilder var gissningsvis två - Gösta Skoglunds Fotolärobok i bild (som dock bara mer i förbifarten talar om att spara negativ i negativblad - s51 i 1952 års upplaga, jag har just kolla den) och fotoaffären jag jobbade i
Hej Björn.
Jeg har kun et ord til dette indlæg: Respekt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-08-29 10:36
Stort tack Erik!
Hej,
Det var en ordningssam ung man. Vilket register på alla bilder. Imponerad.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-08-29 10:38
Hej Bob, ordningen höll nu inte i sig så länge när bildskördarna ökade, kanske ett par månader till. Men jag är väldigt glad att jag fortsatte att spara alla svartvita negativ även om det blev ytterst få anteckningar fortsättningsvis! :-)
Väldigt intressant läsning. Vilken procedur det var med filmen och snyggt bokfört själva fotandet. Kul att se hur tekniken var som förr och hur den gått framåt.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-08-29 10:40
Tack för det Johnny. Tyvärr höll sig ju inte anteckningarna så länge, ett par månader till ungefär,. Däremot är jag väldigt glad för att jag fortsatt och sparat alla svartvita negativ :-)
Du tog selfies redan på den tiden, wow! Imponerad över ditt välordnade arkiv och detaljerna du sparat. Du måste ha varit en väldigt ordningsam tonåring.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-08-29 10:45
Det där med selfies var ju kul, det tycker jag också. Tror att det var den lilla kameran, Roboten, som lockade mig till det. Jag har flera, tagna just som selfies, alltså genom att jag bara sträckte ut armen och plåtade mig själv. Där funkade ju den korta brännvidden bra också.
Som jag svarat nästan alla höll sig noteringarna till varje bild bara någon eller några månader till, sen ökade bildskördarna snabbt. Men jag är väldigt glad för att jag sparat alla svartvita negativ! Tack Lena!
Imponerande på alla sätt.Och vilken tur att bläckskriften i arkiven inte flutit ut till plumpar..Kul och intressant redogörelse..
Får erkänna att mina data från mitt diaarkiv finns i fyra pärmar.
Inte ofta det kommer fram men det händer.
Där hade Minolta en fördel med sin funktion att lagra exif data
i kameran.
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-29 10:49
Hej Gunte. Den där ordningen och noggrannheten höll i sig en månad till eller ett par, sen blev det för mkt bilder. Ändå väldigt glad att jag fortsatte att spara alla gamla svartvita bilder, tack för trevlig kommentar :-)
2020-08-28 19:54   Pekka Järvensivu
Spännande läsning med historik till din fortsatta karriär
Svar från Khalad 2020-08-29 10:51
Tack Pekka, roligt att du gillade bloggen! Hälsningar/ Björn
Både fotohistoria och livshistoria i ett! Mycket fint självporträtt på den lycklige ägaren av kameran. Ordning och reda var det i bildarkivet också. Bra jobbat! Det måste varit lite frustrerande att få repor och ljusskador förstås.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-08-30 12:27
Tack Bjarne! Och jag hade bra ordning i början där, det höll sig dock inte så länge...... Hälsningar/ Björn
Vilken härlig ordning på bilderna, jag brukar också skriva upp en anteckningsbok när jag fotograferar. Så jäven idag delvis men det var mer noggrant när man körde med film.
Annars är det omöjligt att veta var man har tagit en bild och när.
Svar från Khalad 2020-10-12 15:01
Tack Michael, det höll i sig dom första två tre åren. Nu för tiden har man ju alla kameradata i metadata och det är lätt att komplettera i datorn med plats och sånt :-)