CITYSCAPES: BLOGGEN
Dall E-2 skapar moderna Cityscapes
Förra bloggen visade fyra medeltidsmiljöbilder påhittade av Open AI-roboten Dall E 2. Här fyra som den genererat med instruktionen "Modern cityscape".
Och visst ser bilderna ut som moderna stadslandskap?
Det finns en del arkitektoniska missar men absolut inga som går upp mot sånt som redan byggts, kolla t ex Arkitekturupprorets skämslistor. Programmet är genomgående noga med att återge vertikala linjer lodräta, t o m lite lagom inåtlutande! Perspektiven ser tämligen övertygande ut.
1. Mjae. Inget vidare varken som bild eller stadslandskap tycker jag.
2. Här händer det saker! En rund cylinder bakom ett höghus t v, en skyskrapa med urkarvat hörn i mitten (arkitekten har skavt bort det som förr behövdes för att skapa stadga, visar alltså fingret åt gamla konventioner) och till höger en skapelse som det säkert finns förebild till nånstans, men som både modernister och arkitekturupprorsmakare kan enas om att ogilla.
3. Dall E-2 har ju sin bas i oerhört många bilder så den här vyn där multimillionhöghus samsas med elledningar finns nog också nånstans.
5. Rätt så snoffsig vy tycker jag. Så pass snoffsig att jag bad Dall e-2 ta fram variationer.
4 C. Alla variationerna var överexponerade i mitten. Den här är den mest tilltalande enligt min uppfattning. Det finns ju många som vill bygga såna här miljöer och även såna som väljer att bo på det här sättet.
Dall E-2 kanske kan ta fram förslag till arkitekttävlingar? Man ber det om några dussin förslag och väljer sen ut det häftigaste. Texterna tar chattroboten GPT-3 fram, den är ett textgenereringsverktyg som är bra på säljande texter. Nånstans på nätet kanske också finns program som kan ta fram ritningar ur perspektiven. I stället för att skissa - jobba - skissa och rödögda leverera tävlingsförslaget strax före midnatt sista dan kan robotarna göra jobbet.
Behövs jury? Det kan vara effektivare att låta AI bedöma förslagen. Behövs stadslandskapen? Det kan räcka med datorhallar.
DALL-E 2 Open Ai kreerar stadslandskap
Jag har testat DALL-E 2, AI-roboten som tillverkar mer eller mindre fotorealistiska bilder efter skriftliga anvisningar. Man betalar inte med pengar, utan företaget får använda det man fått fram (och kanske det som finns i ens dator, vad vet jag). Man får uppge e-post och telefon och det skickas lösen per telefon då man skapar ett konto..
Den fick två uppgifter, "Medieval Cityscape" och "Modern Cityscape". 4 bilder på varje uppgift. Idag redovisning av de fyra bilderna som ska föreställa medeltida stadsmiljö. Roboten tog bara några sekunder på sig per bild och levererade i format 1024 x 1024 pixlar. (Den upplösningen räcker ju till för att ett bra foto ska se bra ut här på Fotosidan.)
Klintkanten, de tegelliknande taken och fasadernas färgskala påminner om Visby. Bra jobbat AI.
Medeltida stadsbild ser det ut som! Lite mer Tallinninspirerat tror jag.
Här blev det italienskt stuk. Lite rörigt om man kollar detaljer och en sopstation på närmsta husets tak, men visst ser det ut som ett foto från nån italiensk medeltida stad?
Klart sämre, de där citrongula inslagen stör vad som väl annars kunnat passera som ett vykort från nån gyttrig medeltida miljö.
Jag konverterade till svartvitt och lirkade lite med inställningarna. Bilden här nedan är alltså en AI-genererad bild, konverterad till svartvitt som fått lite manuell non-ai handpåläggning. Ser väl trots defekterna ändå ut som ett foto, om än icke alls ett bra sådant.
Sammantaget lyckas AI ta fram bilder som ser tämligen plausibla ut. I den sämsta, underst, syns ändå en huvudgata så AI har ordnat till nån sorts system eller hur bildgeneratorn nu gjort. Om det fått jobba tio minuter i ställer för några sekunder hade det hela nog kunnat se både trovärdigt och bildtekniskt bra ut.
.
God Jul!
Tack för i år och tillönskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
Löser IT vårdkrisen?
Ska vi ha sköterskor som hinner sköta sitt jobb, eller ska dom lägga mer än halva tiden på att logga in? Hanne Kjöller är sjuksköterska och ledarskribent på DN och rapporterar från Rigshospitalet i Köpenhamn. IT hindrar personalen från att rädda liv. Danmark brukar ligga ett par år före oss, så vi är snart där.
Ska vi ha läkare som träffar patienten på riktigt, eller ska vi ha läkare som rondar vid datorn?
Ska vi låta IT sköta själavården?
Vi är snart där. Jag testade programmet GPT-3.
----------
Fråga: Jag känner mig deprimerad, vad kan jag göra?
Svar: Jag är ledsen att höra att du känner dig deprimerad. Depression är ett allvarligt och vanligt tillstånd som kan ha en betydande inverkan på din livskvalitet. Det finns dock många saker du kan prova som kan hjälpa till att minska dina symtom och förbättra ditt humör. Här är några förslag:
Sök stöd: Det kan vara bra att prata med någon om hur du mår. Du kan tycka att det är bra att prata med en terapeut, kurator eller annan psykiatrisk specialist. Du kan också prata med en betrodd vän eller familjemedlem.
Öva självvård: Att ta hand om ditt fysiska och känslomässiga välbefinnande kan bidra till att förbättra ditt humör. Detta kan inkludera att få tillräckligt med sömn, äta en hälsosam kost och delta i aktiviteter som du tycker om.
Delta i fysisk aktivitet: Regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra ditt humör och minska symtom på depression. Du behöver inte börja med en rigorös träningsrutin – även en kort promenad eller lite lätt stretching kan vara fördelaktigt.
Prova avslappningstekniker: Tekniker som djupandning, meditation och yoga kan hjälpa till att minska stress och förbättra ditt humör.
Sätt upp nåbara mål: Att arbeta mot ett mål, oavsett hur litet det är, kan ge dig en känsla av prestation och förbättra ditt humör. Det är viktigt att komma ihåg att att söka hjälp är ett tecken på styrka och att det är okej att be om hjälp när du behöver det.
Om du känner att dina symtom är allvarliga eller påverkar din funktionsförmåga är det viktigt att söka professionell hjälp så snart som möjligt."
-----------
Det tog mig, som inte är en robot, ett antal försök att logga in. Sammanlagt 20 - 25 minuter. Sen skrev jag frågan. Roboten svarade omgående. Det var fascinerande att se texten växa fram. Den var på perfekt engelska. Sen översatte jag med Google Translate. En jätteschysst om än något opersonlig text!
Sahlgrenska håller på att vidareutveckla programmet. Den som vaknar 03.00 och är förtvivlad ska kunna få stöd av chattroboten. Sahlgrenska har redan lagt in en funktion så att om roboten uppfattar suicidrisk så uppmanar roboten den hjälpsökande att vända sig till akuten.
På sätt och vis är vi redan där. Nätläkarföretagen gör redan precis så.
---------
Psykologen Sanna Beijnoff brottas med GPT-3 i Svenska Dagbladet:
#https://www.svd.se/a/VPx0r6/om-chat-gpt-och-psykologi
Ska klämkäcka IT-troende få bestämma och låta IT ta över vården. Eller ska resurserna användas till människor i vården?
Jag tror att det är dags att ta IT på allvar. Se till att IT bara blir ett smidigt redskap för professionerna, inte tar över i egen kraft. Ta bort dåliga program. Städa bort buggarna i de som behålls. Dra ner. Förenkla.
--------
Det här inlägget är ett test på en debattartikel jag håller på med, är tacksam för kommentarer! Hur göra inlägget mer begripligt?
Fotot är väl mest för syns skull, det fick vara brunt för att signalera "deprimerad". Men jag är inte deprimerad utan oroad över vart vi är på väg.
Granar, människor och en del kvarter har personlighet.
Nätaren är tratten som granförsäljaren drar granen genom. Grenarna hålls sen ihop av ett nät för transportens skull.
Miljön är kvarteret Knäppingsborg i Norrköping.
Per "Boa" Karlsson hjälper en kompis med att sälja granar. Kompisen odlar dom på sin gård Kätterstad i Skärkinds socken ett par tre mil sydväst om stan
Det händer att kunderna klagar på att granarna inte är perfekta. Då säger Boa att granar liksom människor inte är perfekta, men kan fylla sin uppgift ändå. Just det sa jag, vi bodde tämligen trångt då jag växte upp. Om vi hittade en gran med platt baksida att ställa mot väggen var vi nöjda.
Granar har personlighet sa Boa, precis som det här kvarteret. Det var nästan övergivet, men en chef på Henry Ståhls Fastighet AB hade det som sin ögonsten. Han såg till att väcka det till liv och bevara nästan allt.
Det var ju Fredrikssons Arkitekter som gjorde arkitektjobbet sa jag. De lade ner en oerhörd omsorg och lyckades behålla gamla material och mycket historik, moderniseringen har genomförts så att stämningen finns kvar.
Vad hette denne framsynte chef på Ståhls? Tomas? Eller var det Jan Lindroth? Nån som vet
Här åker en kungsgran genom nätaren.