CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Small things. Big difference.

Fastighetsskötaren hade med mycken möda och stort besvär fixat en droppande kran. Reservdelarna tog flera veckor att få fram. Det var lite till att fixa,  och så bad jag honom om hjälp att montera ett badhandtag. Jag ska kolla med kontoret sa han. Dom kanske t o m bjuder på handtaget! Det gjorde Heimstaden. Bra PR att bjuda på något någon gång.

Nu sitter handtaget på plats. Jag lindade på vit vävtejp kvalitet "Super" från Clas O för att förebygga allergikänningar.

Kakelväggen har ni sett avbildad förr. Den är bra för att testa hur pass rakt olika objektiv tecknar. Här ett test med Pentax 50mm FA 1,4. Som synes tecknar det med liten men märkbar tunnformig distorsion.

Foto: Pentax K-1 med Pentax 50 mm FA 1,4 @ 6,3

Badhandtag är bra. Här bild på ett som ska monteras i duschen på landet. 160:- inkl moms och frakt och rostfria fästskruvar kändes som hittat, eller i alla fall som ett pre-inflation pris. På förpackningen står "Small things. Big difference". Jag håller med!

Foto: Pentax K-1 med Pentax 50mm FA 1,4 @ 6,3

Det här objektivet är ett "Small Thing". Lagom halvgammalt, har både AF och manuell fokusring. Bländarinställning på kameran eller manuellt på objektivet. Optical Limits testade det 2007 på APS-C. "The Pentax SMC-FA 50mm f/1.4 is an oldie but a goodie. At medium apertures the lens is capable to produce stellar resolution figures." Ett nifty-fifty som gör sitt jobb klanderfritt, men jag aldrig direkt gillat gluggen utan hellre använt ett ännu äldre f 1,7. Nu har jag blivit mer beroende av autofokus och har låtit den sitta på kameran ett tag. Börjar vänja mig. Porträtt med f 1,4 eller 2, annat mer nerbländat.

Här nedan ett par bilder av gluggen tagna med Iphone SE 2020. 

Postat 2024-03-28 10:05 | Läst 576 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rädda Östersjön

I tisdags var Isabella Lövin gäst hos Naturskyddsföreningen i Finspång och talade om Östersjön. Jag var där.

Då jag var liten hade pappa och mamma, mest pappa, en liten segelbåt. Inne i Brunnsviken och Lilla Värtan var vattnet en ganska grumlig vätska. Den blev klarare ju längre från Stockholm man kom. En bit utanför Landsort såg man botten på kanske 50 eller hundra meters djup. Jag fick simma där och svindlade.

Som boende, numera delårsboende, på Gotland finns havet nära.

Arkivfoto Fujifilm Finepix F10 juli 2006

Isabella Lövin framträdde i någon liten mån som miljöpartist men mest som forskare och journalist. Hon tog det från början och visade en karta över Östersjöns tillrinningsområde. Nordiska länderna, Ryssland, Baltikum, Tyskland och Polen hade jag klart för mig, men inte visste jag att en del vatten kommer från Belarus och lite ända från Ukraina! (Den här kartan har jag i efterhand hittat på engelska Wikipedia. Svart linje visar tillrinningsområdet.)

Östersjön är grund, en tiondel av t ex Medelhavet, och vattnet varken sött eller salt utan bräckt. Det gör livsbetingelserna för växter och djur väldigt speciella och det finns jämförelsevis få arter. Då torsken slås ut finns ingen liknande art som tar över. Och nu är bestånden av storvuxen torsk borta.

Lövin har ju jobbat hårt på EU-nivå för att få stopp på industriellt rovfiske. Inte helt utan framgång, men det som gått igenom är alldeles otillräckligt. Det småskaliga kustfisket är nästan borta.

Sverige har ju satsat en hel del på avloppsrening men det finns mycket mer att göra i hela tillrinningsområdet. Även jordbrukets utsläpp behöver minska. Allt större bottnar är numera utslagna av syrebrist. Ni har säkert sett den kartan själva.

Jag fick plåta Lövin i foajén. På mitt förslag höll hon i sin tämligen nya bok Oceankänslan. Då den kom tyckte Stina Oscarson i SvD att den "är något så ovanligt som en fackbok befriad från tyckande och överdrifter. Och som trots att den inom sig bär ett hav av kunskap inte blir forskningsmässigt tråkig. En bok av en tidigare politiker som inte fokuserar på den egna gärningen och att frisera sitt eftermäle. Utan på saken. Den är liksom hennes tidigare bok ”Tyst hav” helt enkelt en bra bok."  (Länk till SvD-recensionen https://www.svd.se/a/pW8vKR/lovins-bok-oceankanslan-befriande-utan-tyckande )

Postat 2024-03-25 10:10 | Läst 694 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fådda blommor

Idag ringde blomsteraffären och frågade efter portkoden! Men den togs bort för mer än ett år sen, för att få stopp på obehöriga. Så jag bad blomsteraffären skicka buketten till min fru på hennes boende.

Det funkade jättebra! Min fru och jag var ute en vända på stan och då vi kom in stod blomstren där. De var till min födelsedag. En tjej i personalen sjöng Ja må han leva och utbringade ett fyrfaldigt leve. Jag blev nästan lite rörd.

Här kollar min fru på buketten. Det är nåt visst med fådda blommor!

Postat 2024-03-23 21:49 | Läst 459 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vårflod i februari, vad pågår?

Varning. Läs inte vidare om du vill slippa läsa om klimatet!

I måndags talade SMHI:s professor emeritus Sten Bergström hos en förening jag är med i. Vad pågår? Vårflod känner man ju till, men vårflod i februari?

På vägen dit syntes en regnbåge. Inte uppe i skyn utan nere vid ett vilt skummande vattenfall.

Och halt var det. Plusgrader hela dygnet men is på gångbron. Vattenstänket fastnar på bron. Det blåser inte mycket, men tillräckligt för att avdunstningen ska sänka temperaturen på brons yta och vattnet frysa till is.

Sten Bergström doktorerade på flödesberäkningar för kraftindustrin och fann en modell som fortfarande är basen i stora delar av världen. Var med och byggde upp Rossby Center, SMHI:s klimatforskningsavdelning. Både i jobbet och privat är han insnöad på Motala Ström. Vattendraget ifråga startar ju i Motala vid Vättern. Vättern är en stor sjö och utomordentligt värdefull som vattenreservoar, med har ett snävt tillrinningsområde, ett par tusen kvadratkilometer eller så. Motala Ströms avrinningsområde är desto större. Förutom Vättern omfattar det Östergötland och mer därtill. Totalt det näst största tillrinningsområdet i Götaland, 15 000 kvadratkilometer. (Tidigare stod felaktigt "landet" i st f Götaland)

I genomsnitt strömmar 90 kubikmeter vatten per sekund genom Norrköping. En vanlig vårflod det dubbla. Som mest var flödet nu i februari/mars uppe i 260 kubikmeter per sekund. Det hela började med en mycket blöt höst och förvinter i avrinningsområdet. Avrinningen hann inte med, så vattennivåerna höjdes i hela systemet. Till och med  längst ner, vid kraftverket Bergsbron/Havet som normalt ligger några centimeter över Östersjöns nivå var det gott och väl en meter högre. 18 mars hade flödet minskat men nivån fortfarande någon meter högre än normalt. Fallet vid Hästskodammen brukar vara metern högre.

1965 var vårflödet bland det högsta uppmätta, 290 kubikmeter per sekund. Det inträffade i maj månad. Att ett liknade flöde inträffar vart femtionde år eller så är något man får räkna med. Men att det inträffar i februari kan inte förklaras på något annat sätt än att det har med klimatförändringen att göra. Östergötland har fått Skånes klimat. Där har vårfloden oftast inträffat i februari/mars.

Rekordtidiga vårfloden till trots och att det larmats om rekordvärme i hela världen har ju vintern känts kall och vårens ankomst seg. Hur hänger det ihop?

https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.205803.1709820459!/image/Globtempanomali_2402.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Globtempanomali_2402.png

Bildkälla: SMHI mars 2024

Bildtext från SMHI: "Den globala medeltemperaturen var den högsta som hittills registrerats för en februarimånad. Den var 0,12° högre än under den hittills varmaste februari 2016. Jämfört med perioden 1850-1900 var den globala medeltemperaturen 1,77° högre och under fyra dygn den 8-11 februari till och med 2° högre än under perioden 1850-1900."

Medeltemperaturen är alltså ett medelvärde. I Norrland var februaritemperaturen samma som snittet 1991-2020. På Grönland, Island och delar av Ryssland lägre. I södra Sverige ett par grader högre. Vid Nordpolen och Europa och andra håll mycket högre. Väder och klimat är sammantvinnade men behöver också skiljas åt.

Det var väldigt små marginaler på sina håll. Fördämningen mot sjön Glan var bara centimetrar från att översvämmas. (Det hade räckt med en västlig storm för att vattnet skulle ta sig över och stambanan och E4 kunnat sättas under vatten. Bergström har kollat texten och framhåller att saken är komplex, jag hade förenklat för mycket.)

Postat 2024-03-20 11:19 | Läst 698 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Åtta minuter tidigare

lämnade ljuset vår närbelägna stjärna. Sen nådde det Norrköping, närmare bestämt Holmengatan i Industrilandskapet. Och lyste upp den här fasaden.

Pntax K-1 med Pentax FA 50mm 1,4 @ f 5,6.

Postat 2024-03-19 13:04 | Läst 542 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa