Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Södra Hällarna, ett naturrreservat inpå Visby

I fredags var det dags att ta färjan tillbaka till fastlandet. På vägen till terminalen hann jag klämma in en avstickare till Södra Hällarna för att ta en sista bild till "Wiki loves Earth", en kampanj som pågår denna månad ut.

Reservatet ligger dikt mot stan. Det är stort. Det var ett militärt område, ägt av Kronan sen urminnes tid. Då Sverige lade ner försvaret av sitt territorium och Försvarsmakten lämnade Gotland blev det tillgängligt för civila ändamål. Kommunpolitikerna lade fram förslag med en kompromiss mellan reservat och att bygga. Efter avsevärda diskussioner landade översiktsplaneringen i att all mark på havssidan om Toftavägen pekades ut att bevaras obebyggd. Med tiden säkerställdes detta genom att bilda ett kommunalt naturreservat. 

Att få med den dramatiska klintkanten, stupet ner mot vattnet, stranden, havet och närheten till stan på samma bild var svårt. Så jag tog fram min femtonåriga Pentax Fisheyezoom. Den är ofta med omifall att en regnbåge eller halo skulle visa sig.

Fisheye kröker alla linjer utom de radiella. För att få horisonten rak placerade jag den mitt i bild. Med liiite hjälp i Affinity Photo blev den rak. Nu försöker jag bestämma mig för om liggande utsnitt, stående utsnitt eller kvadratiskt utsnitt passar bäst.

1. Liggande format

2. Stående format

3. Kvadratiskt format

PS. Sen jag läst Peters och Bjarnes kommentarer tog jag fram den här kvadratiska versionen ur DNG-filen med det stående formatet i bild 2.

4. Ny kvadratisk version.

Inlagt 2023-05-28 18:00 | Läst 585 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket tilltalande!
Jag håller på det kvadratiska formatet.
Svar från Måns H 2023-05-28 18:55
Tack Peter för omdöme och tydligt val!
Det ser verkligen vacker ut! Jag röstar också på kvadratiskt följt av stående. Glipan mellan klipporna kommer fram bättre här.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2023-05-28 18:54
Tack Bjarne för genomtänkt kommentar! På plats valde jag mellan stående och liggande.

Kvadraten är en bearbeting av en stående bild. Kanske idé att kolla om det går att utgå från samma DNG som i den stående bild som visar glipan och göra en kvadratisk version.
Det här stället känner jag igen för vi stannade till där då vi var på Gotland för ett antal år sedan. Det är dramatiskt vackert. Jag gillar stående format, men få väljer det vid landskapsfoto. Här fungerar det kvadratiska formatet också alldeles utmärkt.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-05-28 21:39
Hej Lena! Jag hann inte mer än att ta några bilder och testade olika format. Uppskattar verkligen din kommentar liksom Peters och Bjarnes, har gjort en ny version 4. Med upparbetad rutin gick det fort. Och det är färre steg i efterbehandlingen.
Lena Holm 2023-05-28 22:10
Hej Måns,
version 4 är bättre och jag skulle välja den. Jag gillar att man ser lite mer av hur det ser ut runt skrevan i nederkant, men man behöver inte se så mycket himmel som på det stående formatet.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-05-28 22:53
Tack Lena! Tyckte likadant och har nu fått det bestyrkt! Lite bättre komp även uppe vid båten. Och tekniska kvaliten är en aning bättre pga färre steg mellan DNG och jpg.

Har nu laddat in filen i tävlingen och t o m fixat översättning av texten både till engelska och tyska. Tyskarna gillar Hansestadt Visby. Båten stör säkert en del som väntar sig rena naturbilder. Jag hittade på filbeteckningen "Close by Visby.doc". Får se om det hjälper.