"Måla med ljus"
Säg till berget att flytta på sig
Vi ställs inför många omöjliga val i livet och våra problem tornar ibland upp sig som oövervinnerliga berg framför oss. Men det finns alltid en utväg, det gäller bara att hitta den så att vi kan säga till bergen av problem att flytta på sig.
Förutom personliga berg så finns det många andra berg som vi gemensamt behöver flytta på i den här världen. 1 miljard människor lever i extrem fattigdom och mängder av människor dör varje dag i meningslösa krig och kraftmätningar som inte leder till något annat än ett stort mänskligt lidande. Om vi verkligen ville så tror jag att vi gemensamt skulle kunna sätta stopp för allt lidande. Framtiden ser mörk ut men jag väljer ändå att se på framtiden med hopp i min blick och det hoppet om en bättre framtid är något som jag vill föra vidare till mina barn. Kanske är det min livsuppgift att lära mina barn att möta hat med kärlek?
Appropå något helt annat så går det rykten på stan om att jag skulle vara den ansvarige bakom Twitter-kontot JP Mini som presenterar lokala nyheter från Jönköping i miniformat med en humoristisk touch. JP Mininytt har valt att gräva där de står. Jag väljer istället att gräva där ingen annan gräver. Under våren kommer jag antagligen att publicera ett tredelat reportage med lite olika vinklingar om de glömda ungdomarna i Ryssland i min blogg. Tanken är att jag ska ta er med på en resa som går från utanförskap och förtvivlan till hopp och framtidstro.
Om du skulle vara intresserad att läsa något eller några av mina reportage så har jag samlat länkar till dem här: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/ett-kallt-land-med-manga-varma.htm
Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved
Våga leva din dröm
Jag har försökt att leva ut mina drömmar och även om slutet blev ganska så snöpligt är jag ändå mycket tacksam för att jag fick chansen att leva min dröm om än bara för ett par månader. Det är trots allt ganska få som vågar leva ut sina drömmar så jag borde egentligen känna mig ganska privilegierad.
Allt för många sitter fast i sina ekorrhjul och vågar inte att bryta sig ut av rädsla för att de ska förlora sin trygghet. De fortsätter envist med att slösa bort år efter år och den enda drömmen som de när i sitt inre är att göra det som de drömmer om när de väl har blivit pensionärer. Men tyvärr är det då allt för sent att leva ut sina drömmar för en del… Ibland kan man behöva lämna tryggheten, kasta sig ut i det okända för att möta något nytt och bara lita på att det är någon som tar emot.
Min dröm var att få vara med och förändra livet för åtminstone en människa. Nu stannade inte min dröm vid en människa utan jag har fått vara med och förändra livet för ännu fler än så. Förhoppningsvis kommer jag att åter att ges möjlighet att leva min dröm. Jag tänker i vart fall inte ge upp trots att det ibland ser nattsvart ut och motvind och hårt regn piskar mitt anlete och tynger mina steg på min långsamma vandring mot målet.
Lisa som du träffade i det inledande bildspelet hade en dröm om att få vara mamma till sina två barn. Även om det såg mycket mörkt ut för henne fortsatte hon målmedvetet att kämpa för att kunna leva sin dröm ända tills hon hade fått vårdnaden om sina barn. Jag är tacksam för att jag har fått föra fram Lisas berättelse till en större grupp människor och att jag har fått vara med om att förändra hennes livssituation tillsammans med några kära vänner.
Klicka på den följande länken om du vill läsa om Lisa och hennes kamp för sina barn: http://www.chasid68.blogspot.se/2012/12/en-trygg-famn-for-lisa.html
Klicka på den följande länken om du vill titta på bilderna i bildspelet på din mobil eller läsplatta: http://www.flickr.com//photos/61029780@N06/sets/72157632319392145/show/
Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved
Konsten att stilla en åsiktsstorm
Kanske har du också märkt att du lätt blir missförstådd för det du skriver på internet? Trots att du har vägt dina ord på guldvåg och ivrigt försökt täppa till alla tänkbara missförståndshål slinker ändå både mindre och större missförstånd enkelt igenom.
Egentligen är det inte så konstigt att det lätt stormar och hettar till i debatten på internet. När vi pratar med varandra mellan fyra ögon består vår kommunikation till ungefär 50% av vårt kroppsspråk, ungefär 40% består av vårt tal och drygt 10% består av orden som vi använder. Siffrorna varierar givetvis mellan olika individer, men man kan ändå utläsa att det inte är orden som är den viktigaste bäraren av vår kommunikation.
