"Måla med ljus"
Opre Roma - Roma Arise!
Roma are the largest and most discriminated minority in Europe. Their level of education is lower than other Europeans. Their health is poorer, their unemployment rate is higher and their life expectancy are shorter than for other Europeans. The history of Roma in Europe is dark and through the ages they have been subjected to racial hatred and outright extermination.
The last two years Sweden and other rich countries in northern Europe has been subjected for a desperate migration from extremely poor Roma people from Bulgaria and Romania. They have no other solution than to go to Sweden hoping to find a work and get money to pay their debts and feed their hungry children. Within the European Union it's allowed for the citizens to stay up to 3 months in another EU country without work and up to 6 months if you have a work.
Although Roma people has been subjected to persecution and oppression for generations in Europe, they are a happy people as you can see in the slide-show. Despite all the difficulties they have been through, they are always close to a good laugh. Joy and music welds them together and it has become a way for them to escape from all the hatred and oppression that they are constantly subjected to.
The Roma mothers and fathers in the pictures came to Sweden with the hope of getting work. Most of them did not find work, and they had to beg on the streets to raise money for themselves and their children back in Romania. I didn't want to photograph them in the vulnerable position when they were begging on the streets. I decided to meet them in their camp. I wanted to get to know them and build relations with them in order to photograph them at their own terms. Therefore I have spent much time getting to know them at the place were they have set up their camp in Huskvarna. If possible I shall visit them in their villages in Romania and meet them and their children and grandchildren in their own environment.
The song in the slide-show is a traditional Gypsy song from Romania which is played by the Roma master musicians Catalin Vlad (guitar) and Stefanica Gheorghe (chello). The photos in the Slide Show has been taken by the Swedish Photojournalist and Social Reporter Mikael Good from Sweden and he has used a Leica M rangefinder camera for many of the pictures.
Ederlezi - Romano dive, amaro dive (Full HD): https://www.youtube.com/watch?v=28S0kpDfJ04
I Believe A Change Is Gonna Come - Opre Roma!
Text and Photo: Mikael Good
Ps: The daughter to one of my all time favorite documentary photographers saw the slide-show and she liked it! :)
White Only
Jag var tvungen att gå in på stationen i Linköping för att med egna ögon se om det som var sagt var sant. Mycket riktigt, på varje soffa satt skyltar som påpekade att sittplatsen enbart är för resenärer med giltigt färdbevis. Jag kunde inte låta bli att att associera skylten med de förhatliga "White Only" skyltarna som tidigare fanns i USA:s segregerade Sydstater och i Aphartheidens Sydafrika.
Tanken är att skyltarna ska hjälpa till att hålla oönskade element såsom hemlösa svenskar, missbrukare, vilsna tonåringar, fattiga EU-migranter och andra trasiga själar borta från vänthallen. Jernhusen som äger vänthallen vill inte låta frusna och trötta hjärtan komma in i stugvärmen för en liten stunds värme.
Att hantera fattigdom och utanförskap ingår inte Jernhusens arbetsbeskrivning, men medmänsklig värme borde definitivt finnas på en offentlig mötesplats. Istället väljer Jernhusen att stänga dörren och tvinga ut alla dem som inte passar in i arbetsbeskrivningen rakt ut i kylan. Jernhusen har genom sitt agerande lyckats att göra Sverige till ett kallare land . Som medmänniskor har vi alla ett ansvar även företag!
Appropå något helt annat fick jag precis ett mail från den verkställande direktören på en världsomspännande TV-kanal. De är intresserade av att visa bildspelet Ederlezi i ett av sina debattprogram, om allt går vägen kan bildspelet komma att nå en mångmiljon-publik! :) Jag återkommer med mer information när jag vet mer.
Text och foto: Mikael Good
That's How You Change The World
"Photography isn't a way to get famous. Photography is a way to change the world!" - Mikael Good, Photojournalist & Reporter
Tiggeriet är inte organiserat
På valaffischer, i tidningsannonser och på bussar basuneras budskapet "Stoppa det organiserade tiggeriet" ut av ett politiskt part. Att tiggeriet skulle vara organiserat av kriminella gäng är dock inte sant. Det är märkligt att ett politiskt parti får använda sig av rena lögner i valrörelsen, jag trodde att det bara var i diktaturer som sådant förekom...
Tiggeriet är organiserat så till vida att grannar, släktingar eller vänner fyller en bil eller åker buss tillsammans till nordeuropa i ett desperat försök att få tag på arbete till sin och sina barns försörjning. Allt som oftast får de inte tag på ett arbete och tvingas förnedra sig till att tigga utanför våra välfyllda butiker och shoppingcentra för att få ihop pengar till sin överlevnad. De flesta EU-migranterna är romer. Att det är just romer som kommer hit är ingen slump, romerna behandlas som andra klassens medborgare i Bulgarien och Rumänien och för dem är det nästintill omöjligt att få tag på ett arbete i sina hemländer som drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Precis som många andra arbetslösa EU-medborgare utnyttjar de sin rätt att få tag på arbete i andra EU-länder.
Jag har pratat med och intervjuat en hel del EU-migranter det senaste året och jag har varit i kontakt med många organisationer som jobbar mot EU-migranter runt om i landet. Ingen av dem har hört talas om eller sett några tecken på något organiserat tiggeri. Vi svenskar har en tendens att skapa myter om dem som vi inte kan kommunicera med. Myterna har en otäck förmåga att avhumanisera och rättfärdiga lite hårdare tag mot dem det handlar om. Jag vill klä av myterna och det bästa sättet att göra det på är genom att möta människor och sätta sig ned och prata och umgås med dem. Snart kommer jag att åka på en reportageresa till Rumänien. Där ska jag möta romer och rudari i deras hembyar och skriva ned deras berättelser.
Vid sidan av mitt arbete håller jag på med ett projekt som har arbetsnamnet "A Romale, A Chavale". Projektet syftar till att motverka den avhumanisering av romer som sker runt om i Europa och tyvärr även i Sverige. Avhumaniseringen sker i takt med att nationalistiska partier får allt större inflytande över politiken i många europeiska länder och de hetsar folk att begå hatbrott mot romer. Jag vill lyfta upp romerna och visa dem som de är. Trots att de har utsatt för förföljelse och förtryck i generationer är de ett lyckligt folk. De har gått igenom många svårigheter på vägen men trots det har de alltid nära till leenden och skratt, glädjen och musiken svetsar dem samman och har blivit ett sätt för dem att fly undan allt det hat och förtryck som de ständigt utsätts för.
För många år sedan, innan jag fick ordning på mitt liv rörde jag mig i utkanten av kriminella kretsar, i den hårda inre kärnan rullade pengarna snabbt och de behövde ständigt fyllas på med mer snabba pengar. Med tanke på att en tiggare drar in runt 150 kronor per dag, minus omkostnader skulle det kanske ge runt 75 kronor per dag. Det är för lite pengar för kriminella gäng som gör betydligt mer pengar på att smuggla sprit och cigaretter från Balkan till Sverige. Därmed inte sagt att det finns organiserad människohandel i Sverige. Trafficking som är en smutsig och lukrativ handeln med människoliv är organiserad. Unga tjejer och kvinnor från Moldavien och Rumänien säljs som sexslavar till svenska män, en del av kvinnorna är romer och en del av dem har inte fyllt 15 år. På hemliga bordeller står svenska män i kö för att våldta dem mot betalning…
För mig är det en självklarhet att vi ska hjälpa de EU-migranterna som har kommit hit. För mig är det viktigt att visa solidaritet med den svage. Men det allra bästa är att göra något åt de bakomliggande orsakerna till deras fattigdom och utanförskap. Ta gärna del av den informativa artikeln som Rickard Klerfors, biståndsansvarig på Hjärta till Hjärta har skrivit om organisationens arbete bland återvändande EU-migranter i Rumänien: http://www.hjartatillhjarta.se/team-roma-sa-vill-vi-stodja/
Text och foto: Mikael Good
Utbildning - en investering i framtiden
Det är många som gärna pratar och diskuterar om olika vägar för att maximera sin investering för att de ska kunna få ut så mycket som möjligt av den. Det är inget fel i det men jag tror att en av de bästa investeringarna som man kan göra är att investera i ett barns utbildning.
Det har snart gått 10 år sedan jag träffade Jiang-Li som då var 10 år, hennes tvåårige lillebror och deras morfar i en by i närheten av den burmesiska gränsen i Kina. Deras föräldrar hade nyligen dött i en olycka och deras morfar hade fått vårdnaden om dem. Trots att Jiang-Li hade toppbetyg i skolan riskerade hon att regleras för att hennes morfars skrala pension inte räckte till för att betala skolavgiften. När jag fick reda på det bestämde min fru och jag oss utan en sekunds tvekan att se till så att hennes skolavgift blev betald och vår tolk Mr Wu lovade att han personligen skulle se till så att Jiang-Li fick pengar till framtida skolavgifter.
Ett TV-team från Cumming var med och filmade min fru och mig när vi reste runt i byar och små städer i närheten av den burmesiska gränsen. De filmade när vi överräckte gåvan till Jinag-Li. Vi svenskar är ganska så bra på att dela med oss av vårt överflöd till dem som inte har det så bra ställt. Men i Kina är det ytterst ovanligt och därför blev det en ganska så stor nyhet. Jag hoppas i vart fall att vår givmildhet fick vara med och så ett litet frö till ett större inhemskt engagemang för föräldralösa barns skolgång i Cumming.
För barn som växer upp i fattigdom är utbildning oftast den enda möjligheten att bryta sig ur fattigdomen och få ett bättre liv än deras föräldrar. De bästa eleverna i Kina får ofta stipendier av företag mot att de jobbar för dem ett vist antal år på så vis kan de läsa vidare på yrkesgymnasium eller på universitet. Studieivern och studieresultatet i landsbygdsskolorna som min fru och jag besökte var mycket hög och i stort sett alla barn var prydda med en röd halsduk som var ett tecken på flit och ett bra studieresultat.
Snart fyller Jiang-Li 20 år. Jag undrar ibland hur det gick för henne? Med tanke på hennes studieiver och goda betyg skulle jag tro att det har gått bra och att hon kommer att gå långt i livet. Den dryga tusenlappen som min fru och jag fick vara med och investera i Jiang-Lis liv kommer säkert att förränta sig väl. Framförallt gav den en ung flicka en chans som hon annars inte hade fått.
Text och foto: Mikael Good