CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Litet naturreservat Bosarve

Vid vägen mellan Stånga och Ljugarn på östra Gotland ligger lilla naturreservatet Bosarve som bildades 1980. Grova tallar och på dom talltickor (som jag inte hittade). Det verkade välskött med inhägnad och stättor, men eftersom inga träd fälls och dom som faller av sig själva blir liggande blir det väl urskog här om några hundra år.

Jag ville plåta för Wikipedia som har en kampanj just nu. Att fota skog tycker jag är svårt. Tidigare år har jag försökt använda normaloptik, lagom vidvinkel och fisheye. Nu försökte jag med 135 mm för att fånga stämningen genom lite snävare utsnitt.

Postat 2023-05-21 23:09 | Läst 326 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Närvel.

Närvel på Gotland kallas svirvel på fastlandet. Vårt hus på Gotland har ett kattstaket mellan leilgardu u storgardu. Grinden har jag byggt själv. Närveln är av gotländsk senvuxen furu. Den är lite långsträckt med avfasade kanter. En fransk träskruv håller fast härligheten. En rostfri fjäderbricka ger lagom tröghet. Två lager järnmönja.

Bild på närveln:

Bild på grinden:

Bild på gräsmattan som den såg ut då jag kom i förrgår. Grannen har firma och hjälper till att klippa gräset när jag inte kan komma själv. Han lät blommorna blomma!

----------

Jag har fästingnoja och klippte gräs och blommor. Nu testar jag mygg- och fästingavskräckande medel med citruseukalyptosolja som (förhoppningsvis) verksam ingrediens.  Myggor finns inte många på Gotland, dessvärre många fästingar.

 

Postat 2023-05-20 10:28 | Läst 651 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Levnadsbeskrivning på personalens hemspråk - tacksam för synpunkter

Då min fru flyttade in på ett boende skulle vi tillhandahålla en levnadsbeskrivning. En bra tanke. Personalen ska få veta något om vem den nyinflyttade är. Uppväxten, skolgång, yrkeslivet, genomgångna kriser, familjebildning. Och viktiga saker som allergier. Vi fick en bra mall att hålla oss till. I praktiken blev det jag och barnen som skrev.

Min fru är skeptisk till att bli fotograferad. Ibland, som i går, fick det väl vara hänt.

Översättningsprogrammen har börjat fungera bättre. Tanken kom för mig att översätta levnadsbeskrivningen till personalens hemspråk. Jag frågade mig fram hos personalen och höll chefen underrättad. Alla tyckte idén var värd att prova.

Första försöket föll inte bra ut. Serbokroatiska översättningen bedömdes vara begriplig till kanske 80 % och full av konstiga ordval.

Vad göra? Först fattade jag inte att översättningen sker i två steg. Google Translate översätter från svenska till engelska, sen från engelska till det valda tredje språket. Det går otroligt fort, ungefär som då Apple använder Rosetta 2  för att köra en del fotoprogram med en Mac M1.

Lösningen blev att låta programmet översätta till engelska separat. Ett rött hus med vita knutar blev a red house with white knots. Inte helt lyckat. Och blir väl ännu konstigare efter nästa översättning. Genom att redigera engelska versionen och lägga till lite om kulturell bakgrund blev resultatet begripligare. Nu står det "a red house with white corner posts, a common Swedish style in the countryside". Ett rött hus med vita knutar, en vanlig stil på den svenska landsbygden.

I praktiken behövde texten delas upp med max 4000 tecken per del.  Google ska klara 6000, men 4000 funkade bättre.  Själva översättningarna levererades blixtsnabbt. Pysslet efteråt tog en lite längre stund. Jag blev positivt överraskad av att min gamla skrivare tog instruktioner från Apples ordbehandlingsprogram Notes och kunde skriva ut dessa för mig konstiga krumelurer.

