"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skyddsrummet i Borås stadspark

När de mörka krigsmolnen började dra in över Europa i slutet av 30-talet bildades Luftskyddsinspektionen i Sverige. De hade som uppgift att bygga skyddsrum åt hela befolkningen och ett stort antal började byggas runt om i landet.

Stadsparken, Borås


Ett av alla skyddsrummen som byggdes ligger under Mariekulle i Stadsparken i Borås. Dit skulle ett 100-tal boråsare kunna ta sin tillflykt ifall staden råkade ut för ett fientligt bombanfall. Skyddsrummet har en huvudingång och två nödutgångar. I ingångarna finns en hall och en rejäl ståldörr som ger ett extra skydd åt det stora inre rummet. Men skyddsrummet var felbyggt! Taket var allt för svagt för att klara en direktträff och det skulle ha blivit rena rama dödsfällan för dem därinne om det blivit skarpt läge.



Efter att skyddsrummet avvecklats användes det under en period som ostlager. I dag är skyddsrummet övergivet. Det går bara att komma in i skyddsrummet med nyckel genom huvudingången och de gamla utrymningsvägarna är ordentligt igensvetsade för att slippa vandaler. Precis som i andra gamla bergrum som inte använts på flera år är det rått, fuktigt och lite kyligt därinne. Belysningen är bortkopplad och när dörren till ingången slår igen blir det becksvart därinne.



Första gången som jag besökte skyddsrummet var i mitten av 1980-talet. Dörren var olåst och det var bara för mig att gå in och se mig omkring i ficklampans sken. Senast jag var där var dörren låst. Eftersom jag inte bryter mig in valde jag att dokumentera det övergivna skyddsrummet från utsidan. 

Stadsparken, Borås

Klicka på den följande länken om du vill se bilder på skyddsrummet i Stadsparken i Borås: https://flic.kr/s/aHskUcyFzm

Text och foto: Mikael Good

 
 

Postat 2017-04-18 18:37 | Läst 13715 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rockfoto - Research



Genom åren har jag fotat många band och en del av dem har jag inte hört talas om tidigare. Ett av de banden är tyska Good Weather Forecast (GWF). Jag tycker om att vara förberedd innan jag dokumenterar en konsert. Innan jag fotade GWFs spelning på Gullbrannfestivalen gick jag in på Youtube och kollade igenom några liveklipp med bandet. Utifrån researchen fick jag reda på att GWF är ett publikband som ger allt på scenen. Jag plockade med mig två kameror, den ena var utrustad med ett 70-200mm och den andra med ett 21mm. Det var en perfekt kombo för att fånga bandets framfart på scenen och deras samspel med publiken. 

      

Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-04-17 19:30 | Läst 5702 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dyrgripen dundrade in över Vättern



Det dundrade och dånade rätt ordentligt över Södra Vätterbygden på påskafton och en del Huskvarna- och Jönköpingsbor riktade oroliga blickar mot himlen. Men det var inte något fientligt plan som irrat sig in över Jönköping. Det var en flyguppvisning med ett JAS 39 Gripen från F7 i Såtenäs. Flyguppvisningen ingick i Motormässan på Elmias program och hade förannonserats i lokala media. Planet gjorde några loopar och avancerade manövrar samt släppte ut facklor som används för att lura värmesökande robotar. När uppvisningen var klar flög planet upp bland molnen och styrde kosan mot Såtenäs.



Jag bestämde mig för att trotsa febern och huvudvärken och ge mig ut med en Sony A77 II och ett 200-500 (300-750)mm för att försöka få några bilder på planet. I och med att det har varit några dödliga olyckor i samband med flyguppvisningar var säkerhetsavståndet stort och 750 mm var faktiskt i vidvinkligaste laget för att fotografera planet! Men jag ställde mig på en strategisk plats i Huskvarna med förhoppning att komma lite närmare och det gjorde jag! 





Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-04-16 18:33 | Läst 10793 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Bättre förr eller bättre nu?

Det är inte ovanligt att en del påstår att det var bättre att blogga förr. Jag har hållit på att blogga på Fotosidan i över tio år och tillhör veteranerna. När jag publicerade inlägg för några år sedan hade jag mellan 500-1000 läsare per inlägg. Nu har antalet läsare krympt och jag har ungefär 300 läsare per inlägg.

Nu skriver jag inte för att få många läsare utan för att jag tycker att det är kul. Och i ärlighetens namn var allt inte bättre förr! Fortfarande når några av mina inlägg många läsare. Inlägget ”I Oljeberget finns den heliga graal” har haft över 6500 besök och inlägget ”Urban Exploration (UE)” har haft 4300 läsare. Även om jag inte bloggar för att få likes och många inklick måste jag ändå medge att det är kul att man får lite lön för mödan när man lagt ned mycket tid på ett inlägg!

