"Måla med ljus"
Den färgglada draken i Lillån
Mandarinandsdraken som jag skrev om för ett par dagar sedan är fortfarande kvar i Lillån i Huskvarna och han gör sitt bästa för att imponera på gräsandsdamerna. Den här gången hade jag med mig ett längre teleobjektiv än förra gången och jag bestämde mig för att försöka ta några porträttbilder på draken. De senaste åren har jag tagit en hel del porträttbilder som hamnat på tidnings- och magasinsomslag och den typen av foto känner jag mig trygg med. Men det här med att försöka porträttera fåglar är något nytt för mig och på det området är jag bara en glad amatör vilket säkert syns på bilderna! :)
Bilderna på mandarinanden tog jag med en Sony A77 II och ett 200-500mm.
Text och foto: Mikael Good
Rockfoto - färgexplosion
Bilden på det brittiska bandet LZ7 tog jag med en Sony A7s och ett 70-200mm. Det är inte någon märkvärdig bild men jag gillar färgerna och kontakten mellan band och publik. Bandet gillade också bilden och har använt sig av den i sin marknadsföring.
Text och foto: Mikael Good
Det är Romernas nationaldag idag
I dag är det 8 april och Romer runt om i världen firar sin nationaldag till minne av den första romska kongressen som hölls i London 8 april 1971. På kongressen infördes romernas nationalsång Gelem, Gelem (jag reste, jag reste) och den romska flaggan.
Det blåa fältet i flaggan symboliserar himlen, det gröna marken och det röda hjulet symboliserar framåtskridandet. År 2000 utropade International Romani Union (IRU) Romanistan som romernas eget hemland utan att ställa några krav på territorium. Att IRU inte valde att ställa krav på något territorium är inte så konstigt för på sätt och vis kan man säga att hela världen är romernas hemland.
Genom historien har mycket av den romska kulturen, sedvänjorna och levnadssättet slagits i spillror genom diskriminering, förföljelse och ond bråd död. Ingen vet hur många romer som mördades under förintelsen men historiker tror att mellan 200.000-500.000 romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer runt om i Europa. Förföljelsen av romer borde ha begravts i Europa i och med nazismens fall i maj 1945. Men de östeuropeiska romerna som hamnade bakom den sovjetiska järnridån berövades sitt levnadssätt, sin kultur och sina sedvänjor. I västeruropa fortsatte diskrimineringen av romer efter kriget och det skulle dröja till slutet av 1970-talet innan romernas rättigheter började att diskuteras på allvar.
I Östeuropa trodde många att romerna skulle få det bättre efter kommunismens fall men istället ökade diskrimineringen och förföljelsen. Romer behandlas fortfarande som främlingar och andra klassens medborgare i länder som de har bott i nästan 1000 år. Trots att vi har kommit till år 2017 ekar fortfarande slagorden död åt "zigenarna" på gator i städer på Balkan och romer misshandlas och förnedras bara för att de är romer. Men romer misshandlas och förföljs inte bara på Balkan utan även i Sverige. Enligt polisen ökar våldet mot romer som tigger i Sverige.
Vi har fortfarande lång väg att vandra innan romerna har inkluderats i den europeiska stugvärmen där de hör hemma. Det är mer än dags att vi lägger historien bakom oss och inkluderar romerna i vår gemenskap. Rom är romanés för människa och oavsett nationalitet, etnicitet, religiös tro eller könstillhörighet är vi alla romer (människor) och Gud som ser rakt in i djupet av våra hjärtan älskar oss precis som de romer (människor) vi är. Opre Roma!
Här kan ni se ett bildspel med bilder från några romska byar i Rumänien. Bildspelet har bland annat visats på rysk TV: https://youtu.be/28S0kpDfJ04
Text och foto: Mikael Good
Rockfoto - I Am
Bilden har jag inte visat tidigare men jag har skrivit om Theocracy ett par gånger. Men jag känner att jag återigen behöver tipsa er om en av de bästa progressiva hårdrockslåtarna som jag har hört "I Am": https://www.youtube.com/watch?v=O3TsVaFR870
Bilden på Matt Smith tog jag med en Canon EOS 1D MK2n och ett 70-300mm.
Text och foto: Mikael Good
Rockfoto - bakom scenen
Jag försöker att få med mig bilder från alla vinklar och vrår när jag fotograferar konserter. För mig handlar det inte om att avbilda artister utan att försöka förmedla stämningen. En fördel med att vara festivalfotograf är att jag inte enbart är hänvisad till fotodiket och kan röra mig ganska så fritt så länge jag inte stör artister eller publik.
Bilden på Samuel Ljungbladh och Ole Børud tog jag med en Canon EOS 5D MK2 och ett 28-75mm.
Text och foto: Mikael Good