Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Lång tid ingen syn

Tönnersa

Tiden jag satte mig ner för att få ihop några bilder och skriva något till dem var inte igår. Har kamerorna under tiden stått på hyllan och samlat damm och blivit hyllvärmare? Nej, de har legat i ryggsäcken som de oftast gör och de har använts någorlunda flitigt i förhållande till rådande väderlek.  Således har jag inte saknat bilder till att kunna använda till inlägg. Ändå har jag inte kommit mig för att göra blogginlägg. Bilderna i det här inlägget är ifrån en solig marsdag i år när jag återigen besökte Tönnersa. 

#2

Tönnersa

I höstas gick jag en Photoshopkurs på distans på halvfart under 17 veckor. Precis som många av er har jag en prenumeration på Lightroom. En prenumeration där PS ingår. Ända sedan jag började lära mig att redigera mina bilder i LR har PS funnits där som ett stort till synes otämjbart monster. Jag har klarat mig gott och väl med LR, men samtidigt har en tanke gnagt om en önskan att kunna implementera PS i mitt redigeringsarbete. Inte för att kunna stoppa in enhörningar och flygande grisar i mina bilder utan för att PS erbjuder en större möjlighet till att kunna göra lokala justeringar i en bild. Det är det jag vill åt.

#3

Tönnersa

Varför detta? Svaret för mig är ganska enkelt. Ända sedan jag började fotografera har jag ansett att en bilds tillkomst beror på kameratekniskt handhavande, komposition och redigering. Därtill kommer så klart storheter som inspiration och kreativitet, men de lämnar jag därhän även om det är väl så viktiga för en bilds tillkomst. Rent av de viktigaste. Jag skulle också kunna lägga till motivation. Det är det fysiska hantverket i en bilds tillkomst jag intresserar mig för här. 

#4

Tönnersa

Jag nöjer mig inte med att endast använda kamerans autoläge och sedan låta en ingenjör med hjälp av olika logaritmer bestämma hur min bild ska se ut. Det är som att spela schack där någon hela tiden talar om mitt nästa drag för mig. Jag vill lära mig att använda kamerans fulla potential så mycket jag kan. Jag strävar således att  bli bättre på det tekniska handhavandet av min kamera, på att komponera mina bilder, på att redigera mina bilder. Det är en ständigt process att försöka lära mig mer. Och just detta att det hela tiden finns något att lära sig oavsett om det kommer till handhavande, komposition eller redigering är något som för mig gör fotograferandet så givande.

#5

Tönnersa

Efter PS-kursen kände jag mig inte längre skrämd av PS. Frågan var bara hur i hela friden ska implementera PS i mitt arbetsflöde när jag redigerar mina bilder och till vad och hur ska jag använda PS?

#6

Tönnersa

Just detta har varit den stora stötestenen. Till vad och hur ska jag använda PS i mitt redigeringsarbete? Hur ska ett arbetsflöde som involverar såväl LR som PS se ut? PS är gigantiskt och möjligheterna är enorma. Trots 17 veckor på halvfart har jag bara skrapat lite på ytan av PS märker jag. Jag är förvisso inte längre skrämd av PS, men därtill att finna ett arbetsflöde som passar mig är en lång väg att vandra. Jag famlar mig alltjämt fram. Vissa av mina frågetecken har börjat bli uträtande. Många återstår dock. 

#7

Tönnersa

Allt detta gör att jag inte längre redigerar mina bilder så snabbt som jag tidigare gjort. Jag är mer osäker på vad jag gör. Varje bild tar längre tid. Jag prövar olika vägar och letar efter ett för mig funktionellt arbetsflöde. Och därtill söka få fram en bild som är tilltalande för mig och som visar hur jag upplevde motivet vid fotograferingstillfället. Bitvis är det rätt frustrerande och många gånger har jag lämnat datorn och ägnat mig åt helt andra saker.

#8

Tönnersa

Någonstans i fjärran anar jag dock att det finns ett ljus. En väg. Ett arbetsflöde. Som passar mig.

#9

Tönnersa

Om man skulle beskriva en bilds tillkomst som en trebent pall. Där sittdynan utgörs av inspiration, kreativitet och motivation, de tre benen av kameratekniskt handhavande, komposition och redigering så racklar min pall betänkligt för mig och är inte en pall jag med trygghet sätter mig på för tillfället. 

#10

Tönnersa

Det kommer därför att ta längre tid mellan mina inlägg, även om förvisso har bilder till några till inlägg i en nära framtid. Jag har inte lagt bloggande på hyllan. Det kommer bara inte bli lika omfångsrikt framöver.

#11

Tönnersa

#12

Tönnersa

#13

Tönnersa

#14

Tönnersa

Det finns en väg. Det gäller bara att finna den.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2024-06-16 16:55 | Läst 307 ggr. | Permalink
Vackra träd och omgivningar. Jag har en prenumeration på moderskeppet där jag har kört igenom en del kurser på PS, men jag förstår nog bara 10%. Jag använder PS för stackning och centrering av en serie bilder, annars är det nog inte så mycket mer. Ibland om man vill mixa ihop två bilder med olika exponeringar så behövs också PS. Är väl några tillfällen med astrofoto som jag använder PS, men 99% av bilderna är ju enbart med LR. Sedan så är ju både LR och PS ett rörligt mål, som uppdateras kanske någon gång i månaden, så man ligger väl alltid ett antal versioner efter, eftersom man inte har tid att sätta sig in i uppdateringarna
Svar från TheInvisibleJackal 2024-06-17 13:12
Tack Peter!
Har också en prenumeration på moderskeppet och har sett det mesta där beträffande PS, men det är först med den här halvfartskursen som jag har kommit över rädslan för PS och börjat använda det i mitt redigeringsarbete. Beträffande uppdateringarna brukar jag göra dem. Kollar många gånger på Youtube på en kille som heter Anthony Morganti. Han brukar ha bra och informativa videos om vad som är nytt och hur man använda det.

Hälsningar Jörgen
Spännande motiv med bra kompositioner. Lycka till med att finna ditt arbetssätt.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-06-18 11:15
Tack Morgan!
När jag tänker på det, har det sätt jag hitintills redigerat mina bilder vuxit fram under ett par års tid. Något jag lite glömt bort och det är väl en del i frustrationen jag emellanåt känt i mina försök finna ett bra arbetsflöde. Jag har utgått från att det är en "quick-fix" men snarare är det en process över tid. Jag får helt enkelt jobba på det. Lägga till moment, ta bort moment. Ändra där. Fundera. Titta.

Hälsningar Jörgen