Mina bilder och tankar för dagen
Sista skiftet
1982 stängdes slutgiltigt sulfatfabriken i Köpmanholmen i Höga kusten i Västernorrland efter närmare hundra års verksamhet.
Generationer av industriarbetare hade haft sin försörjning där. Köpmanholmen var ett ett typiskt litet industrisamhälle där allt kretsade kring fabriken. På orten startades för övrigt Sveriges första egentliga daghem. Sångaren och skådespelaren Totta Näslund växte också upp där och satt ofta på det lilla fik som hans mamma drev under många år.
I övrigt var Köpmanholmen som Sverige var mest utanför de större städerna, en bruksort bland andra.
När sista nattskiftet gick av stannade några av arbetarna kvar och i gryningen satt de stilla och lyssnade när de sista ljuden från fabriken långsamt klingade ut i morgongryningen.
Inlagt 2014-01-24 08:52 |
Läst 3899 ggr. |
Permalink
GRATTIS.
mvh Risto
mvh/per-erik
Mvh Magnus Näslund
Bruksmuseet i Köpmanholmen
Med vänlig hälsning/per-erik åström
Jag jobbade på SVT i Sundsvall vid den här tiden och vi gjorde en dokumentärfilm om sista året som fabriken var igång. Just den där morgonen då sista skiftet gick av hade jag med mig stillbildskameran.
Bu - fram till 17 oktober, finns bilden också med på en utställning jag har på Konsthallen i Härnösand.
Utställningen heter "Vid himlens rand" och består av ett femtiotal fotografier som jag tagit genom åren.
Eftersom det var din pappa på bilden så skickar jag dig gärna en liten kopia av bilden. Meddela mig din adress så kommer den vad det lider. Du kan maila mig din adress på: [email protected] (OBS .nu i slutet, inte .se )
med vänlig hälsning/per-erik åström
Med vänlig hälsning/per-erik
mail: [email protected]
Vill du också ha en kopia? Maila mig din adress på: [email protected] så skickar jag dig en bild så småningom. F ö finns bilden med på en utställning jag har på Konsthallen i Härnösand och som pågår fram till 17 oktober. Vet du förresten något om han som sitter bakom dig?
Med vänlig hälsning/per-erik åström
http://www.ornskoldsvik.se/download/18.471b919137c976e80e16c9/1354916089056/Nr42KopmanholmenHistoria.pdf
/Risto