CITYSCAPES: BLOGGEN
Påskalammet och swirly bokeh
Påskdagen såg vattnet i Hästskodammen ut så här.
Jag associerade på lammet som ingår i det gotländska vapnet. Sigillet här nedan är från 1288. Jag använde det som förlaga för glasen i dörrarna som ledde in till stadsarkitektkontoret på Gotlands kommun. De blev snygga med medeltida emblemet sandblästrat i glaset. Och eftersom jag jobbat mycket med detta så satt minnet i.
Gutenses signo, Christus signatur in Agno - vilket betyder:
Jag betecknar gutarna, Kristus betecknas genom lammet.
Nu används lammet som bär en fana som heraldiskt vapen för landskapet Gotland, Region Gotland och länsstyreksen på Gotland. Det återfinns också på fastlandet.
Nere vid Strömparken blommade ännu magnolian. Jag testade mitt ryska objektiv Zenit 58mm 2.0 och är det inte lite swirly bokeh i bakgrunden?
Filmklubben visar Nomadland
För några år sen bjöd en kompis in mig till sin filmklubb. Ett bra gäng. Vi träffas för att se en Film som någon valt ut, man får inte reda på vilken i förväg. Sen blir det kaffe o bulle och prat om Filmen och kanske prat om livet.
Pentax K-1 med Zenit MC Helios 58mm f2
Vi hyr in oss i kommunens kulturkvarter Hallarna, en f d textilfabrik. Bland massor av andra faciliteter finns en film- och teatersalong. Allt är i bästa fall second hand, annars tredje eller fjärde hand. Projektorn är bra. Det är ofta svårt att få igång elektroniken, men med förenade krafter och ibland hjälp av proffs i personalen brukar det gå.
Häromdan visade Staffan "Nomadland", en ganska ny amerikansk off-Hollywood film om dem som pejorativt kallas "trailer trash". Människor som blivit utan jobb och hus och drar omkring i husvagn eller skåpbil.
Den tog tag i mig och släppte inte taget. För att fä lite bakgrund surfade jag runt.
Empire i Nevada finns (fanns) på riktigt. Grunden lades på tidigt 1900-tal för att utvinna en gipsfyndighet. 1948 startade ett storbolag tillverkning av gipsskivor. Det blev en bruksort med som mest 750 invånare. Gruva, fabrik, bostäder, dagis (!), skola, affär, liten flygplats, golfbana, kyrka. Företaget ägde det allra mesta. 2011 lades verksamheten ner. Dom som hade tjänstebostad fick bo kvar 2 år, sen åkte dom ut.
Staden blev en "Ghost Town". (Den har återstartats i mindre skala vilket filmen inte tar upp.)
En del lyckades väl hitta "riktiga" jobb på annat håll, en del blev som i filmen "trailer trash". Bor i husvagn / husbil/ campingvagn på campingplatser där det går att få nåt påhugg i närheten. Campingplatserna (Trailer Parks) ligger alltid avigt till för att inte störa, ofta "på andra sidan spåren", och sånt som skola och affär med bra matvaror finns inte.
Filmen är inte direkt dokumentär utan bygger löst på verkligheten och boken.
Huvudrollsinnehavaren Frances McDormands biologiska mamma var "white trash", något McDormand står upp för. Hon adopterades bort som baby och fick adoptivföräldrarnas namn. Adoptivmamman var sjuksköterska, pappan pastor i en frikyrka. Hon spelar nog den hon blivit utan adoptivföräldrarna och filmkarriären.
Många i filmen spelar sig själva.
Sammantaget känner jag det som att filmen visar verkligheten men, gissningsvis av respekt för dem de visar, låter bli att gräva ner sig i sånt som bristande tandhälsa och den ständiga kampen för att få pengar till bensin. Visar hellre naturupplevelser och lyckliga ögonblick. Huvudpersonen erbjuds enligt filmen att få bo hos sin syster och svåger men väljer sin campingbil. Helt realistiskt, i USA är det kutym att ställa upp för varann men även amerikaner klarar i verkligheten endast med svårighet mer är tre dygn.
Som tittare slapp man våld, närgången sex, hitte-på dramaturgi utan fick se människor och landskap. Och fick en inblick i hur livet kan bli då inget går som på räls.