Nu finns min frus levnadsbeskrivning utskriven på svenska, arabiska (som ju talas och skrivs även t ex i Syrien), estniska, persiska (dari), kroatiska och serbiska.

Personalen tyckte att de översättningarna var fullt begripliga. Ett och annat ord var konstigt i sammanhanget, men inte värre än att innehållet gick fram. Sammantaget att de gav värdefull information.

Jag funderar på att jobba vidare med idén. Kanske försöka få Demensförbundets tidning att ta in en artikel om ämnet. Eller annan marknadsföring.

Men hur parera fallgroparna, att inte trampa i klaveret?

Tacksam för synpunkter.

Postat 2023-05-15 19:56 | Läst 509 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ännu mer svartvitt på stan

I måndags åt jag lunch på Enoteket. Det är ett matställe som håller till i Strykbrädan. Strykbrädan är en fabriksbyggnad intill Norrköpings märkesbyggnad Strykjärnet.

På vägen därifrån testade jag att ha svartvitt i Live View. Det hjälper mig, som numera tyvärr är avvand från att se i svartvitt, att se ljus och linjer mer än färger.

Här fyra "snaps". Snaps trodde jag för evigheter sen betydde brännvin, kollade därför inte Bengans blogg från början. Men han menar ju engelska snapshots, d v s ögonblicksbilder.

Den svenska tanten nertill i bild.

Pentax K-1 med Pentax FA 35 mm

Framkallade med Affinity photo med ett par stänk Efex Silver

Den här bildidén var i säck innan den kom i påse.  Lena Erikssons fräcka sätt att låta galler och räcken "vara i vägen" tycker jag är inspirerande!

Postat 2023-05-12 13:06 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Låt staden och bygden läka!

Opinionen om arkitektur och stadsbyggnad rör sig fort nu. Mest märks Arkitekturupprorets högljudda häcklare av fyrkantiga lådor. Men envetna medborgarprotester påverkar minst lika mycket! Ett överklagande som vinner i Mark- och miljööverdomstolen skickar signaler.

Arkitekturupproret har nu mer än 60 000 följare och systergrupper i andra länder. Arkitektkåren har fördömt deras oborstade språk, fördömt att topparkitekternas egna bostäder jämförs med vad de ritar åt andra, fördömt deras föregivna brist på kunskap om arkitektur. Man såg nog gärna avfällingarna lysta i bann.

Synen på arkitektur skiljer sig radikalt. Samma byggnad kan få arkitektkårens finaste utmärkelse Kasper Salinpriset och häcklas med ett arkitekturupprorets Kasper Kalkonpris.

Politiken har tagit intryck av protesterna. I Upplands Väsby utlyste kommunen en markanvisningstävling med uttryckligt syfte att få fram nygammal bebyggelse. Arkitektkåren var förfärad, men nu är bostäderna snart inflyttningsklara.

https://folkbladet.se/debatt/artikel/konsten-att-skapa-nytt-i-en-anonym-forortsmiljo/l6v0qv9jhttps://folkbladet.se/debatt/artikel/konsten-att-skapa-nytt-i-en-anonym-forortsmiljo/l6v0qv9j

I Göteborg har kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) länge lagt sig i hur staden omdanas. Det har väckt reaktioner som går ut på att politiker ska låta arkitekter, experter och byggherrar bestämma. Helt fel. Grundlagarna och Plan- och bygglagen lägger ansvaret på politiken.

Moderaterna  i Region Stockholm svänger: Nej till nya renodlade höghusområden och ja till nya villastäder. "Vi måste ompröva vår politik efter 16 år i majoritetsstyre. Mindre av sovjetisk traktorfabrik, mer av att folk ska kunna förverkliga sina drömmar", säger oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons till DN.

https://www.dn.se/sverige/m-vill-bygga-fler-smahus-i-stockholm/

Sveriges Arkitekter instiftade 2021 ett Kulturmiljöråd. Det har nu lagt fram en handlingsplan för att öka kulturmiljötänket i professionen.

