Unikt gatuporträtt på August Strindberg
En ny, tidigare okänd, bild på August Strindberg har dykt upp. Ett fotografi som närmast skulle kunna kallas ”gatufotografi” och som känns lite annorlunda än den tidens typiska fotografi. Bilden är unik i flera avseenden.
Vem som tog den är obekant, och ändå inte….
Vi vet att August Strindberg själv gillade fotografi och att han tog en hel del bilder själv, både av sig själv, sina närmaste och av omvärlden.
Men fotografikonsten var relativt ung på Augusts tid och de bilder som hittills är kända och bär August Strindbergs signatur, finns samlade bl a på Strindbergmuseet i Stockholm. De tillhör historien och är viktiga pusselbitar i August Strindbergs konstnärsskap.
Men just den här gatubilden på August tillhör inte historien.
Den tillhör samtiden och framtiden.
Den är skapad för några dagar sedan av en AI-generator i England via detaljerade skrivna instruktioner kopplade till en bilddatabas med mängder av fotografier.
Tanken svindlar när jag tänker vad AI-tekniken kommer att göra med vårt visuella medvetande i en framtid. Och vad det kan kan komma att betyda i propagandasyfte väcker, milt uttryckt, funderingar. Så bli inte förvånad om det en dag dyker upp en bild på Putin och Zelensky spelandes schack i all vänskaplighet. Eller varför inte en gruppbild från Auschwitz med leende, välnärda och glada ”arbetare”.
Bildens äkthet är milt sagt relativ idag och möjligheten till manipulationer till synes oändliga
Vad sedan gäller fotografisk upphovsrätt och copyright finns bara en sak att tillägga;
Glöm det….
Så det enda som faktiskt kan göras åt saken, det är att vi vänjer oss av med att "automatiskt" tro på ett fotografi mer än på andra bilder, eller för den delen texter och berättelser. Källkritik, helt enkelt.
Men den är väldigt övertygande. "Strindberg" exakt så självupptagen och förorättad som Strindberg emellanåt framstod. Siri känner sig utanför och blänger argt. Dottern (det ska väl föreställa dottern Karin?) står still medan de andra verkar röra sig. Nåt fel där. Programmet behöver några veckors träning så fixar väl det sig.
"Kameran ljuger inte" stämde väl inte ens då frasen myntades. Sen har man ju fått se allt skickligare manipulationer.
Men att bygga upp en så här pass trovärdig bild från scratch hade varit drömmen för dom som jobbade på Sanningsministeriet 1984.
/B
/Gunnar S
Och vi får se upp med allt vi ser, läser och hör. Källkritik påbjudes för att vi inte skall luras alltför mycket..