"Måla med ljus"
Ljuset trängde igenom grådiset och gav hopp för framtiden
Igår trodde jag att jag såg i syne och jag fick gnugga mig både en och två gånger i ögonen. Men jag såg inte i syne, några tappra solstrålar hade faktiskt brutit igenom det kompakta grådiset som hållit Huskvarna och större delen av Sverige fånget sedan slutet av november. Nu klädde de Huskvarnabergen i varmt mjukt decemberljus. Solstrålarna gav mig en gnutta hopp för framtiden. Även om det ser mörkt, grått och trist ut så kommer ljuset att segra till sist .
Text och foto: Mikael Good
Juli var mycket kallare än normalt
Solen har knappt synts till på ett par veckor, och gryningen orkar knappt bryta igenom grådiset. Det är mycket varmare än normalt men ändå längtar de flesta svenskar efter sommar och värme. Men jag längtar inte tillbaka till sommaren och minns istället hur solen lyste med sin frånvaro i juli, och hur vi fick uppleva en av de kallaste och regnigaste julimånaderna i mannaminne.
Trots grådiset pratas det om värmerekord för år 2020, särskilt under hösten har det varit ovanligt varmt. Men i juli var det inte speciellt varmt. Enligt SMHI var det den kallaste julimånaden sedan 1996. Den 7 juli var temperaturen bara 12 grader utanför Ängelholm. I Båstad senare samma dag svepte ett kraftigt åskväder in, och på kort tid föll 50mm regn, som förvandlade gator och promenadstråk till strömmande floder.
I slutet av juli kom värmen tillbaka, men trots den sena uppryckningen blev månaden mycket kallare än normalt. Efter juli har värmerekorden slagits i princip varje månad. 2020 kan därför bli ett av de varmaste åren som uppmätts både globalt som nationellt. Vi som bor i de södra delarna av landet får nog stå ut med "decembervärmen" och grådiset ett par veckor till. Det är inget muntert väder men å andra sidan blir uppvärmningskostnaderna mycket lägre än när det är minusgrader, och de pengarna som blir över kan man lägga på något roligt istället.
Text och foto: Mikael Good
Bloggutmaning – Hur ser utsikten från ditt kontor ut?
Bilden från mitt redaktionskontor som ligger på Datorgatan i Huskvarna tog jag efter ett rejält ösregn den 25 oktober förra året. Regnbågen hängde kvar i över en halvtimme, och visade tydligt att Vättern är guldet vid slutet av regnbågen.
Det vore kul att få se bilder från era olika arbetsplatser runt om i landet, oavsett om det rör sig om hemma- eller bortakontor, eller om utsikten är vacker eller inte. Dela gärna med dig av bilderna i din bloggpost.
Jag använde mig av en Leica M240 och ett Summicron 35mm till bilden.
Text och foto: Mikael Good
Tromb över nordvästra Skåne
Att se en tromb tillhör ovanligheterna och att fånga den på bild är ännu ovanligare. Men på eftermiddagen den 8 juli fick jag se en tromb som sträckte sig ned från en åskfront i havet i närheten av Viken i nordvästra Skåne. Tromben syntes långväga och SMHI fick in många rapporter om den.
Tromber bildas oftast över vatten i samband med kraftiga åskväder. Vindstyrkan i en tromb kan uppgå till 150 meter per sekund. Tromber som går in över land kan ställa till med en del skada, träd kan knäckas eller vältas, tak kan rivas av och lösöre kan förstöras. Även om det händer är det ovanligt att människor skadas eller dör av tromber i Skandinavien.
När jag såg tromben var det snabba ryck som gällde, kameran grävdes upp ur fotoväskan, tyvärr kom jag åt bländarringen på objektivet och kameran som var inställd på auto tyckte att en slutartid på 1/60 var lagom, detta ledde till att bildkvaliteten inte blev den bästa. Men även om de inte är tekniskt perfekta fick jag ändå två bilder på ett ovanligt väderfenomen.
För två år sedan upplevde jag en tromb på betydligt närmare håll. Då drog en tromb fram över tomten, den drog med sig vår och grannens studsmatta och orsakade skador på våra fruktträd. Min son såg tromben från vardagsrumsfönstret och beskrev den som en stor tratt som kom farande på gatan, han såg när den svepte med sig studsmattan och slungade iväg den med kraft genom trädgården. Jag vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna hänt om han och hans syster varit ute och hoppat…
Text och foto: Mikael Good
Vätterstranden – en av världens 20 bästa badplatser enligt CNN
CNN Travel sammanställde nyligen en lista över världens 20 bästa badplatser. Med på listan finns den kilometerlånga Vätterstranden som sträcker sig mellan städerna Huskvarna och Jönköping.
Även om det finns andra platser utmed Vättern som jag hellre åker till för att bada så tycker jag att Vätterstranden är väl värd ett besök. Ta med dig badkläder, packa en picknickkorg och åk dit en dag när det är riktigt bra badväder. Så här i coronatider är det viktigt att komma ihåg att visa omtanke till de andra badgästerna genom att hålla avståndet.
Tyvärr hade inte CNN med någon bild på Vätterstranden i sin sammanställning och därför bidrar jag med några dagsfärska bilder så att du får en uppfattning om hur det ser ut på platsen. Här kan du läsa CNN Travels motivering: 20 of the world's best places for swimming
Jag använde en Leica M 240 med Summicron 35mm och en Fujifilm X-H1 med 18-135mm till bilderna.
Text och foto: Mikael Good