CITYSCAPES: BLOGGEN
Gnestaplanket 2023
Trafikverkets banverkssektion i Borlänge hade totalt missat Gnestaplanket! Man bara undrar. Dom hade stängt av för pendeltågen för att göra ett sen länge eftersatt underhåll. Så det var mest Gnestabor och bilburna besökare på plats. Icke desto mindre trivsamt och trevligt!
Först en stärkande kopp kaffe på Pelle och Lottas café och kakeria.
Där inne hördes fotosnack!
Dan Crona plåtar bara svartvitt och har blicken för det. Här har jag croppat bilden ovan och ändrat till svartvitt.
Bengan (t h) pratade med alla, just här med Göran Wingstrand (till vänster)
Bilder betittades och dokumenterades, här Ronny Vervaerts svartvita i vårdmiljö.
En brandsläckare utanför antikboden. Kan ses som en piffig inredningsdetalj. Men jag tycker att handpump och att man fyller på med eget vatten är funktionellt! Det tycker finska räddningsverket också. Men i Sverige ska det vara en modern släckare som Fjutt! pyser ut på några sekunder, en släckare som man inte har nån chans att lära upp sig på.
Pumpen verkade inte funka, så det blev inget köp.
Magasinet såg inte särskilt rivningsmoget ut.
Vovven vaktade. Husse sa nåt om "hundra kronor bilden". Ja tack sa jag, kan du Swisha? Då bara skrattade han. Typiskt Gnestaplanket!
Tack Bengan för detta fullföljande av en lång tradition!
Trångt och trivsamt, här får var och en se upp!
Spårvagnarna i Norrköping går på dubbelspår överallt utom där det var särskilt trångt på Drottninggatan. Där är det enkelspår för att trottoarer och trottoarserverringar ska få plats.
Men oj vad serveringarna har brett ut sig! Och oj att dom sätter ut reklamskyltar på den smala remsan.
Nytt cityscape i inre hamnen
Det surrade. Visst var det en drönare där, en DJI Mavic. Yrkesfotografen Sofia Andersson dokumenterade den nya bebyggelse som nu växer fram i Inre Hamnen i Norrköping. Ny gångbro i bakgrunden.
Det här är ett gigantiskt projekt. Det har omfattat tidiga skisser, översiktsplaner och detaljplaner enligt PBL som tagits fram hand i hand med förhandlingsresultat. Många byggherrar deltar och Inre hamnen användes ju som hamn då projektet startade! Det var inte lätt och inte gratis att bygga ut yttre hamnen och fösa dit verksamheterna.
Som förväntat innehöll marken mycket miljögifter.* (Se tillägg nederst i texten). Gasverket var en av källorna. Mycket jord har flyttats till Sakab i Kumla. Sen byggde kommunen ut vatten och avlopp och några av gatorna. Helt föredömligt byggde kommunen samtidigt kanaler till nya kvarteren och gångvägar, terrasser vid kajerna samt den nya gångbro som förbinder stadsdelarna på ömse sidor om Motala Ström.
Ny bild på nya gångbron:
Jag vände mig om och minsann syntes en bit av en regnbåge bredvid Händelöverket! Det är tömt på fjärrvärme och elproduktion. Stommen ska återanvändas till andra ändamål.
Bron, regnbågen, bastun, kajerna med sina nya träterrasser. Jag tycker att bron påminner en hel del om den i Arles som van Gogh målade av!
Motljus mot Andreas Kvarn. Den byggdes mot slutet av 1800-talet. Tills för några få år sen användes byggnaden för att ta emot säd från fraktfartyg och mala den till djurfoder. Ska återanvändas, renovering pågår.
Åter till innerstan. Kvällsljuset föll vackert på kv Drottningens palatsliknande byggnad från förra sekelskiftet.
Samtliga bilder Pentax K-1 med Pentax FA 35mm.
----------------
* Tillägg 2023-07-28 om marksaneringen:
I kommunens hemsida står det om Gasverkstomten, en av landets mest förorenade platser. I stället för att gräva ut och frakta bort använde man mycket termisk rening.
"Termisk rening innebär att marken hettas upp till över 100 grader via borrade hål. Det gör att föroreningarna kokas till gas som sedan sugs upp och renas. När behandlingen är klar tas jordprover för att se till att marken är tillräckligt ren.
– Vi hittade något enstaka projekt i världen där man renat de ämnen som finns på gasverkstomten med denna metod och vi lät göra några tester som visar att det fungerar. Det känns väldigt bra att vi hittat ett sätt att rena området på djupet och att vi nu är igång. Reningen av marken är nödvändigt för att möjliggöra bostäder och annan bebyggelse i den nya stadsdelen Inre hamnen, säger Elke Myrhede.
Länsstyrelsen i Östergötland har hjälpt till att söka statligt stöd till projektet och staten står totalt för 85 procent av kostnaderna. För den övriga delen står Norrköpings kommun."
Rang-Sells lyckades även på andra delområden rena mycket på plats. Dom är långt framme i miljöarbete.
Paul McCartney dokumenterade 1964 med sin Pentax
"1964:The eyes of the Storm" har nyss kommit ut. Boken av Paul McCartney baseras på de bortåt 1000 bilder han tog under de mest intensiva månaderna i Beatlarnas karriär. Nya, unga, slagfärdiga. Jag minns John Lennons svar på frågan: How did you find America? "Turn left at Greenland".
Alla Beatlarna var fotointresserade. Nedan färskt klipp från Pentaxforums.com, sign FozzFoster i Alberta:
Boken vore kul att bläddra i. (Nästan) alla bilder som hunnit bli 50 år är intressanta, och de här har hunnit bli 60. Recensenterna har uttalat sig positivt. 1964 var ett år som ändrade världen, Beatlarna bidrog, Mc Cartneys inifrånminnen har kvalité!
Tyvärr kostar boken en hel del. Hoppas att bibblan har resurserna att köpa in ett exemplar.
Här på Fotosidan ska man visa egna bilder (också). Så här kommer ett alldeles nytaget foto på min Pentax S1 som jag fick 1961.
Hägern bytt plats, jag bytt objektiv.
Häromdan såg jag en häger fiska från Hästskodammen i Norrköping. Då satt ett 35 mm vidvinkelobjektiv på kameran. I går bytte jag till kort tele, 135mm, och hoppades få se hägern igen.
1. Snabb som Lucky Luke (nåja) tryckte jag av då nåt rörde sig. Men det var ingen häger utan en duva. Tror jag. Iallafall ser man f d kraftstationen och ställverket, båda i gul puts,och en f d textilfabrik (rött tegel) i bakgrunden.
2. Ingen häger. Mås.
3. Mås
4. Mås, men sitter inte hägern där också? Under gallerdurken.
5. Jovisst, en bit t h om skylten. Nu full öppning på gluggen, skärpan på hägern.
Pentax K-1 med Pentax FA 135mm på full öppning 2,8
6. Hägern verkar känna sig hemma på det här stället. Bra sikt. Skyddat uppifrån av trädet och gallerdurken. Måsar vill väl ha det lite friare kring sig.
Tänk att en så här industrihistorisk miljö mitt inne i stan funkar för en häger!
Pentax K-1 med Pentax FA 135mm på full öppning 2,8.
7. 100 % crop av bild 6.
Håller hägern koll på mig?
Pentax K-1 med Pentax FA 135mm på full öppning 2,8. Beskuren till 100 % crop.