Bilden som jag kallar solnedgång över Solna tog jag med en Sony A7s och ett 28mm objektiv. 

Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-04-15 19:48 | Läst 4172 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Urban Exploration (UE)



De senaste tio åren har Urban Exploration (UE) gått från att vara en smal subkultur med få utövare till att omfatta 10.000-tals personer bara i Sverige. Syftet med UE är att utforska bortglömda, övergivna och stängda miljöer såsom hus, fabriker, sjukhus, gruvor och bergrum oavsett om det är lagligt eller inte. Jag kommer främst att hålla mig till bergrum då det är det som intresserar mig mest.  

          

Mängder av bergrum med olika syften byggdes runt om i Sverige under det kalla kriget, men i och med Sovjetunionens fall har många bergrum omvandlats till civila ändamål eller avvecklats och plomberats. I mina sena tonår i slutet av 1980-talet började jag intressera mig för att ta mig in på och utforska förbjudna platser för spänningens skull. På den tiden var antalet utövare väldigt få och termen Urban Exploration var inte ens uppfunnen. Jag var alltid noga med att inte bryta mig in någonstans även om det i många fall hade gått ganska så enkelt med kofot, bultsax eller bågfil. Oftast kunde jag ta mig in för att någon glömt att låsa dörren till en nödutgång. Eller så var fästena för hänglåsen ditsatta med skruv och då var det bara att skruva ur skruvarna, häkta av hänglåset och gå in.



Med tanke på att jag inte är lika smärt och smidig som när jag var tonåring nöjer jag mig med att försöka hitta dolda ingångar idag. Jag är faktiskt ganska så bra på det och har hittat en del dolda ingångar till bergrum. Men jag håller kunskapen för mig själv och delar inte med mig av den. Det är tyvärr inte ovanligt att ingångar som kommer till allmän kännedom leder till att objekten blir vandaliserade och det vill jag inte vara med och medverka till. Jag vill inte heller ha någon annans liv eller hälsa på mitt samvete. Många plomberade bergrum är inte bergskrotade på år och dag och därför är risken för att få stenblock på sig inne i anläggningarna stora. Vidare har trappor och stegar inne i anläggningarna utsatts för rost och korrosion och kan vara direkt livsfarliga att gå på. 



Det kommer alltid att finnas människor som söker spänning och som vill ta sig in i och utforska plomberade bergrum och det har jag full förståelse för även om det i de flesta fall är olagligt. Numera avråder jag folk från att ta sig in i stängda bergrum. Men jag uppmanar dig som ändå tänker göra det att tänka på säkerheten. När jag var ung och dum gick jag in själv utan någon som helst skyddsutrustning. Hade något hänt hade ingen vetat var jag var.



Gör inte om mitt misstag! Ha med dig hjälm, skyddsglasögon, gasmätare, andningsutrustning, pannlampa, reservficklampa och skyddsskor. Gå aldrig in själv utan var flera och se till så att minst en står utanför och kan larma räddningstjänsten ifall något skulle hända. Att fastna djupt inne i ett bergrum där ingen hör dig och mobiltelefoner inte fungerar är ingen höjdare. Det har tyvärr hänt att UE-utövare har skadat sig och några har även fått sätta livet till.



Värt att tänka på att är att det räknas som skadegörelse och inbrott att ta sig in i ett bergrum som är i bruk eller är plomberat och det är ett brott som kan leda till böter och fängelse. Om det finns kvarstående sekretess på bergrummet kan det även innebära ett brott mot rikets säkerhet och då är straffskalan högre. Många UE-utövare filmar och tar bilder när de tagit sig in i fabriker, gruvor och bergrum och lägger upp materialet på internet. De flesta väljer klokt nog att maskera sig och lägger upp materialet anonymt med tanke på att det oftast är straffbart att ta sig in. Film och bilder är bra bevismaterial och med tanke på det kan det vara dumt att lägga upp dem i eget namn.



I mina hemtrakter i Jönköping och Huskvarna finns det mängder av intressanta platser att utforska. En av dem är den gamla ammunitionsfabriken Baslandia vid Tolarp i Jönköping där jag tagit bilderna som illustrerar artikeln. I fabriken som ligger insprängd i Tolarpsberget tillverkades ammunition från 1943 till mitten av 1970-talet. Sedan såldes bergrummet till Jönköpings kommun som förvarade sitt eget sprängmedel där. Anläggningen plomberades 2009. Fabriken är populär bland UE-utövare runt om i landet och många har tagit sig in i och utforskat den.



Här kan ni se en film som filmats inifrån Baslandia: https://youtu.be/05Nl-5QBZMs

Text och foto: Mikael Good

   

Postat 2017-04-11 19:19 | Läst 21278 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 ... 14 Nästa