Kanske är det bästa sättet att stilla en åsiktsstorm på internet att fysiskt ta sig ett snack med sin antagonist. Om vi gjorde så tror i vart fall jag att många dispyter skulle kunna kvävas i sin linda och vi skulle kunna undvika många av de missförstånden och förvecklingarna som vi har en förmåga att trassla in oss i på internet.
Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reseved.
Gatufoto eller inte det är frågan
Debatten om gatufoto har blåst från den ena sidan till den andra sidan de senaste veckorna och det kanske är några som har väntat på mitt inlägg i debatten. Nu behöver ni inte vänta längre men jag kanske inte ger er riktigt de svaren som ni förväntat er.
Jag kallar mig inte längre för gatufotograf utan jag brukar rätt och slätt säga att jag är en dokumentärfotograf. På så vis kan jag samla i stort sett alla de olika stilarna som ryms i mitt fotograferande i ett och samma ord. Tack vare det slipper jag att ställa mig i försvarställning för att försvara de traditionerna inom fotografi som jag har valt att följa och kan i lugn och ro fortsätta att koncentrera mig på bilderna utan att bli störd av onödigt brus. Om mina betraktare vill placera mig inom en specifik genre så får de gärna göra det men själv gör jag det inte.
När jag kallade mig för gatufotograf strävade jag efter att vara som en anonym och osynlig liten fluga på väggen. Men det passade inte mig, jag är allt för nyfiken på människorna som jag möter och vill gärna veta mera om dem. Därför passar det bättre för mig att vara en dokumentärfotograf. Därmed inte sagt att jag är en fotograf som arrangerar mina bilder. Bilderna växer naturligt fram i mitt umgänge med dem som jag möter och de flesta bilderna som jag tar är rena ögonblicksbilder som jag tar när den mentala isen har brutits. Därmed inte sagt att det är fel att arrangera bilder men för min del fungerar det inte alltid så bra.
Som person kan jag tyckas vara ganska så konservativ. Men jag har ofta högt i tak vad gäller andra människor. Även om det oftast är svårt försöker jag leva efter uppmaningen som Jesus gett oss i Johannes 8:7 - "Den av er som är fri från synd ska kasta första stenen". Oavsett om vi har valt att tro på Gud eller inte så tror jag att det kan vara bra att först försöka göra upp med våra egna fel och brister innan vi väljer att sätta oss till doms över andra.
Om du surfar på mobil eller platta kan du se bilderna i bildspelet här: http://www.flickr.com/photos/61029780@N06/sets/72157632319392145/
Text och foto: © Mikael Good, 2013.
Alla svenska bidrag till Leica Oskar Barnack Award 2013
Nu återstår det bara ett par skälvande timmar innan slussen till årets upplaga av Leica Oskar Barnack Award stänger för denna gången. Till dags dato har 7 svenska fotografer fått sina bilder accepterade till den ärevördiga tävlingen. Premissen för att få skicka in bilder är att du antingen är knuten till en bildbyrå eller att du har fått reportaget publicerat i en tidning. Slussen stänger inte förrän vid midnatt så du har fortfarande gott om tid att sända in ditt material.
»TRACTOR BOYS« - Martin Bogren
»THE OLD MISSION HOUSE IN BJÖRKENÄS« - Mikael Good
»A FRAGILE STATE - LAND TAKEOVERS IN RURAL COLOMBIA.« - Gustav Arvidsson
»STOCKHOLM PARADISE« - Joakim Kocjancic
»MAKE A WISH-GAZA« - Loulou dAki
»BELLA ROMA« - Thomas Madsen
»TOUCH ME« - Johannes Frandsen
Min egen favorit bland de svenska bidragen är Tractor Boys av Martin Bogren, det är ett bidrag som jag tror kan komma långt i tävlingen. Jag har hunnit gå igenom många av de insända bidragen och det känns som om årets upplaga av Oskar Barnack Award håller en genomgående hög nivå. Men om ni ändå surfar in på www.leica-oskar-barnack-award.com rekommenderar jag er att ta en koll på bidragen från Russian Federation (Ryssland) som innehåller en hel del riktigt bra dokumentärbilder.
Text och foto: © Mikael Good, 2013