CITYSCAPES: BLOGGEN
Dags planera för vindkraft
Folkbladets näst näst näst näst sista nummer innehöll det här inlägget om ett förslag till paradigmskifte i vindkraftbranschen som jag skrivit. Att staten ska börja planera för vindkraft till havs. I förlängningen kanske också kärnkraftslägen och lägen för elledningar. Redaktören spetsade till det hela och drog in Kristersson.
Här texten:
Dags för staten att peka med hela handen. Nu föreslår en offentlig utredning att regeringen ska peka ut lägen för vindkraft till havs och auktionera ut dessa lägen till högstbjudande.
Förslaget bottnar i att det nuvarande systemet för prövning av ny vindkraft till havs har kört fast. Samma sak kommer att uppenbaras då det gäller nya kärnkraftlägen och nya stamledningar. Nuvarande system fungerar dåligt även för landbaserad vindkraft..
På 1960-talet var läget likadant. Vattenkraften räckte inte längre till. Kärnkraften var lösningen. Den krävde kustlägen. Industrier för träfiber skulle starta. De krävde kustlägen. Stålverk skulle byggas. De krävde kustlägen. Samtidigt byggdes fritidshus överallt. Deras ägare skulle motsätta sig nya industrier.
Tillståndsprövningen krävde även då omfattande utredningar som underlag för beslut. Att investera ohyggligt mycket pengar i en ansökan och efter åratals turer få avslag funkade dåligt även för de största företagen. Mycket myndighetsjobb var förgäves. Det behövdes någon sorts förhandsbesked.
Som en nödlösning skapade regering och riksdag ett nytt lagrum, 136 a § i byggnadslagen. Regeringen fick rätt att ge förhandsbesked som blev bindande för de tillståndsprövande myndigheterna. Samtidigt startade regeringen med Olof Palme som drivande kraft den fysiska riksplaneringen.
Borgarna fasade för att detta skulle innebära planhushållning. Nä nä nä sa sossarna, det är bara en fysisk planering, inte ekonomisk. Riksplaneringen blev rådgivande. Begreppet riksintressen introducerades. De kunde vara bevarande, som för naturskydd, eller peka ut lägen för exploatering. Riksintressena fick inte egen rättsverkan utan skulle beaktas vid tillståndsprövningen.
Försvarets riksintressen blev ett undantag. De fick företräde framför andra riksintressen samtidigt som motiven och deras geografiska utbredning hölls hemliga. Nu syns resultatet. Försvaret stoppar all vindkraft i Östersjön. Vindkraft som behövs för att tillgodose landets behov. Försvaret medverkar inte till konstruktiva lösningar.
Sedan länge har marknadskrafterna setts som lösningen på det mesta, inklusive landets energiförsörjning. Inte minst borgerligheten har varit pådrivande. Då kärnkraft lades ner av lönsamhetsskäl ställer de partierna förra regeringen till svars för detta. Som franske politikerna och statsmannen Edouard Herriot konstaterade: "Politiken är en underavdelning till meteorologin - läran om hur vindarna blåser."
Nu får högervindarna oväntat resultat. En borgerlig regering kan bli tvungen att peka med hela handen för att få fram ny elproduktion och nya ledningar. Det vill säga ta till planering med beslutsverkan.
Det kräver utredningsresurser både i regeringskansliet, på länsstyrelser och berörda myndigheter. Försvarets intressen behöver granskas och avvägas mot exempelvis behovet av energiförsörjning. Försvarsmakten behöver få uppdrag att samarbeta för att hitta lösningar och sekretessfrågorna lösas med säkerhetsklassad personal.
God Jul och Gott Nytt År!
Årets julkort togs i september. Dramatisk himmel över Björke mitt på Gotland. Jag åkte till väderkvarnen ett par socknar bort, firade ner sidrutan på bilen och tog den här bilden. Nu till jul gjorde jag i ordning den noga. Crimson printade ut behövliga exemplar som jag monterade och postade.
