Advertisement
Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Lek med liten flicka

Nollgradigt och snöblandat regn.

Jag fortsatte mitt testande av verktygen i bildbehandlingsprogrammet.

Plockade fram några bilder av barnbarnet från i höstas, som jag försökte förbättra.

Allmänljuset i vårt hus är mycket sparsamt, vilket jag vanligtvis tycker är skönt.

Men när jag ska fotografera, måste jag antingen flytta fram läslampan eller passa på,

när barnet sitter helt nära en befintlig lampa.

Ändå behöver jag ofta skruva upp isot mer än önskvärt och åtskilliga gånger har jag svurit över resultatet.

Ibland har det bara blivit brusigt.

Ibland (ofta) oskarpt på grund av för långa slutartider.

Och ibland har färgerna blivit totalt fel.

Detta har jag haft i åtanke, när jag övervägt att börja fotografera i raw.

Dessutom är bildvinkeln förstås begränsad till den lilla del, som är belyst.

 De korrigeringar jag tidigare försökt göra, har definitivt inte gjort mig nöjd.

Nu tänkte jag se, om jag skulle kunna få fram något bättre med mina nyfunna kunskaper.

Före bildbehandlingen var flera av bilderna så mörka, att inga detaljer kunde urskiljas och färgskalan gick genomgående i morotsfärg.

Och se, nog tyckte jag, att det blev klart bättre.

Nu tror jag inte, att jag har mer än skummat på ytan och jag behöver massor av träning men jag undrar ändå, hur mycket bättre det troligen skulle kunnat bli, om utgångsmaterialet varit i rawformat. 

Jag är själv nog mest nöjd med de svartvita bilderna, där jag tycker, att jag fick fram mer nyanser i gråtonerna än jag fått tidigare.

Men jag tar mer än gärna mot kritiska synpunkter.

Att grundmaterialet sätter gränserna, syns i bilderna från ett annat fotostillfälle,

som ger mig tillräckliga skäl för att ta det där steget till raw...

Då försökte vi snabbt få till lite ljus med hjälp av en mobil men det räckte inte långt, tyvärr

och inte mina bildbehandlingsförsök heller.

