"Måla med ljus"
Miraklet i Mirkovo
På Fotosidan finns det ett regelverk som man som användare måste följa. För att inte bryta mot det regelverket har jag valt att bara publicera en av bilderna från det blogginlägg som jag har publicerat i sin fullhet i min bloggerblogg. Där kan du också läsa om varför det strålar om kvinnan på bilden.
Text och foto: Mikael Good
Ta bilden till folket!
Inte Sedan Kodak Instamatic gjorde kameran till var mans egendom på 1960-talet har det producerats så många bilder som nu. Smartphone revolutionen har fört med sig att vi har med oss en kamera vart vi än går och det har lett till att sociala media svämmas över av bilder i alla tänkbara färger och former.
Men trots att vi svämmas över av bilder är det få av oss som dokumenterar vår samtid. För att försöka råda bot på det startade jag ett nytt fotoprojekt på temat ta bilden till folket i augusti. Trots att jag inte har lanserat projektet ännu och bara är i uppstartsskeedet har bilderna som ingår i projektet redan gjort stor succé och fått över 600 000 visningar.
Fortsätter det i den här takten kommer bilderna som ingår i projektet att ha fått över 1 000 000 visningar innan november är över. Jag har bestämt mig för att lansera projektet när det passerat miljongränsen men fram till dess får du hålla dig till tåls!
Text och foto: Mikael Good
Kamerautrustningen svämmade över i väskorna
Foto ingår i mitt ordinarie arbete och jag jobbar som timvikarie som reporter/fotograf lite då och då. Därför har jag lite större krav på min kamerautrustning än vad jag hade haft om jag var hobbyfotograf.
Jag jobbar oftast med två kamerahus. Ett med vidvinkel och ett med tele. För mig är det viktigt att kamerorna och objektiven håller måttet och levererar när de ska så att jag får med mig de bilderna som behövs till artiklar och bildreportage. Oftast kostar professionella kameror och objektiv fantasisummor och en professionell kamerautrustning med två hus och ett par objektiv kan lätt glida över 100 000 och närma sig 200 000 kronors strecket.
I och med att jag har valt att jobba på timmar och inte har egen firma eller får lön via frilansfinans, kan jag inte göra avdrag på momsen. Det betyder att jag får handla kamerautrustning för egna pengar. Det är bra på så sätt att det pressar mig att inte lägga ut allt för mycket pengar på utrustning utan istället vänta in rätt tillfälle. Jag vill helst inte ge mer än 10 000 kronor för ett kamerahus eller objektiv givetvis utan att göra avkall på kvaliteten. Oftast spanar jag in en kamera eller objektiv som jag är intresserad av och väntar ett par år tills jag kan köpa det begagnat till rätt pris.
Men trots mina ramar köpte jag på mig alldeles för många kameror och objektiv. Jag har en svaghet i det att jag har svårt att motstå ett bra pris, men problemet var att det dök upp alldeles för många bra priser. Till sist kom jag till en punkt där kameraväskorna svämmade över. Efter det senaste årets rensningar har jag slimmat ned min kamerautrustning rejält. Även om jag i ärlighetens namn fortfarande har lite för mycket grejer, har jag i princip bara det som jag behöver för att klara jobbet och lite till.
Jag har valt att köra med tre olika system. Men kamerorna och objektiven kompletterar varandra och för min del är det faktiskt en billigare och bättre lösning än att bara köra med ett system. Det har gjort att den totala kostnaden för min kamerautrustning inte är större än vad ett professionellt kamerahus från Canon eller Nikon kostar.
Text och foto: Mikael Good
Rockfoton ska visas och inte döljas
Jag har varit på mängder av konserter sedan jag började med rockfoto i mitten av 1980-talet. Under åren som gått har jag tagit mängder av bilder och även skrivit en hel del recensioner och artiklar om band. Jag lyssnar mycket på musik och trots att det är över 50 år sedan jag blev till tycker jag fortfarande om att upptäcka nya band och artister.
För ett par år sedan hade jag en tanke om att starta upp ett webbaserat musikmagasin med namnet ”Metallord”. Tanken var att magasinet skulle komma ut med ett eller ett par nummer per år. Fokus skulle ligga på bilder men magasinet skulle även innehålla en del intervjuer och artiklar om band. Men tyvärr hade jag aldrig tid att sjösätta projektet.
I våras fick jag kontakt med en Argentinsk rockfotograf och skribent. Hon hade precis startat en spanskspråkig rocktidning och behövde en av mina bilder till en artikel. Jag har mängder av rockfoton som ligger till ingen nytta på mina hårddiskar. Jag är av den åsikten att bilder ska delas och inte döljas. Därför har jag lovat henne att hon fritt får använda mina rockfoton till magasinet.
Nakenchocken vid Broccoliträdet i Huskvarna
Kvällstidningar brukar vara ganska så aggressiva i rubriksättningen i sin jakt på läsare. Sex och naket gärna i kombination med kändisar ger många inklick och det gör redaktörer och annonsörer glada.
Allt som oftast upptäcker läsarna att tidningarna gjort en höna av en fjäder i och med att rubriken inte riktigt stämmer överens med innehållet i artikeln. Men märkligt nog går läsare som fallit för de läsarlockande rubrikerna oftast på samma trick igen och igen! Sex och naket säljer
Bilden i inlägget tog jag vid ”The Broccoli Tree” vid Vätterstranden i Huskvarna. Efter att trädet vandaliserats så illa att det var tvunget att tas ned har jag börjat gå igenom mitt bildarkiv i jakt efter bilder. När jag zoomade in till 100% för att klona bort lite sensordamm i en av bilderna såg jag något som jag inte uppmärksammat tidigare.
Några kvinnor bytte om vid trädet och en av dem visade lite för mycket hud. Det var inget som man skulle lägga märke till om man inte förstorade upp bilden. Men jag valde att destruera bilden och ersätta den med en likvärdig bild från samma fotograferingstillfälle där trädets stam skymmer den oavsiktliga nakenchocken.
En redigerare på en kvällstidning hade säkerligen lett brett och förstorat upp det aktuella partiet och lagt in bilden på tidningens hemsida med den läsarlockande rubriken "Nakenchocken vid broccoliträdet i Huskvarna".
Text och foto: Mikael Good