Svenska Byggnadsvårdsföreningen har sedan 1975 verkat för bättre hänsyn till kulturmiljön. Nu ger föreningen ut en handbok, "Hela staden och bygden" med underrubriken "med kulturvärden som resurs". Den skickas ut till kommunalpolitiker och tjänstemän i hela landet. Målet är att ge dem råg i ryggen att stå upp för sin bygd mot oblyga exploatörer. Medlet är att ge dem en verktygslåda för bättre planering och byggande. Initiativet ska följas upp med webinarier som ger mer kunskap.


 

Boken är kul att ta del av! Den är bara på 72 sidor, men vilka sidor! Författaren Kristina Berglund kan sin sak!

Första delen är en ursinnig stridsskrift mot dagens skövling och överexploatering. 1960-talets ohemula rivningar och på sina håll brutala miljonprogram ledde ju till en mullrande folkstorm. Sverige slutade nästan riva och försökte ofta bygga bättre. Nu är det glömt. Kommunala företrädare på hög nivå träffar överenskommelser med exploatörer. Sen visar det sig att grundläggande kvalitetskrav inte kan tillgodoses.

Plan- och bygglovprocessen blir då ett spel för gallerierna. Även vår huvudstad Stockholm har släppt fram så undermåliga miljöer som vänstra sidan i det här uppslaget visar.


Verktygslådan ger överblick över gällande lagstiftning och planeringsprocedurer. Den demokratiska processen kan fungera om den startar med kulturmiljöprogram och planering på områdesnivå. Samråd ska hållas medan olika alternativ är öppna. En enklare planform, områdesbestämmelser, borde användas mycket oftare där detaljplaneläggning skulle bli onödigt ingripande.

Trädgårdsstäderna är bra förebilder. Folk trivs och kan t o m odla mat själva. Bygg fler trädgårdsstäder och låt bli att överexploatera i de som finns! Boken visar också hur grönska och vegetation kan läka ihop en hårt omvandlad stadsmiljö som den i Enköping.

Handboken visar många bra exempel på lyckad nybebyggelse i gammal miljö. Till skillnad från Arkitekturupproret, som gärna vill se en återgång till äldre stilar, menar Byggnadsvårdsföreningen att det med rätt omsorg kan gå att skapa ny arkitektur och miljöer av hög kvalitet, med variation och till omgivningen anpassad skala och utformning. T o m ett då det gäller materialvalet avvikande nybygge som  "Katscha" i Norrköping bedöms passa in eftersom det har rätt skala och lämplig skulptural utformning. Men jag tycker ändå att bygget med fördel kunnat få fasaderna putsade i Norrköpingsgult.

Boken vänder sig också till byggföretag, arkitekter och organisationer. De arkitekter som trotsat tidigare paradigm och ritat trivsamma miljöer har kunskaper som åtminstone delvis kan föras över till den stora del av kåren som förvisso har utbildning, men en utbildning där nybyggnader till varje pris måste bryta av mot omgivningen.

Man undrar över hur landet fungerar då boken visar hur kulturvärden hanteras. Sverige lyckas bortse från att rivning av användbara hus strider mot både klimatkonventioner och sunt förnuft. Det redan byggda har ju sin klimatskuld betald. Att Sverige, särskilt i storstäderna, bortser från att det är barnens uppväxtmiljö som ger grunden för framtiden bådar illa.  

Bokens författare Kristina Berglund är på djupet kunnig stadsplanerare och engagerad medlem i Byggnadsvårdsföreningen. Hon har själv varit med om att vinna mål i Mark- och miljööverdomstolen mot kommunala beslut som stridit mot gällande riksintressen. Bokens titel, "Hela staden och bygden", kan också ses som en uppmaning: Hjälp staden och bygden att läka. Här finns ett första förband.

Postat 2023-05-08 09:09 | Läst 458 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 37 38 39 ... 157 Nästa