Inlagt 2015-01-31 21:53 | Läst 5410 ggr. | Permalink

"Precis som du använder inte jag heller blixt vi fotografering inomhus, eftersom jag tycker bilderna blir så platta. Problemet blir som du skriver ofta en morotsnyans i bilden. Konverterar man till svartvitt försvinner ju det, men konverteringen är en konst det med om man vill få med nyanserna. Tycker om dina bilder och speciellt de två sista, trots bruset. Prova raw det är bara att återgå till det gamla om du inte tycker det ger dig de möjligheter du efterlyser. I dagens digitala värld är det lätt! Ha en fin dag! Yvonne"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bild 4 och 6 är så fina.
Jag har nyss kommit hem från Götet med många bilder av samma kvalitet som du nämner, på mitt lilla troll.
För lite ljus eftersom jag inte vill fota med blixt.
Får se vad det kan bli av det
Marianne
Svar från Karuzzell 2015-01-31 22:24
Jag blir lika besviken på mig själv varje gång jag missar ett tillfälle. Skaffade t.o.m. en blixt men till vad nytta? Gillar den inte, vilket sannolikt är synonymt med att jag inte kan hantera den. Den heller.
Hoppas, att dina bilder blir bättre än mina.
eva
Vilket litet sött troll! Jag tycker att Du har lyckats väl! Svårt att hitta någon favorit. Pianospelande med skugga på väggen är häftig!
Svar från Karuzzell 2015-01-31 22:50
Jag håller med dig. Hon är ett veritabelt charmtroll. Däremot tycker jag inte, att jag lyckats så bra med bilderna. Pianosviten är obetalbar. Eller rättare sagt: Den hade varit så, om bilderna haft åtminstone någorlunda hyfsad kvalitet, vilket de tyvärr inte har.
Jag tackar för din kommentar!
Eva
Wolfgang 2015-01-31 23:40
Eva, det är innehållet i bilden som oftast är viktigare än den tekniska bildkvaliteten.
Svar från Karuzzell 2015-01-31 23:53
Jag håller absolut med dig i sak men kan ändå inte svälja förtreten. Det här är riktigt dåligt men det kunde ha blivit riktigt bra. Och det tillfället kommer aldrig åter. Kort sagt: Jag misslyckades och är missnöjd. Nu vill jag dra lärdom av det för att lyckas bättre nästa gång.
Tack igen!
Eva
Wolfgang 2015-02-01 14:37
Hade Du fotograferat i raw, hade Du haft alla pixlar kvar, när Du justerar efteråt och då hade Du kunnat justera mycket bättre. Med jpeg gör ju kameran det jobbet automatiskt och slänger 3/4 av alla pixlar efteråt, varför Du då bara har 1/4 kvar och varje gång Du justera i jpeg förstörs ytterligare pixlar, medan raw behåller samtliga, fast Du gör ändringar en annan dag. Jpeg är bara bra om man inte vill jobba efteråt i ett bildprogram.
Ha en bra söndag.
/Wolfgang
Svar från Karuzzell 2015-02-01 22:32
Ja, allt det där känner jag ju till men jag har ändå hållit fast vid jpegfilerna av två skäl.
Det första är, att mitt Lightroom är gammalt och inte kan läsa kamerans råfiler och jag känner mig mer beroende av bildbiblioteket än av bildbehandlingsdelen. Hittills har jag inte känt något större behov av att bildbehandla mer än det jag kan göra i Lr. Det andra är, att min dator redan är seg och jag befarar, att den inte kommer att klara av de större filerna.
Visserligen har jag i åratal läst och hört, att det nästan är ett 'Måste' med RAW men det finns också fotografer, som hävdar, att dagens jpegfiler är så bra, att de räcker långt. Mycket långt. Om man inte behöver justera vitbalansen förstås eller misslyckats helt och därmed behöver den där bortkastade informationen.
Man behöver inte heller förlora mer information för att man gör nya ändringar i en bild om man använder Lr, för där sparas ursprungfilen liksom alla ändringar och det är lätt att gå tillbaka ända till ursprungsbilden om man så önskar.
Nu är jag i alla fall halvvägs in i RAW, vilket jag skrivit en del om i två inlägg och därmed var det en nödvändighet, att lära mig den digitala framkallningsproceduren. Jag visste redan, att Camera Raw i stort har samma motor som Lightroom och att de följdaktligen är väldigt lika men upptäckte snabbt, att ACR innehåller mycket mer.
Däremot visste jag inte, att man kunde bildbehandla jpegfiler i ACR och det gav mig större möjligheter, att justera dessa bilder, som i förstone var rätt misslyckade. Bilderna i det här inlägget är alltså alla jpgfiler, som efterbehandlats i Camera Raw. Givetvis hade möjligheterna varit större om det varit råfiler med mer information men också om jag kunnat det här med bildbehamdling bättre än vad jag kan.
Med tanke på mitt gamla Lightroom är det väldigt knöligt och tidsödande med rawfilerna men jag planerar att köpa Lightroom 6 när den släpps (i mars?) och då kommer jag nog, att helt övergå till RAW. Tills dess blir det nog lite blandat.
Tack för dina synpunkter och ha en skön vecka!
Eva
Fina bilder tycker jag trots brist på ljus. Personligen så har jag många gånger upplevt liknande problem med inomhusfotografering och jag tror tyvärr inte att RAW kan råda bot på allt.
Just nu läser jag en bok som jag varmt kan rekommendera och du var själv inne på den tråden kring blixt.
Motvilja mot att använda blixt är nog mest att man inte vet vilka möjligheter det faktiskt ger. Med dagens moderna blixtar som dessutom kan anpassa ljusstyrka, olika ton och puls samt agera som "slav" så går det att få mycket fina resultat långt ifrån de överexponerade bleka, platta bilder man kanske föreställer sig!
Mitt tips är att låna boken på biblioteket och titeln är " Blixtfotografering i kamerablixtens ljus av Joe McNally. Den är en riktig "bibel" i ämnet och mycket intressant och spännande och dessutom lätt att förstå. Jag blir sugen på att prova de olika teknikerna i den och kommer köpa boken. Lycka till!