Kvarnen restaurerades för femtio är sen. Ägarna och socknens folk hjälptes åt och fick myndighetsstöd. Nu har ägarna fått del av bilden med himlen över kvarnen.
God Jul och Gott Nytt År!
Måns H
Ajö Folkbladet
Nu till årsskiftet läggs Folkbladet ner. Nya Folkbladet Östgöten för att vara noga. Gravöl häromkvällen. Jag var där.
Folkbladet startade 1905 som en tidning för och med det arbetande folket. Av och till länstäckande, men med tyngdpunkt i Norrköping och Finspång. Alltid andratidning. Alltid med uppstickaranda. Upplagan toppade på 30.000. Bland skribenter som startade sin bana på Folkbladet märks Göran Rosenberg och Majgull Axelsson. Även jag har medverkat, upphöjdes häromveckan till Gästskribent.
Politiske redaktören Widar Andersson, 69, hälsade välkommen. Widar är sosse, gråsosse, och betraktas ibland som högerspöke. Widar tar det med ro. Uppvuxen i Aspa bruk där alla var sossar utom skolläraren som var folkpartist och disponenten som troligen röstade höger. Har jobbat för Hassela, varit riksdagsman (S), haft ett otal andra uppdrag och varit chefredaktör för Folkbladet.
Chefredaktören Malin Perk hade sommarjobb på tidningen 1991. Hon gillade kamratskapet och stämningen och letade sig så småningom tillbaka. Står här längst till vänster. På ett bord, så som någon företrädare gjort.
Göran Färm (S) är mest känd som europaparlamentariker. Han har haft alla jobb och uppdrag som fanns på tidningen utom chefredaktör. Från tidningsutbärning till ledarskribent till styrelseordförande. Han berättade om stora krisen 1991 då S tidningsförlag A-pressen sålde Folkbladet till oseriösa dilettanter. Folkbladet gick i konkurs. En jättekamp med stort engagemang från prenumeranter, kulturpersonligheter och även kapitalister som Fredrik Lundberg fick igång tidningen igen.
Här länk till Göran Färms insiderkrönika med många effektiva sidoblickar:
120 år som röst åt det arbetande folket och för det fria ordet.
Jag kommer att sakna Folkbladet. Det finns mycket syre i tidningen. Nedläggningsbeslutet togs av ägaren, NTM-koncernen med dotterbolag Öst Media. Det betraktas nog som ohjälpligt. Det kanske gått att hålla ut nåt år eller två men bättre ta beslutet i ordnade former. Alla papperstidningar har svårigheter, även förstatidningen Norrköpings Tidningar. Denna har anor från 1758 och håller på att transformera sig till en nätburen produkt. Kanske ohjälpligt men tråkigt även det.
Pentax "workingman's Leica"-strategi
Pentaxforums är en fristående sajt med Pentax och i någon mån Ricoh i fokus. Oftast prylarna men nu företagsekonomi och företagsstrategier. Skribenten Christopher J Feola konstaterar att moderkoncernen Ricoh klarar sig hyfsat och att det går riktigt bra för dess kamera- och bilddivision Ricoh Imaging. Den har stakat ut en strategi som speglar Leicas, om än på en mycket lägre prisnivå.
Flertalet kameror på marknaden säljs billigare allteftersom åren går. Gäller även Pentax. Fullformataren K-1 II har sjunkit från 1999 dollar till 1596 dollar sen 2018. APS-C kameran K-3 III har sjunkit från 1997 till 1657 sen 2021.
Leica excellerar i att kunna ta betalt och sällan sänka priserna. Det gäller att hålla efterfrågan uppe och gärna ha leveranstider. Ricoh försöker alltså sen en tid en liknande strategi. Ricoh GR III introducerades 2019 med priset $899.95. Fem år senare kan man få en från B&H för $966.95!
