CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Drottninggatan tömd

Drottninggatan i Norrköping är stans huvudgata. Förr full av hästdroskor spårvagnar och folk som rände gata upp och gata ner. För femtio år sen en "gågata". Men  Taxi hade överklagat gågatebeslutet och vunnit, använde Drottninggatan som genomfartsled och brände på i höga farter. Det var ingen bra period. Numera åter gågata tills för några dar sen med spårvagnar. Nu skyltar Östgötatrafiken att spårvagnarna är inställda tills vidare. Dom kör annan väg.

If you are a tram, turn left.

Väldigt speciell stämning på Drottninggatan nu. Varken spårvagnar eller bilar. "Gågata" till trots har det gått en hel del bilar där. Leveranser, polis, trafikövervakning, privatbilister som chansat. Nu är även dom borta.

Nu kan man gå mitt i Drottninggatan och om man så vill fotografera.

 

Postat 2024-08-31 11:30 | Läst 296 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bron lagas efter vårfloden

Rekordflöde genom Norrköping redan i februari! Sen bara fortsatte det.

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/varflod-i-februari-vad-pagar.htm

Då det var som värst var Bengan i stan på fototräff. Han tog sig över Stordammsbron med lätta snabba steg. Den höll, men måste nu lagas!

Plankorna man gick på borta

Vy mot söder. Värmekyrkan mitt fram, under och lite hitom den Stordammsbron

Och så en överblick. En av Stordammens luckor manövreras med ställningen till vänster.

Postat 2024-08-23 10:05 | Läst 284 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Weird Trump

"Weird" är nu viralt i USA som öknamn på Donald Trump och hans vicepresident JD Vance. Igår publicerade Folkbladet i Norrköping den här krönikan. Den tar upp vad "weird" står för och varför Kamala Harris valde Tim Walz som sin vicepresidentkandidat.

Iphonebild på Folkbladet 16 aug 2024. Bilden på Trump togs av AP-fotografen Alex Brandon.

Krönikan finns också tillgänglig på webben. Ibland har den fler bilder där. Webblänkens "stolt monster" syftar på demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz.

https://folkbladet.se/debatt/artikel/ett-stolt-monster-som-ser-till-att-skolbarnen-far-mat/r1x6n43j

----------

Krönikan:

Donald Trump har ju länge kastat verbal dynga på politiska motståndare. Google har 1 160 000 referenser till "Crooked Hillary".

Demokraterna har inte hittat något motmedel. "When they go low, we go high" var Michelle Obamas recept. Det var civiliserat, men bet inte.

För ett par månader sen myntade Minnesotas guvernör Tim Walz begreppet "weird" för att beteckna Trump och hans allierade JD Vance. Det har blivit viralt.

"Weird" år ett ganska ovanligt ord, används 4 gånger per miljon ord i skriftlig engelska. Den vanligaste översättningen till svenska är "konstig", men den täcker inte in ordets valör. Det är mycket hårdare laddat. "Underlig" med övertonen lite skrämmande, kanske övernaturligt stämmer bättre. Bisarr, avvikande, knepig finns med i vad det står för. Negativt men inte entydigt pejorativt. Nu håller det på att bli ett stående epitet då demokrater pratar om Trump. Han har svårt att värja sig.

Häromveckan utsåg Kamala Harris Tim Walz att bli hennes vicepresidentkandidat. Det var ett oväntat val. Många hade tippat på Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro. Pennsylvania är en s k swing state där majoriteten växlar. Shapiro sågs som den som skulle ordna till demokratisk seger där.

Shapiro är en framgångsrik guvernör, skicklig talare och tämligen ung. Ett fullt tänkbart presidentämne. Men i den här situationen kompletterade han inte Harris utan var snarare alltför lik. Samma bakgrund som åklagare, jude (Harris är gift med en jude) och framförallt från en kuststat.

Jag har bott och jobbat i Mellanvästern. Där sitter det saker i väggarna! Där känner man att det riktiga USA återfinns på betryggande avstånd från kusterna. Ju närmare man kommer väst- eller östkusten desto skummare folk. Förr kommunister, numera oamerikanska genom att vara för liberala. Harris är från San Fransisco, ett syndens näste med knark och sexuell frisläppthet.

Trump har ju accepterats i den typen av kretsar fast han kommer från New York. Det beror på att han som sitt varumärke har att bekämpa etablissemanget. Som president skulle han "drain the swamp", torrlägga träsket, i Washington.

Walz är uppvuxen i Nebraska mitt i Mellanvästern. Han har tjänat sitt land som soldat och senare jobbat hårt för veteraners rättigheter. Han är jägare som håller på att amerikaner ska få ha vapen, men olämpliga personer hindras från att köpa automatvapen. Han har varit lärare och tränare i amerikansk fotboll. Sporten som kännetecknas av att man ska strunta i bollen utan go for the man.

