Den vår de svaga kalla höst
Tillbaka till ordningen!
Eller ...?
För nog kändes det lite märkligt, att i början av november stå på gårdsplanen och förnimma en känsla av vår.
Det var 14 grader varmt, fåglarna sjöng och luften var full av surrande och sötma.
Det som fångade mitt intresse denna dag var inte fåglarna utan det, som surrade vid huset.
Fasaden är täckt av murgröna, som blommar nu och eftersom nektarutbudet så här års är begränsat, hade nog traktens alla insekter hittat dit........
Jag plockade fram makrot, som jag inte använt på hela sommaren och ordentligt ringrostig insåg jag, att övning var av nöden tvunget.
Objektivet hade inte begat ihop men aj, så svårt jag hade med det korta skärpedjupet.
Men ack så roligt och vårkänslorna var en bonus.
För den, som inte känner till murgröna mer än som en krukväxt kan jag berätta, att den faktiskt är en härdig växt i vårt klimat. Åtminstone i landets sydligare delar.
I mina egna trakter här i Skåne täcker den gärna in både mark, fasader, träd och allt annat den kan klänga på med hjälp av sina sugfötter.
När den blivit några år, inleder den en ny vuxen fas och börjar bilda skott, som saknar sugfötterna men som istället växer ut till buskliknande grenar med annorlunda bladform och som sätter blom.
På så sätt kan den bilda trädliknande plantor med relativt grova grenar, som växer ut i det fria.
Om man tar en stickning från dessa delar, får man en planta med alla den vuxna formens egenskaper, som alltså kommer att förbli buskliknande utan förmåga att utveckla luftrötterna men blomma och bära frukt.
I vår egen trädgård satte jag för många år sedan ett antal sticklingar, som nu etablerat sig och täcker både mark, byggnader och också börjat klättra upp i träden.
Sedan de börjat blomma och sätta frö hittar jag nu också ständigt nya små fröplantor och jag undrar om hela trädgården, om ingen bromsar dess framfart, så småningom kommer att vara helt inhöljd i murgröna.
Tycker inte alls att du är ringrostig med macrot.
Bra bilder
Här ösregnar det, snöblandat
Marianne
En djungel av blanka mörkgröna blad tackar jag inte nej till. Om man sedan klipper lite i det blir det dessutom både prydligt och snyggt. Att klippa till raka linjer på fasaden när fönstren ska hållas fria blir t.ex. väldigt fint.
Det krävdes en hel del innan jag började få skärpa på nånting och de bilder jag egentligen ville ta blev det inget alls av. Men skam den som ger sig...
Det där sluddet, som skrev om, är ju annars det som brukar prägla våra skånska vintrar.
Ha det bra!
Eva
Mvh!
Tack för din fina kommentar!
Eva
Härliga vårbilder. Mycket vacker fotografi.
Ha det bra
Bob
Tack för din kommentar och ha det bra ni ock.
Eva
Vårkänslan började redan i förra veckan,när jag stod vid Vombfältet och tittade och lyssande på flyttfåglarna, som turades om att virvla runt på himlapällen. Visst är fåglarna på väg åt ett annat håll nu men det var lätt att glömma när tofsvipornas skrik blandades med gässens kacklande och någon vadares gälla röst bröt igenom ljudvallen. Och snart är vi där igen!
Eva
Du fick ju riktigt bra bilder trots din "rostighet" :-)
ing-marie
Blev förvånad när jag för några dagar sedan läste om murgröneprydda träd i Stockholm på en blogg. Jag vet inte var gränsen går för just murgrönan, ofta handlar det också om mikroklimatet på odlingsplatsen. Som trädgårdsmänniska vill man ofta tänja på gränserna och åtrår det man inte kan odla men som annars i livet gäller det att acceptera sina förutsättningar och göra det bästa av dem. När det gäller faunan gäller lite andra regler. Alla djur finns inte överallt i vårt avlånga land men den variationen liksom skillnad i naturen i stort tycks bara bidra till att göra naturupplevelsen rikare och mer spännande. Men visst hade jag gärna velat se de djur och den miljö som finns i dina trakter.
Eva
Murgröneträd kan också vara när murgrönan tagit över ett dött träd eller en hög stubbe och bildat ett alldeles eget frodigt och städesegrönt träd, vilket inte är alldeles ovanligt här nere.
Avis? Ja, det är jag varje gång jag ser dina fina bilder från din trakt
Jag tackar för din kommentar!
Ha det bra!
Eva
Ha det bra du också!
Eva
Hälsningar Lena
Vädret har verkligen spårat ur tidtabellen. Skönt med det milda vädret men helt säkert inte så bra på många sätt.
Eva
Jag tackar för ditt fina omdöme om bilderna men det tog en bra stund innan jag överhuvud taget lyckade sfå någon skärpa på flugorna.
Eva
Eva
Dessutom fick jag mig en hel del information om murgrönan som jag inte kände till.
På en vandringsresa i Spanien fick jag informationen att murgrönan inte kan blomma så här långt upp som i Stockholmstrakten men då jag hittade en planta senare här som hade utvecklat de blad som blir efter blomningen frågade jag en blomster expert och fick bekräftat att gynnsamma år så blommar den även i mina trakter.
Men det där med sticklingar var intressant.
Jag har lite murgröna på tomten som klättrar upp och lindar in en tallstam så att den blir så grön och vacker men tyvärr så tycker rådjuren om murgröna och brukar beta ner den på vintern. Försöker spärra av med nät eller galler men rådjuren överlistar mig ändå.
Roligt om jag kunde bidra med lite info om murgrönan. Såg i efterhand, att jag formulerat mig dåligt angående sticklingsplantornas egenskaper och har redigerat. Alltid trist när rådjuren (eller andra djur) äter upp ens trädgårdsväxter, även om jag tillhör de mera förlåtande. Vi har inte själva besök av just rådjur och någon verklig bot har jag aldrig hört talas om. Lite konstigt med just murgrönan, som ju faktiskt är giftig.
Tack för din trevliga kommentar!
Eva