Pentax K-3 Monocrome står still sen introduktionen sommaren 2023 med 2200 dollar.
Båda företagen har flaggskeppsprodukter som envist håller fast vid system som är "omoderna" jämfört med spegellösa konstruktioner. Leicas M-serie använder fortfarande de kopplade avståndsmätare som den fulländade för ett halvsekel sedan, medan Pentax står fast med Single Lens Reflexes (SLR) som detroniserade dessa avståndsmätare för decennier sedan, ledd av, ironiskt nog, Pentax Spotmatic.
Mitt tillägg: Det fanns tidigare Pentaxmodeller som kombinerade spegelreflexens stora fördel, att man ser det man får, med snygg design, pålitlighet och överkomligt pris, t ex min Pentax S1 från 1962.
Åter till Pentaxforums:
Båda erbjuder nu unika svartvita modeller som säljs för mer än sina motsvarigheter i färg:
Leica M11 Monochrom, den enda svartvita avståndsmätarkameran
Leica Q2 Monochrom, den enda kompakten för svartvitt foto
Pentax K-3 III Monochrome, den enda nu tillverkade svartvita DSLR-kameran
Båda erbjuder kompakter som är så populära att de ofta restnoteras: Q3 för Leica och GRIII för Ricoh Imaging
Båda företagen har återvänt till film. Leica säljer M6 35 mm filmkameror så fort de kan göra dem. Pentax 17-halvformataren är också en hit över hela världen.
Ricoh Imaging har alltså följt i Leicas kölvatten. Nu har Leica returnerat komplimangen. Den senaste Leican Q3 43 är en Q3 med 43 mm F2 Apo-Summicron-objektiv i stället för den vanliga Q3:s fasta 28 mm f/1.7 Summilux Aspherical. Med andra ord, Q3 43 förhåller sig till Q3 som Ricoh GR IIIx med dess 40 mm ekvivalenta lins till original GR III med dess 28 mm ekvivalenta optik.
Slut citat.
Printa visitkort hos Crimson
I Sverige är visitkort lika ute som att betala med papperspengar och metallmynt. Utomlands hänger man inte med. Utlänningarna envisas med riktiga pengar och visitkort. Eller Business Cards som dom heter på engelska.
Jag som inte heller hänger med använder fortfarande ett och annat visitkort. I fotosammanhang för att underlätta kontakten med folk som inte är helt bekväma med att låta en obekant person plåta sin fastighet.
Uppslaget kom faktiskt från byggnadsinspektörerna på Gotland en gång i tiden. De blev ibland ifrågasatta då de rörde sig på privat mark. Vi fixade fram fotolegitimation med lagtexten på baksidan. Där framgick att de i tjänsten har rätt att få tillträde till fastigheter och byggnadsverk. (Nu finns bestämmelsen i PBL 11 kap 8 §.) Med den legitimationen i fickan blev de aldrig mer ifrågasatta! Utstrålade väl nån sorts trygghet.
Mina visitkort började ta slut. Då jag skulle beställa påfyllning hade leverantören lagt ner den verksamheten. Det var jättebesvärligt och dyrt att låta trycka nån annan stans. Då kom jag på att låta Crimson printa! (Har ingen egen printer som klarar kartong.) Skannade av ett befintligt visitkort, tog bort de telefonnummer Telia lagt ner och lade till ett litet svartvitt porträtt. Två visitkort fick plats på en 9 x 13 bild. Här originalet jag skickade till Crimson. Fotosidan förstorar för mycket, allt är skarpt på printade bilden.
*
*
Beställde i söndags, framme i går onsdag. Såg helt OK ut, känns en aning tunt men spänstigt, duger gott. 1.35 per visitkort plus del i frakt känns helt i sin ordning. Att det står Maans Hagberg och datum och visitkort 2024.jpg på baksidan ingår. Nu har jag klippt fram några med skärapparaten. Känner mig rustad med aktuella visitkort i plånboken.