Hälsningar/Kirsten
Svar från Karuzzell 2015-01-31 23:31
Först blev jag lite besviken över att du inte tyckte, att RAW var lösningen men det trodde jag nog eg. inte heller. Kanske hoppas jag, att det ska vara en liten hjälp på vägen när man ändå misslyckats. Sedan blev jag desto gladare över ditt boktips. Införskaffade faktiskt en blixt inför julhelgen men trots lite halvhjärtade försök med den innan det var dags, tyckte jag mig inte få till det som jag hoppats. Inser förstås, att det, som vanligt, mest handlar om okunskap men hittade ingen info om hur jag skulle använda den när jag letade. Så jag tar mycket tacksamt mot ditt tips och ska definitivt ge också blixten en chans.
Stort tack för både kommentar och råd!
Eva
Speciella bilder med fin och varm känsla i, tycker jag!
Svar från Karuzzell 2015-01-31 23:32
Tack Lena! Det värmer!
Ha en skön söndag!
Eva
Precis som du använder inte jag heller blixt vi fotografering inomhus, eftersom jag tycker bilderna blir så platta. Problemet blir som du skriver ofta en morotsnyans i bilden. Konverterar man till svartvitt försvinner ju det, men konverteringen är en konst det med om man vill få med nyanserna. Tycker om dina bilder och speciellt de två sista, trots bruset. Prova raw det är bara att återgå till det gamla om du inte tycker det ger dig de möjligheter du efterlyser. I dagens digitala värld är det lätt! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från Karuzzell 2015-02-01 11:16
Jag ska ta en titt på boken, som Kirsten tipsade om och se om jag kan hitta hur man kan använda blixten för upplättning på ett snyggt sätt. Jag testade lite innan jul men blev inte nöjd, vilket inte alls betyder, att det är omöjligt.
Troligen handlar det här liksom i det mesta annat i att kunna hantera utrusningen. Det räcker inte med att köpa en blixt! Samma sak med konvertering eller bildbehandling i allmänhet. Det krävs både kunskap och träning.
Ha en fortsatt skön söndag!
Eva
Jag har en extern blixt som jag kan placera runt i rummet och avfyra/styra från min kamera, men jag använder den i stort sett aldrig. Jag föredrar det lilla naturliga ljus som finns. Visst kan det bli lite gryniga bilder ibland men det kan man ju ofta åtgärda efteråt, och dessutom så gör det inte så mycket tycker jag. Färgerna kan bli lite knepiga som du skriver men det går ju också att justera i efterhand. RAW format, en kamera som är bra med höga ISO och ljusstarka objektiv är ju några lösningar om man inte gillar blixtljus. Nackdelen med blixt är ju att man många gånger måste 'planera' sina bilder ganska ordentligt och när det kommer till barnfotografering så är det inget som intresserar mig alls, där gillar jag de spontana bilderna som tas när det händer något. Jag tycker du är för självkritisk, jag gillar många av dina bilder ovan.
Svar från Karuzzell 2015-02-01 11:37
Det finns blixtfantaster, som kan använda blixt på ett ytterst tilltalande sätt och så finns det sådana som jag, som ihärdigt framhärdar i, att jag inte gillar blixtbilder. Detta fast jag egentligen vet, att mitt ogillande bara beror på okunskap. Rätt använd ska det inte synas, att man använt blixt men för det krävs den kunskap, som jag inte har. Ännu....
För att få ut optimalt ur en tekniskt misslyckad bild tror jag, att RAW är en god hjälp på vägen. Lite brus stör mig inte alls men på åtskilliga av barnbilderna är gränsen passerad med råge för att det ska vara njutbart att titta på dem. Så RAW är nästa steg att ta.
Det är förstås roligt, att du gillar bilderna men jag anser, att kritik och självkritik är nödvändiga för att utvecklas. Om jag vore nöjd, så skulle bilderna aldrig bli bättre och jag tror, att det finns väldigt mycket att förbättra både vid fototillfället och i efterbehandlingen, där jag tidigare oftast bara gjort små justeringar. Här har jag riktigt tagit i. Och dragit ner. Och lagt till. För att sedan testa en helt annan variant.
Jag tackar för dina synpunkter och önskar dig en skön söndag!
Eva
Fina, stämningsfulla bilder, tycker jag!

