CITYSCAPES: BLOGGEN
Södra Hällarna, ett naturrreservat inpå Visby
I fredags var det dags att ta färjan tillbaka till fastlandet. På vägen till terminalen hann jag klämma in en avstickare till Södra Hällarna för att ta en sista bild till "Wiki loves Earth", en kampanj som pågår denna månad ut.
Reservatet ligger dikt mot stan. Det är stort. Det var ett militärt område, ägt av Kronan sen urminnes tid. Då Sverige lade ner försvaret av sitt territorium och Försvarsmakten lämnade Gotland blev det tillgängligt för civila ändamål. Kommunpolitikerna lade fram förslag med en kompromiss mellan reservat och att bygga. Efter avsevärda diskussioner landade översiktsplaneringen i att all mark på havssidan om Toftavägen pekades ut att bevaras obebyggd. Med tiden säkerställdes detta genom att bilda ett kommunalt naturreservat.
Att få med den dramatiska klintkanten, stupet ner mot vattnet, stranden, havet och närheten till stan på samma bild var svårt. Så jag tog fram min femtonåriga Pentax Fisheyezoom. Den är ofta med omifall att en regnbåge eller halo skulle visa sig.
Fisheye kröker alla linjer utom de radiella. För att få horisonten rak placerade jag den mitt i bild. Med liiite hjälp i Affinity Photo blev den rak. Nu försöker jag bestämma mig för om liggande utsnitt, stående utsnitt eller kvadratiskt utsnitt passar bäst.
1. Liggande format
2. Stående format
3. Kvadratiskt format
PS. Sen jag läst Peters och Bjarnes kommentarer tog jag fram den här kvadratiska versionen ur DNG-filen med det stående formatet i bild 2.
4. Ny kvadratisk version.
Vackert har blivit ett fult ord för arkitekterna
Byggnadsvårdsföreningen har gett ut en ny bok, "Hela staden och bygden" av Kristina Berglund. Den ingår i en kampanj för att ge politikerna råg i ryggen att kräva vackrare hus. Och att ge dem och arkitekterna verktygen för att bättre anpassa nya hus till äldre omgivningar. Och att bygga helt nytt så att folk trivs.
Jag fick in en anmälan av boken i Folkbladet här i Norrköping. Där står också en hel del om bakgrunden, striden om hur hus ska få se ut och staden upplevas. Arkitekturupproret har satt ord på det många tänker.
Att just det här huset i Norrköping fick stå för rubrik är redaktörens val, inte mitt! Den funkar säkert bra i Norrköping men är väl obegriplig ute i landet.
Redaktören hittade enda stället där jag och bokens författare tyckte olika. Kristina Berglund är klart positiv till huset. Jag mer ambivalent, har försökt gilla det men misslyckats. Jag kan ta till mig skalan och den skulpturala utformningen, men tycker inte att de blanka plåt- och glasfasaderna passar in. Och den gångväg utefter vattnet som jag i egenskap av planförfattare varit med om att föreskriva kom inte till stånd.
Här länk till artikeln, den är olåst:
För er som håller på modernismen som enda saliggörande arkitekturstilen, finn stöd hos Ola Andersson i DN häromdan!
https://www.dn.se/kultur/ola-andersson-onskan-om-arkitektur-i-gammal-stil-ar-en-forolampning/
Fågelparadiset Kronholmen
Kronholmens naturreservat ligger alldeles bredvid Kronholmens golfbana. En uppskattad bana som Visby golfklubb byggt upp. Periodvis finns bra lunch även åt oss andra.
Reservatet består av sandstrand åt väster och marsklandskap inåt ön. Grunda kanaler från tidigare odling har blivit vallgravar. De håller folk borta och gör det lite svårare även för räven att ta sig fram och äta lunch.
Häromkvällen tog jag mig dit och väntade ut den här bilden. Tofsvipa i skyn. Då jag kom hem hade långfingret vitnat av alltför långvarigt grepp om kameran. Det blev OK rätt snart. Glömde tyvärr stativet på fastlandet.
Pentax K-1 med Pentax 77 mm objektiv.
Strandängar Ugnen
Idag lade jag in en bild i Wiki Loves Earth. Den är från maj förra året och togs med ett östtyskt Meyer Görlitz Orestor 135 mm. Ett för tiden bra objektiv, men förstås helt utan autofokus. Så jag ställde in avståndet manuellt och väntade sen ut det här tillfället med en tofsvipa "rätt" i bilden.
I fjol kunde jag inte hitta det där ID-numret och jobbade jättemycket med bildfilen. I dag lyckades jag hitta ID-numret och justerade knappt DNG-originalet alls. Bilden fick bli lite åt det mörka hållet, den togs ju mot aftonen.
Gammelgarns kyrka och kastal.
Vår Gud är oss en väldig borg hann jag tänka. Sen kom jag på att det ju var Gammelgarns kyrka och kastal som såg ut som en stenvägg i kvällssolen. Kastalen, jfr kastell, är ett försvarstorn, massivt byggt med ingången på andra våningen.