Slutbrassat? II
Just nu pågår ju mycket stora utsläpp av naturgas vid Bornholm, av allt att döma på grund av sabotage på Nord Streams gasledningar. Ett skeende som påverkar säkerheten på de platserna, dagspolitiken, gastillgången, gaspriserna och klimatet. Oförbränd metangas orsakar enligt Naturvårdsverket trettio gånger mer växthuseffekt per kilo än koldioxid räknat på 100 års sikt. På kort sikt ska effekten enligt en del källor vara åttio gånger större. Här länk till bild:
https://www.dn.se/varlden/blinken-lovar-amerikanskt-stod-efter-gaslackorna/
Häromdan bloggade jag om i mitt tycke onödiga trivselbrännandet av gasol på stans uteserveringar. Jämfört med storskaliga utsläppen är detta naturligtvis helt obetydligt, men som symbol för att det är OK att elda för kråkorna kan eldandet kanske betyda nåt. Länk:
https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/slutbrassat.htm
Det kom ett antal kommentarer. Jag lovade att ta reda på mer om den här gasanvändningen. Och fick syn på en man som bytte ut gasolflaskor, det stod Gasolfyllarna på bilen!
Gasolfyllarna är ett företag som startade i Linköping för något decennium sen, flyttade till Norrköping och sen dess expanderat ut över landet. Per-Åke här på bilderna var med och startade företaget. Han kan branschen på djupet. Så här ligger det till då det gäller terrassvärmarna på krogarna:
De kallas "pyramiderna". Här i Norrköping laddas dom med gasolbehållare om max 11 kilo gas. Gasol består huvudsakligen av propan, inte som naturgas mest av metan. Kilopriset varierar. Gasen prissätts i dollar. Nu är dollarn ju mycket dyrare än innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. I övrigt styrs priset av tillgång och efterfrågan. Häromdan hade priset sjunkit till 42 kronor per kilo inklusive moms. Då jag kollade i går kväll låg det kring 46 kronor kilot fritt Granngårdens butik.
Krogköken använder mycket gas. Spisarna är nästan alltid gasoleldade. Gasolen levereras i stora tuber som behöver bytas hela tiden. Priset beror på vilket avtal krogen har.
I Stockholm finns stadsgas. Där går krogköken normalt på stadens gas, kanske också en del pyramider.
På Hasselvik, min sommarvilla, har jag spisen i det ena huset på gasol - och i stan har jag stadsgas. Jag vet därför att med gasol kokar det upp ungefär tre gånger så snabbt som på stadsgas.
Stadsgasen har lägre energitäthet, men det spelar väl ingen roll om priset är därefter och man har fast anslutning och slipper kånka gasflaskor.
Jag kollade nu på svenska Wikipedia, där det finns en hel del info som förefaller relevant. .
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stadsgas
Några år in på sextiotalet bodde jag i liten hyreslägenhet och efter att ha snackat med värden tog jag bort gasspisen och satte dit elspis. Nu skulle jag ju ha bett om att få mätaren borttagen och proffsförsegling, men då stängde jag bara av huvudkranen och proppade anslutningen. Det var ingen grundtaxa, allt gick med polletter.
På 1970-talet hade en kompis hus i Brommatrakten som eldades med stadsgas. Det var ohyggligt dyrt. Han var särskilt upprörd över att nån VD uppburit såväl dubbel lön som bonus för det där med spaltgasverket. Då höll jag på med energirådgivning, men kunde bara konstatera att det skulle vara direkt farligt att försöka trimma in grejerna, dom var inte byggda för att kunna ställas in noga. (Hittade en hel del andra åtgärder att ta till i själva huset.)