Har också problem med inomhusfotografering. Dels har jag ingen extern blixt och dessutom tycker jag själv inte om att få en blixt i ögonen, så det gör säkert inte barnbarnen heller.
Jag fotar alltid i raw numera eftersom jag upplever så stor skillnad i resultat. Men det tar också mycket tid i anspråk att bildbehandla från raw. Ställde därför om min kamera igår så att den nu både fotar i raw plus jpeg. Då kan man välja från bild till bild.
Katarina
Svar från Karuzzell 2015-02-01 11:49
Först tack och roligt, att du gillade bilderna i inlägget. Ännu en röst för att övergå till raw! Har nu testat vid några tillfällen men det är för tidigt, att dra några slutsaser. Har också prövat varianten med både-och men tyckte, att det bara blev ännu fler filer att hålla rätt på.
Förutsättningen för att blixtfotografering ska bli lyckad är nog en blixt, som både kan riktas och gärna ställas in så att effekten (ljusmängden) kan anpassas efter det befintliga ljuset. Det kräver både en extern blixt och kunskap om hur den ska användas. Jag har skaffat en blixt men saknar kunskapen om hur jag ska utnyttja den på bästa sätt.
Tack för din kommentar!
Eva
Jag tycker du lyckat bra med att hantera både ljuset och bildbehandlingen. Både färgbilderna och de i svartvitt är så fina, även om jag faller mest för de svartvita. Väl fångade ögonblick. Bland färgbilderna är den första min favorit. Fyran hade nog tjänat på att sänka färgmättanden i rött lite. Bland de svartvita gillar jag särskilt bild fem och sedan trean. Mjukt vackert ljus med lagom kontrast.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Karuzzell 2015-02-01 11:57
Tack för en konstruktiv kritik. Alla bilderna var kraftigt morotsfärgade och jag tyckte igår, att jag justerat färgen och mättnaden någorlunda. När jag idag tittar på bilderna ser jag själv också, att jag borde ha dragit ner mer på flera stycken bl.a. den bild i inlägget som du nämner. Tack för påpekandet!
Väldigt roligt, att höra dina synpunkter på de svartvita.
Ha det bra!
Eva
Tösabiten är ju underbart söt och verkar agera helt ostört framför kameran. tycker dina bilder är guldkorn och de kommer att var fina minnesbilder för den lilla tösen då hon blir stor.
De bilder få bilder jag har från min barndom är tagna med en lådkamera och ofta i dåligt ljus men det är minnesfragment från den tiden ändå.
Pianobilden där hon sjunger och skuggan på väggen, finare kan det väl inte bli.
Svar från Karuzzell 2015-02-01 22:11
Visst är tösen bedårande och lika visst hoppas jag, att bilderna ska skänka henne glädje framöver.
Idag tas det mängder av bilder varje dag också på denna lilla stumpa och det höjer min ambitionsnivå, eftersom jag inte kan konkurrera med alla vardagsbilderna.
Det gör, att jag blir närmast galen på att t.ex.hela den bildserie, som togs när hon 'spelade' piano blev så dålig teknskt sett. Visst är både motivet och känslan underbara men tänk så fint det skulle kunnat bli! Det säger jag inte för att gnälla eller för att få sympati utan för att jag är uppriktigt besviken, vilket ger mig motivation, att få till det bättre nästa gång ett liknande tillfälle dyker upp. För det kommer det helt säkert att göra, även om just detta inte kommer i repris.
Jag har praktiskt taget inga bilder från min egen barndom. Det finns (nog) bilder, säkert av god kvalitet, eftersom min far var en inbiten hobbyfotograf men de bilderna finns på annat håll.
Stort tack för dina rader
Eva
Det var en otroligt gullig liten tjej! Att plåta som du beskriver är ju riktigt svårt, det bästa är ju dagsljus in genom stora fönster. Att ha en blixt på kameran med vridbart huvud som du kör i en reflexskärm kan ge riktigt bra resultat, men hur man än gör måste man öva in sig på tekniken. Trots varierande teknik så är det ju fina o värdefulla bilder. Må gott, LO
Svar från Karuzzell 2015-02-01 22:20
Jag tackar och fortsätter mitt sökande. Många fönster, stora fönster men....dåligt ljus! Och blixten och jag kommer inte överens. Men kanske hinner jag hitta min väg innan det är dags för barnbarnsbarn.....
Jag försöker! Både att må gott och att bli nöjd med plåtandet.
Eva
Fina porträtt
Favoriten blir den med pianot och skuggan
Svar från Karuzzell 2015-02-01 22:23
Tack Bengt!
Pianosviten kunde ha blivit så fin. Men jag sabbade det...
Eva