Som debattör ser han hur opinionsbildning funkar. Då Hillary Clinton 2016 sa något riktigt dumt, att Trumps supporters var "a basket of deplorables", slog det omedelbart tillbaka. T-shirts med texten "I am a deplorable and proud of it" såldes och användes i mängder.

Walz siktar in "weird" på Trump och Vance. Då han själv angrips som ett liberalt monster kontrar han med att han är stolt över att vara det monster till guvernör som sett till att skolbarnen fått mat att äta så att de kan lära sig något.

Måns Hagberg

Postat 2024-08-17 10:05 | Läst 448 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vården funkar denna gången

För två år sen fick min fru lårbensbrott.

Det vart en mardröm. Själva operationen lyckades, men den eftervård som låg på lasarettet och vårdcentralen var undermålig. En chef på boendets dåvarande ägare räddade min fru genom att se till att hon fick dropp i strid mot reglerna. Vi fick två år då vi kommit ut på stan fem dar i veckan, fikat på kondis, handlat lite och tittat in på Konstforum.

För ett par veckor sen behövde andra lårbenshalsen repareras. Nu kändes allt mycket bättre. Snabb och komplikationsfri operation. Vårdcentralen inte inkopplad. Boendet hade krisat, det var inte kul alls i höstas, men nu åter jättefin personal på golvet. Senaste chefen på boendet riktigt bra.

Självklart är min fru trött och medtagen. Idag var hon ändå lite på benen igen (med stöd av personalen och mig) och sen ute på gården i rullstol. Skönt komma ut.

Postat 2024-08-14 10:05 | Läst 378 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tyra Kleen på Norrköpings konstmuseum.

En yngre vän som sett Konstmuseets utställning om konstnärinnan, sökaren, författaren, fotografen och resenären Tyra Kleen var entusiastisk! Så jag gick dit.

Norrköpings konstmuseum ligger bakom "Spiral åtbörd" av Arne Jones. Museet byggdes strax efter kriget. Arkitekt Kurt von Schmalensee. Stilen en sorts återhållen funktionalism. Enligt min uppfattning den sista offentliga byggnaden i stan på många många år som det var något med.

Spiral åtbörd skulle uppföras vid Tekniska Högskolan i Stockholm, men tävlingsjuryn ansåg att den var ogenomförbar. Jag förstår dem, den roterande tunna spiralen i mitten borde inte tåla vindpåkänningarna och den omgivande spiralen är otroligt slank i förhållande till sin utsträckta längd. Jones och hans uppbackare på Teknis gav sig inte. Med den senaste flygtekniken skulle det gå! Till slut tog Norrköping det djärva beslutet. 1961 vart det både folkstorm och uppskattning! Ett landmärke. Restaurerat för något år sen.

Vovven bryr sig mer om att hämta bollen än skulpturen, Jag tror Jones skulle gillat att den används så här. Han var en tystlåten man, men glimten i ögat fanns där hela tiden. Lekskulpturer låg i tiden, och varför skulle inte även hundar få leka?

Inne på utställningen fastnade jag direkt för "Min hjärna är ett spektrum".

(Att visa bilderna här är tillåtet enligt upphovsrättsreglerna eftersom syftet är att sprida kännedom om utställningen. Upphovsrätten finns kvar hos konstnären. Bilderna är avplåtade med min Iphone 2020 med app Halide för RAW.)

Sen blev jag berörd av helheten. Tyra Kleen (1874 - 1951) var på sätt och vis synnerligen privilegierad. Välbeställd adel. Pappan diplomat. Lärde sig många språk. Fick gå i målarskola, för målarinnor, men ändå! Kunde välja ett liv som sökande konstnär. Hon kunde måla fotorealistiskt eller välja symbolism. Ofta händer, stilla eller i rörelse. Påminde mig om Georgia O'Keeffes händer fotograferade av Alfred Stieglitz. 

Här Tyra Kleens egen hand i röntgenbild. (Färgade linjerna är nåt blänk i utställningsmontern.)

"L´inconnu" betyder väl "Det okända". En inte helt idyllisk segeltur. 

"Homo Sapiens". Det handskrivna citatet är från Maurice Maeterlinck. Jag försökte få AI Bing att hitta originaltexten, men Bing svarade sorry, did not find.

En selfie, men inte vilken selfie som helst. Titta noga nere i bilden. Och på bakgrunden.

------------------

PS 11 aug: Detalj av sista bilden nere t v.

Postat 2024-08-10 10:05 | Läst 362 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa