CITYSCAPES: BLOGGEN
Filmgänget kollar Norrköping II
Tre extra tittar innan vi tar oss vidare.
Utskottscisternen. I bakgrunden vattenfallet över kanten på tilloppsrännan till kraftverket från 1920-talet.
Där kunde man ta en genväg ut till Västgötagatan! Sen kom nån liten småpåve på att låsa grinden. Trist.
Louis De Geer Kultur och Kongress inryms i en byggnad som utgjorde skalet kring en specialpappersmaskin. Arkitekterna Liljewalls i Göteborg återanvände salong och scenhus från sitt Operabygge i sin hemstad. Men här ville de skapa nåt spektaktulärt, ett gigantiskt burspråk som skulle hänga i vajrar. Det blev spektaktulärt burspråk i foajén. Men utan vajrar. Det blev bättre att sätta ner stöd mot det hälleberg som finns just här.
Filmgänget kollar Norrköping
Efter ett år då filmgänget träffats en (1) gång för att kolla på film bestämde bossen att vi träffas utomhus och tittar på stan, vaccinerade och med coronaanpassad distans. På morronen möttes vi av rubriker att Östergötland enligt the Economist är näst värst drabbat i Europa. Så vi tog det där med distans på allvar.
Samling vid Holmentornet. Var är Bossen?
Den uppmärksamme tittaren kan nog ana när tornet byggdes. Men att det var Sveriges ledande arkitekt Carl Hårleman som tog ledigt från slottsbygget i Stockholm för att designa den här symbolen för Brukets maktställning fick vi reda på.
Lite rundsnack i väntan på The Boss.
Här kommer han! Bossen är bestämd men lyssnande, rättvis och omtänksam. Om alla vore såna Bossar vore världen en bättre värld.
Där uppe jobbade jag! R hade en pappa som jobbade på Bruket och fixade sommarjobb åt sonen. Helt enligt de riktlinjer som gällde och nog fortfarande gäller i Norrköping. T ex har Fredrik Lundberg, en av landets mest välbärgade män, fått jobbet som koncernchef efter pappa L-E Lundberg och nu tar döttrarna över.
Vattenfallet skulle torrläggas. M berättade att överingenjören på Holmen Kraft tyckte att det var ärligast. Vattnet skulle ju gå i en tunnel nån annan stans. Att ordna vattenspeglar var golfbanearkitektur. Men han lät sig övertalas och genomförde ett genomproffsigt anläggningsarbete med en serie trösklar för vattnet. (Hette han Erik Olsson? Jägmästare i botten, lodenrock, visste vad han höll på med.)
Utskottscistern. Uppförd 1964 för lagring av pappersmassa. Ombyggd 1997-1998 till universitetslokaler.
En skylt "Avstängd" med ironisk lapp "För evigt" kostar inte mycket. Här gick en rostig tilloppstub till ett sedan länge rivet vattenkraftverk. Ingen kunde komma på vad man skulle använda det överblivna till men så kom idén, en spektakulär gångförbindelse mittemot vattenfallet! Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson formgav.
Slut för idag, tack för idag. Spännande fortsättning kommer. Ska The Boss hitta fram som han tänkt?
Alla bilderna togs med Pentax K-1 och SMC Pentax-FA 35mm F2 AL, ett klassiskt objektiv som är i produktion sen 1999.
Blindfönster i nybyggt hus!
Häromdagen skrev jag om Upplands Väsbys projekt med nygammal arkitektur. Ett av de vinnande förslagen hade ritats av arkitekten Olle Dahlkild på E/S-A arkitekter i samarbete med byggherren Backastad. Jag pratade med Olle i telefon. E/S-A arkitekter är arvtagare efter kända kontoret Engstrand och Speek. Och jag hade träffat Hans Engstrand då han var övningsassistent på KTH!
Det visade sig att deras kontor stod bakom nybygget 2018 på kv Mjölnaren här i Norrköping. Ett bra projekt tycker jag. Tog den här bilden då jag ändå var där och köpte kaffebröd på Landerholms excellenta konditori, godaste Budapestbakelserna hitom Väderstad. Kunderna som fikar utomhus sitter bakom en målad linje på asfalten. Om stan tar sig samman och gör i ordning gatan som man har lovat blir miljön riktigt trevlig! Nio blindfönster räknar jag till. Målade utan spröjsar och i lite andra färger än man skulle valt förr. Arkitekterna på E/S A Ola Bengtsson och Sara Eskilsson har rockat loss!
Kv Mjölnaren, Norrköping. Pentax K-1 med SMC Pentax FA 1:2 35mm AL. ISO 200, 1/400 sek, bländarinställning 6,3 gav en DNG-fil med himlen kvar.
Holmenporten
Holmentornet symboliserar makt, stabilitet och långsiktighet. Det återuppbyggdes 1750 efter det att ryssarna bränt ner Norrköping 1719. Bruket anlitade landets främste arkitekt, friherren och slottsarkitekten Carl Hårleman, för uppdraget. Strömmande vatten, vallgravar och murar stängde effektivt av fabriksområdet från resten av staden. Det fanns väl andra ingångar, men porttornet symboliserade att här var det bruket som bestämde.
De sista anställda klev ut genom porten ut för drygt 30 år sen. Därefter öppnades området och omvandlades till en integrerad del av Norrköping. En del byggnader revs, men många behölls. De byggdes om till kunskapssamhällets behov: kultur, kontor, utbildning. Nu går en genväg mellan olika delar av City genom den här porten. Holmentornet blev byggnadsminne nummer 1000 år 1990. Då stod det ensamt kvar intill en enorm grop där det nu finns bilparkering under den stiligt stensatta ytan.
Pentax K-1 med Pentax Shift 28mm objektiv. RAW-filen har lämnats lite mjukare än vanligt vid framkallningen.
Blindfönster och andra gluggar
Varenda dag går jag förbi den här fasaden. Ändå får jag ibland syn på nåt jag inte sett. Hmmmm intressant rad med källarfönster tänkte jag. Men hoppsan, de flesta är ju blindfönster! T o m de öppningsbara luckorna har sån målning på utsidan! Kanske kan bli ett minipanorama? Så jag tog en bild. Den fick beskäras för att bli minipanorama.
Beskuren bild med fem fönster varav tre blindfönster och två med luckor målade som blindfönster.
Här nedan bilden med större delen av fasaden kvar. Däruppe två blindfönster och tre öppningsbara glasade fönster. Men även dom har blindfönsterdekor över och under sig.
Norrköping 2021-04-25. Kvarteret Knäppingsborg nr 1. Pentax K-1. Glugg Pentax Shift 28 mm.