"Måla med ljus"
Naturfoto en stark bastion mot manipulation?
Hur mycket får man egentligen göra med ett naturfoto innan det är manipulerat? När jag tittar på naturfoton på Fotosidan är det inte många av dem som färgerna ser speciellt äkta ut på... Går man tillbaka tio år i tiden så var naturfoto en stark bastion mot manipulation en bastion som stod stark och fast för äkthet såpass stark att många naturfotografer tyckte att det var manipulation att använda tonade filter och polfilter eller att städa upp motivet från exempelvis grenar, kottar och andra störande inslag innan bilden togs. Det gör det lite svårt att förstå den massiva explosion av övermättade färger och inkopierade himlar som många naturbilder enligt mig lider av idag.
På filmtiden valde jag färgneutrala filmer för att bibehålla och bevara så mycket som möjligt av ljuset och färgerna som fanns på platsen vid fotograferingstillfället, om ljuset var platt och tråkigt tog jag en minnesbild för att komma ihåg bildvinkeln till nästa besök. Idag skruvas istället färgmättnaden upp i vart och vartannat naturfoto och det ger ett onaturligt intryck. Det är inte heller ovanligt med HDR överdrivna färger. Varför är inte det äkta och naturliga intressant längre och varför inbjuder den moderna tekniken egentligen till manipulation av naturfoto?
Jag är ingen pessimist utan tror att det snart kommer att bli en återgång till de äkta och naturliga färgerna inom naturfotografin, där sporten åter blir att vänta in rätt ljus och rätt tillfälle. Nedan följer tre olika exempel på olika bildbearbetning, den första är obearbetad medan de två andra har gått över gränsen och blivit orealistiska. Bilden är tagen med hjälp av en digital fullformatare vid Hönö Röd klockan 12.50 och på kameran satt ett Carl Zeiss T* 28/2,8. Ljuset var platt och tråkigt vid fotograferingstillfället och istället för att ta den digitala genvägen valde jag att göra som jag gjorde förr genom att återkomma till platsen när ljuset var rätt!
Orginalfotot framkallat i Capture One © Mikael Good
På begäran har jag även gjort ett exempel på vad jag tycker är ok bildbearbetning. Här har jag dragit lite i intesitet/kontrast för att få bilden att likna en diabild © Mikael Good
Färgmättnads överarbetat naturfoto © Mikael Good
HDR överarbetat naturfoto © Mikael Good
En del av mina läsare har nog överraskats av faktumet att jag fotar natur ibland och faktiskt är en naturfototaliban! Men jag bor i ett land där naturen alltid finns runt knuten oavsett om man bor i Huskvarna, Piteå eller Stockholm och det är svårt att inte påverkas av naturens skönhet. Målet med mitt naturfotograferande är att folk ska få upp ögonen för hur vacker naturen egentligen är och att det är viktigt att bevara den för kommande generationer undan giriga människors rovdrift. Enligt mig är det viktigt att alltid vara engagerad i det jag fotograferar oavsett det gäller människor eller natur men det kan vi gå djupare in på någon annan gång!
Dagen låt: Subwain Train - Johnny Thunders
//Chasid
Bloggdöden på Fotosidan Mark II - Big Mouth Strikes Again :)
Att skriva om bloggarna på Fotosidan är lite trendigt just nu! Jag har skrivit om Fotosidans bloggar ända sedan jag själv började att blogga på Fotosidan. Att ifrågasätta är lite av min uppgift som konstnär och jag har ifrågasatt både mitt eget och andras bloggande ända sedan jag själv började att blogga för ett par år sedan, det kommer jag att fortsätta att göra lite då och då men jag lovar att inte bli tjatig och tycker ni att jag blir tjatig får ni gärna säga till! Nästa inlägg som eventuellt kommer redan imorgon handlar om något helt annat än bloggar och det kommer säkert att överraska en del läsare :)
Den kinesiska muren © Mikael Good, 2005
Först och främst så gäller det att vara medveten om att de som skriver på Fotosidans blogg är allt från rena nybörjare till proffs både vad gäller texter och bilder en del är bra på det ena och en del på det andra och ett fåtal är bra på bägge. Så ska det var tycker jag, det skapar bredd att allt från rena nybörjare till gamla kunniga rävar gör sina röster hörda! Det är bra att det finns en del regler för bloggandet fastän jag stör mig på dem ibland så är det ändå ganska så högt i tak för olika åsikter och tankar. Även om jag pga tidsbrist inte läser eller kommenterar allt så har jag mina personliga favoriter som jag gärna återkommer till, det är dock tyvärr allt för sällan som jag lämnar ett avtryck efter mig iform av en kommentar... Andra läsare har andra favoriter än mig som de gärna återkommer till och det finns nog även de som tycker att min blogg är tämligen ointressant! Det här med att det finns valfrihet för olika tycke och smak är viktigt för mig. Det skulle faktiskt vara lite tråkigt och enformigt om alla bloggarna handlade om exempelvis gatufoto och Leica M och var kryddade med bilder på kameror och objektiv :)
Den kinesiska muren © Mikael Good, 2005
Facebook eller Twitterbloggar är jag personligen inte intresserad av att läsa på Fotosidan!!! Om någon vill skriva den typen av korta inlägg om ingenting så finns det betydligt bättre forum för det än Fotosidans blogg... Det är ganska så irriterande att klicka in på en blogg och bara mötas av en länk eller en kort ointressant text och ingenting mera, jag återkommer i vart fall inte till den bloggen... Om någon väljer att vända ut och in på sig själv och blottlägga sitt innersta i ett inlägg är det ok för mig även om jag själv inte skulle göra det eller är intresserad av att läsa sådana bloggar, men det finns säkert andra som är det!
Bloggspammare förstår jag mig inte riktigt på, det är väl bättre att samla alla lösryckta tankar till ett genomtänkt inlägg! Om någon har hamnat på efterkälken i sitt bilddagboks bloggande så går det utmärkt att samla ihop alla bilderna i ett och samma inlägg istället för att spamma ut ett par veckors missade blogginlägg under ett par minuter till de flesta medbloggarnas stora förtret...
Den kinesiska muren © Mikael Good, 2005
När jag publicerade inlägget Bloggdöden på Fotosidan fick jag en del intressanta kommentarer om hur Fotosidans blogg kan förbättras:
Martin Hertsius föreslog bl.a. att man skulle ställa sig frågan: "Vad får läsaren ut av detta?" innan man publicerar sitt inlägg.
Johan Larsson föreslog införandet av någon slags bloggspärr där varje bloggare får publicera högst ett inlägg per dag som kommer upp på startsidan. Man kan fortfarande skriva fler inlägg, men dessa visas då inte på
startsidan.
Jag tycker att bloggarna på Fotosidan gott kan delas upp i olika grupper allt för att det ska bli lättare att hitta de bloggarna som jag är intresserad av att läsa och som nu riskerar att drunkna bland alla för mig ointressanta inlägg och vise versa!
Till sist! Kom ihåg att dina arbetskamrater, din arbetsförmedlare, försäkringskassan, dina vänner, dina ovänner, din f.d. chef, din nuvarande chef och företag som du söker jobb hos garanterat läser din blogg! Rätt skött så räknas faktiskt en blogg som social kompetens och sköter du bloggen illa så kan du tom bli av med ditt jobb, din sjukersättning och dina nära och kära...
Den kinesiska muren © Mikael Good, 2005
Jag avslutar det här långa inlägget med en länk till Fotosidans regler kring bloggar:
http://www.fotosidan.se/cldoc/info-termsofuse.htm
Dagens låt: Big Mouth Strikes Again - The Smiths
//Chasid
Repris, Da Capo eller återanvändning!
Enligt reglerna för Fotosidans blogg är de inte tillåtet med reprisering av gamla inlägg och det kanske är en bra regel för att slippa att läsa samma text om och om igen!
Nu närmar sig sommaren med stormsteg, TV och Radio fylls med programrepriser och jag tänkte inte vara sämre än att jag också repriserar en del inlägg för både gamla och nytillkomna läsare! De återanvända inläggen tillsammans med en hel del nytt material som jag inte kan eller vill skriva om på Fotosidan kommer att hamna i den här bloggen: www.chasid68.blogspot.com
© Mikael Good
Dagens låt: Crossroads - Cream
//Chasid
Bloggdöden på Fotosidan
När jag började blogga på Fotosidan i början av januari 2007 var det många som läste bloggarna och det var inte ovanligt att en högst ordinär blogg hade 300-500 läsare per dag. Det var en siffra som stod i sig i ett par år men sedan har läsintresset för bloggarna på Fotosidan sakta men säkert minskat och särskilt sedan årsskiftet har bloggläsande minskat ganska så radikalt. Undra just vad "bloggdöden" på Fotosidan kan bero på? Sett till siffrorna står det ganska så klart att många bloggläsare har tröttnat på bloggarna och det har givetvis sina orsaker, men jag tänker inte försöka spekulera mig fram till en förklaring, det riskerar bara att bli fel och riva upp onödiga känslorna därför undviker jag det.
© Mikael Good
© Mikael Good
© Mikael Good
Personligen så är jag inte så noga med hur många läsare jag har på en dag eller en vecka, att blogga är inte någon tävling för mig och jag bryr mig inte om jag kommer högt upp på veckans topplista. Jag tycker att det är kul att skriva och kul att visa upp mina bilder i bloggform! Om jag bara hade en läsare skulle jag vara nöjd med det! Men jag vet att läsarna ändå kommer att hitta det jag skrivit och när jag tittar i min backatalog och på min webbstatistik ser jag att en del av mina gamla inlägg fortfarande kan ha runt 100 besökare per vecka och ett stort antal av dem har passerat 2000 besök!
<Edit> Jag har skrivit lite mera om bloggdöden i ett nytt inlägg där jag också har utvecklar mina tankar lite mera, klicka här om du är intresserad av att läsa det inlägget: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/47994.htm
© Mikael Good
© Mikael Good
Kika gärna in på min andra blogg: http://www.chasid68.blogspot.com/
Dagens låt: Gimme Shelter - The Rolling Stones
//Chasid
Vernissage av Mikael Goods fotoutställning Greetings from Latvia i text och bilder
I måndags var det äntligen dags för vernissaget på min fotoutställning Greetings from Latvia på Gallerian Port 9 i Örnsköldsvik. Efter ett antal timmars jobb med montering av skärmar och hängning av utställningen (ett stort tack till Linda, Maria, Erik och Sören från Hoppets Stjärna för all hjälp) var utställningen äntligen färdig för att visas. Tyvärr så förde vi en ojämn kamp mot vädret det var 25 grader varmt och strålande solsken vilket gjorde att publiken mer eller mindre uteblev på vernissagedagen. Örnsköldsvik var i det närmaste folktomt pga vädret, Systembolaget som ligger granne med utställningen hade bara drygt tjugo besökare mellan 1730 och 1830 och det beror inte enbart på att nykterhetsrörelsen har ett starkt fäste i Ö-vik. Trots bristen på publik hann jag ändå med ett par riktigt intressanta samtal om utställningen med besökarna. Reportern Madelene och fotografen Maria från Örnsköldsviks Allehanda gjorde en mycket bra artikel om utställningen.
Gallerian Port 9 mitt i centrala Örnsköldsvik © Mikael Good, 2010
Erik och Sören i målartagen © Mikael Good, 2010
Sören, Linda och Erik sätter upp skärmarna © Mikael Good, 2010
Jag räknar ändå med att mellan 1000-2000 personer kommer att se utställningen mellan den 17/5 - 30/5. Tyvärr kommer jag själv inte att kunna vara på plats och det är lite tråkigt att missa de intressanta och givande bildsamtalen som brukar uppkomma. Syftet med utställningen är i vart fall uppnått och den kommer att leda till den debatt som jag önskar och även till att fler personer kommer att hjälpa våra lettiska grannar på det sättet som de kan. Letterna är våra grannar och för mig är det en självklarhet att hjälpa
mina grannar när de behöver min hjälp! Den 30/5 kommer utställningen att monteras ned och då kommer du även att kunna lämna in ett morsdagspaket vid Port 9 och lasta det på en lastbil som kommer att gå till Lettland i början av juni, läs mer om detta på Hoppets Stjärnas hemsida: www.hoppetsstjarna.se
Vernissagebesökare © Mikael Good, 2010
Representanter från pressen och Hoppets Stjärna © Mikael Good, 2010
Tanken är att utställningen Greetings from Latvia ska sättas upp på fler platser i Sverige eller utomlands men tyvärr tillåter inte min ekonomi att jag står för det finansiella och därför vore jag tacksam om någon privatperson eller något företag kunde stå för kostnaden för skärmväggar, ramar, framtagning av bilder så att alla intäkter för bildförsäljningen direkt kunde gå till familjerna på bilderna eller till andra behövande familjer i Lettland med liknande levnadsförhållanden. Kontakta mig i så fall på [email protected] om du vill sponsra hela eller en del av utställning.
Pressröster om utställningen
Här kan du läsa mera om utställningen:
Hälsningar från Lettland:
Portraits lettons, photographe suédois
Här kan du läsa ett kortare reportage om en av de lettiska familjerna som jag besökt och om hur du kan hjälpa dem om du vill: http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/morsdag/mamma-maruta-obotlig-optimist.html
Dagens låt: Fight the Good Fight - Triumph
//Chasid