"Måla med ljus"
Det brinner i den gamla ammunitionsfabriken
I helgen fick brandkåren i en medelstor svensk stad ett larmsamtal om att det brann för fullt inne i ett bergrum och att tjock rök strömmade ut ur en av portarna. I bergrummet finns en gammal ammunitionsfabrik från andra världskriget.
Några vandaler hade brutit upp en av stålportarna och kunde på så sätt ta sig in i bergrummet. Som du ser på bilderna är porten illa åtgången. Men vandalerna nöjde sig inte bara med att se sig omkring. De samlade på sig en mängd brännbara saker som de släpade in i bergrummet och satte eld på. Rökutvecklingen blev stor och oroliga grannar larmade brandkåren. När polis och brandkår kom till platsen hade vandalerna försvunnit och elden slocknat.
Kommunen har inte åtgärdat den uppbrutna dörren. Det är mycket märkligt med tanke på att bergrummet kan vara farligt att vistas i. Men fram till att den blir åtgärdad har polisen förstärkt bevakningen av området. När jag var där mötte jag en polisbil och pratade med en polis som upplyste mig om vad som hänt. Han sa bland annat att den som vågar sig in och blir påkommen kan räkna med någon form av rättsligt efterspel. Jag valde att inte gå in och nöjde mig med att ta några bilder in i anläggningen från porten. Jag hade tyvärr ingen blixt men de blev ändå rätt ok.
När den sista hyresgästen la ned verksamheten för lite mer än 10 år sedan plomberades den gamla ammunitionsfabriken. Efter det har många vandaler brutit sig in och klottrat och förstört. På bara några utsattes ett ganska välbevarat bergrum för mycket förstörelse. Bergrum är en del av vår 1900-tals historia och borde definitivt bevaras för framtiden och hållas fria från klotter och skadegörelse. Om de plomberas och hålls fria från vandaler kan de bli unika tidsdokument för framtida forskare och historiker.
Inom Urban Exploration finns en hederskodex som går ut på att man tar sig in så obemärkt som möjligt och inte stjäl eller ställer till med förstörelse eller klottrar. Om alla följde den regeln och återställde anläggningarna till samma skick som när de kom skulle många gamla miljöer kunna bevaras för framtiden.
Spegellösa kameror är framtiden
De senaste åren har jag primärt fotograferat med spegellösa systemkameror. Men jag har även haft två spegelreflexkameror till en del jobb. Men dessa kameror blev liggande och till sist bestämde jag för att sälja dem och bara köra med spegellösa kameror.
Jag föredrar att arbeta med små smidiga kameror som inte väcker allt för mycket uppmärksamhet. Spegellösa kameror passar perfekt ihop med min fotostil. Men om jag fotograferade snabba förlopp som sport skulle jag nog hållit mig kvar vid spegelreflexer ett tag till.
Bilden på Ole Vistnes och Marcus Bertilsson som turnerade med det norska bandet Extol tog jag med en Canon EOS 650D och ett 19mm.
Text och foto: Mikael Good
Rockfoto - svåra ljusförhållanden tvingar mig att utvecklas
Capital Kings konsert på Gullbrannafestivalen är en av de svåraste konserterna som jag fotograferat. Det var mycket rök, ledskärmar, ett tungt ljus som skiftade i blått och purpur samt intensiva spotlights som slumpmässigt svepte över scenen. Det första jag fick göra för att möta det svåra ljuset var att vrida upp ASA-talet till 6400 respektive 25.600 på mina kameror och slå på seriebildstagningen.
Jag tycker inte om att ta för många bilder. Det tar mycket tid att gå igenom för många bilder vid redigeringen. Denna gången var jag nödgad att ta många bilder med förhoppning att några skulle bli bra. Som tur var blev de bästa bilderna bra och Capital Kings var såpass nöjda med dem att de har använt sig av bilderna i sin marknadsföring.
Men det finns fördelar med dåliga ljusförhållanden! Framförallt pressar de mig att höja mig några snäpp som fotograf och bildredigerare. I vanliga fall försöker jag göra bilden klar i kameran så att jag slipper att lägga ned en massa extra tid på bildredigering men tack vare alla svåra bilder från konserten har jag blivit tvungen att lära mig mer om bildredigering och utvecklas för att kunna göra användbara bilder av omöjliga digitala negativ.
Bilden i inlägget tog jag med en Sony A7 och ett 20mm.
Text och foto: Mikael Good
Rockfoto - håll tungan rätt i mun
När man fotar konserter gäller det att ha tungan rätt i mun och vänta in rätt ljus och rätt situation. Ibland händer det att de sammanfaller. Bilden på Kevin Young i Disciple tog jag med en Sony A7s och ett 70-200mm.
Text och foto: Mikael Good
Rockfoto - Narnia
Sedan debuten 1996 har jönköpingsbandet Narnia sålt över 200.000 skivor och turnerat runt om i Europa, Japan, och Mexico. I skrivande stund är bandet på väg till Sydamerika för ett antal spelningar i Argentina och Brasilien. I sommar har du chansen att se bandet när de festivalspelar i Gullbranna 8 juli, på Skogsröjet i Rejmyre 4 augusti, på Sabaton Open Air i Falun 18 augusti och i Sävsjö 19 augusti.
I den följande länken kan du lyssna och se på Narnias senaste video - Thank You som är inspelad i Sverige och Antelope Valley i Kalifornien. Solot i slutet av sången är mästerligt: https://www.youtube.com/watch?v=mZqe5vh7Omc
Text och foto: Mikael Good