Mina bilder och tankar för dagen

Errol Flynn, Jan Myrdal, Vietnam och en svart Leica M2

Det var inte helt enkelt att växa upp på 50-talet i en liten kuststad i mellan-norrland. Min mor blev nämligen tidigt änka med två småbarn, jag och min bror. Dagis fanns inte på kartan och hennes jobb bestod i kvällsjobb i kassan på Folkan, stadens teaterbiograf.

Jag var nästan alltid med mor på kvällarna och jag såg väldigt mycket film, oftast uppe i maskinrummet hos farbror Gösta. Ibland minns jag att jag somnade i stolen bakom den lilla projektorluckan, kanske för att projektorerna sövde mig till sömns. Men farbror Gösta måste ha gillat mig för på lördagarna, när det var matiné, fick jag sitta i själva biosalongen. Jag minns filmerna som igår; främst ”Kapten Blod och Robin Hood” med Errol Flynn i huvudrollen. Enastående filmäventyr för en sjuåring. Att Errol själv i verkligheten var  en suput, en galen äventyrare och en omsusad kvinnokarl, och som snabbt skulle fallit platt inför dagens #Metoo-rörelse, hade jag naturligtvis ingen aning om då.

Ulf Davidsson, 1971

Långt senare, på Christer Strömholms fotoskola i början av 70-talet träffade jag Ulf Davidsson, vi blev snabbt dödspolare och närde samma dröm; Vi ville ut i världen, plåta krig och orättvisor och bli berömda fotografer. Idolen hette Don McCullin, den brittiske krigsfotografen. Vi var bara lite drygt 20 år gamla men vi tvekande inte en sekund. Världen stod i brand och USA:s orättfärdiga krig i Vietnam formade vår världsbild. Vi försökte föreställa oss våra framtida spännande bilder från Ho Chi Min-leden och Vietnams blöta djungler. Vi var liksom ämnade för detta, därom rådde inget tvivel!

Sagt och gjort; vi hade fått tag i skriftställaren Jan Myrdals hemtelefon och ringde upp honom en sen kväll. Han om någon borde väl kunna ge oss värdefulla kontakter inför resan tänkte vi.

-  Och ni tror att jag skulle ge er kontakter för att ni ska kunna resa till i NordVietnamn? Glöm det och väx upp!, löd hans lika korta som barska svar innan han slängde på luren.

Vi kom alltså aldrig iväg till Vietnamn och tur var väl kanske det. Även om Ulf med tider blev en duktig film- och nyhetsfotograf på SVT där han under flera år bevakade Mellanöstern tillsammans med Bosse Holmström. Både Ulf och Bosse är nu tyvärr döda.

Det är också Sean Flynn, Errol Flynns son. Han var nämligen en av alla dessa krigsfotografer i Vietnam. Hans öde är delvis oklart, men man vet att han ”försvann” i april 1970 under en reportageresa i Kambodja och att han dödförklarades några år senare.

Sean Flynn i Vietnam 1969

Härförleden dök det upp en sliten svart Leica M2 hos en japansk kamerahandlare. Den hade förvarats under drygt fyra årtionden i en låda i en liten lägenhet i Paris. En lägenhet som Sean Flynn hyrde och där han förvarade sina få tillhörigheter. Bilden på kameran väcker minnen hos mig. Remmen är tydligen tillverkad av en lina från en fallskärm och det ena fästet är av ringen från en handgranat.

Jag tänker lite stillsamt att hade det inte varit för surgubben Myrdal så hade vi nog sjutton tagit oss till Vietnam. Och dessutom hade Ulf precis en sån där sliten svart Leica M2 på den tiden vi var unga och galna och det skulle bege sig….

Inlagt 2018-02-01 18:13 | Läst 1547 ggr. | Permalink
Intressant läsning, inte utan ett visst igenkännande, om än aldrig på väg till Vietnam i de syftena. Men nog var det flera i generationen som var ”utsedda” för allehanda viktigheter. Och nåt viktigt presterades väl ändå. Fint porträtt på din vän Ulf Davidson, som jag faktiskt träffade en gång.
Svar från per-erik åström 2018-02-02 13:41
Hej Gunnar. Jag saknar ofta Ulf, Vi var verkligen nära vänner under en viktig period i livet. Var och hur träffade du honom?
Med vänlig hälsning,/per-erik
mombasa 2018-02-02 21:42
Hej. Måste ha varit 1972 eller vinter vår 73. Jag gick på Konstfack, vi hängde ofta på ställen på Söder. (Jag kinesade både en och tre gånger på olika adresser där. Kvällarna gick ofta till att hänga på olika hak. Ibland blev det sent och ibland blev det till att gå brandvakt. Jag hade adress i Uppsala nämligen.
Ulf Davidson minns jag, mycket tack vare din bild, från någon sådan, alldeles för lång och sen kväll i många vänners lag. Det var något, kanske så här i efterhand, kompromisslöst i den mannens framtoning som fastnade i minnet. Men som sagt, det är länge sedan. Ett kollektiv på Mariatorget minns jag men det har nog ingen koppling till det här.
Svar från per-erik åström 2018-02-02 23:08
Kollektiv på Mariatorget?! Dt var ju där vi bodde, Ulf, jag och en massa andra....Kul sammanträffande. Jo, han var ”kompromisslös” i många avseenden.... Full fart på alla cylindrar.
Tack för spännande inblickar!
Fin och läsvärd berättelse! Och lika sevärda bilder!/ Björn T
Fin och läsvärd berättelse! Och lika sevärda bilder!/ Björn T
Ja, om inte om hade varit så hade kärringen varit en gris, sa mina agrara klasskamrater i Näsby kyrkskola 1963. Dom hade förstås ingen aning om gender och strukturer av alla de slag, men en oskuldens tid var det på många vis. Även om vi grabbar uppförde oss som svin mot flickorna. Fast det gjorde ju Eroll Flynn också och han var en kändis.
Fin text som rörde upp känsliga minnen, Per-Erik.
/Göran