Flygvapenlegend fick ner dödstalen
Förra söndan intervjuade Martin Wicklin förre ÖB Micael Bydén i P1. Bydén framhöll den speciella andan inom flygvapnet (och senare hela försvaret). Alla förväntas att göra sitt bästa. Ibland blir det ändå fel. Då ska tillbudet rapporteras och ligga till grund för säkerhetsarbetet, men inte bestraffas. Den andan hade hjälpt honom komma från småorten Gnarp till landets högsta yrkesmilitära position utan att förlora sig själv.
https://www.sverigesradio.se/avsnitt/micael-byden-om-nato-trygghet-och-kritiken
Då kom jag ihåg en tidningsartikel för 60 år sen. På den tiden hade andan sen länge gått ut på att leta fel, utesluta och bestraffa. En person gick före och lyckades få ändring. Han var upphovet till den pedagogiska inriktning som idag präglar Flygvapnets flygutbildning.
Ännu på 1960-talet gallrades de flesta ut, ofta på helt godtyckliga eller irrelevanta orsaker. Utbildningen blev i stället världsberömd för sina låga elevavgångar. Nästan alla som antas klarar utbildningen. Dödligheten bland de färdiga piloterna var stor, siffrorna mörkades men det var fråga om flera hundra. Detta avfärdades med att de övade för krig. Då får man räkna med visst spill. Och felen berodde alltid på piloten, aldrig systemet. Efter systemändringen upphörde med tiden den typen av olyckor, det händer dock helikopterhaverier.
I artikeln fanns ett foto på den skarpskurna överste i perfekt uniform som fick ändring. Med hjälp från Flygvapenmuseum och eget letande på nätet har jag nu tagit reda på att han var överstelöjtnant Palle Johansson, senare namnbytt till Folke P. Sandahl.
Lärarna hade tidigare haft rollen som felfinnare och straffutdelare. Nu blev de i stället handledare och coacher.
Nedan skärmdump ur filmen "Press Utan Stress" med Johansson / Sandahl som en av upphovsmännen. Dumpen visar det ögonblick då en flygelev landar i dimma med hjälp av instruktioner från tornet. En tidigare helt otänkbar situation.
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=DkdSOSKrfC8
Filmen har bra flygscener, men lyckas inte förklara så att jag förstår hur Palle Johansson bar sig åt för att vända utvecklingen. Gissningsvis var det kombinationen perfekt och hård yttre persona, han var faktiskt fruktad, och därinnanför en klok och omtänksam man.
REDIGERING 15 april: Jag trodde att filmen visar en rekonstruktion av en nyckelscen då Palle Johanssoms egen flickvän sa åt honom att välja mellan henne och flyget. Hon ville inte vara med om att han skulle störta. Idag fick jag reda på av min sagesperson på Flygvapenmuseum att scenen var helt realistisk, men att den unge mannen var en annan kadett. Paret fortsatte trots allt tillsammans tills denne omkom i en flygkrasch.
På senare år framstod Johansson / Sandahl även utvändigt som snäll och hjälpsam. Blev en legend inom flygvapnet och hedrades med en överflygning vid sin begravning. Han hade då varit pensionär åtskilliga år.
Det arbetssätt han fick igenom bidrog i allra högsta grad till att få ner dödstalen i det fredstida stridsflyget Nån gång kring 1970 stadfäste Riksåklagaren att egenrapporter om tillbud inte ska användas som underlag för åtal. Sammantaget en klok och effektiv inställning. Det behövs mer av den i samhället. Dessvärre ser det tvärtom ut, cancelkulturen breder ut sig. Felfinnarna lyckas straffa allt fler och skrämmer ännu fler till att göra så lite som möjligt.
Har någon av läsarna möjligen tillgång till det foto där Palle Johansson framstår som inkarnationen av hård men rättvis?
Andreas kvarn från förfall till arkitekturpris
Detta magasin för spannmålshantering uppfördes 1872 i vad som nu kallas Inre Hamnen i Norrköping. På 1920-talet tillkom en kvarnverksamhet med rötter från en medeltida Andreas kvarn. Den låg vid nuvarande Gamlebro, d v s så långt uppströms man kan segla eller ro från Bråviken. Sen dess kallas den här byggnaden oftast Andreas Kvarn.
2016 var verksamheten ännu i gång. Spannmål togs in via en transportör och krossades till djurfoder som lagrades i moderna plåtsilos längre in från kaj. Huset var hårt slitet men stomme, tak och grund till stora delar intakta. Västra delen, t v på bilden nedan, var dock brutalt ombyggd interiört. Flertalet fönster var igensatta med tegel eller betong.
Arkivfoto 2016 Pentax K3II med Sigma 17-50.
Nu har byggnaden byggts om till kontorshotell "Dospace". Medlemmarna erbjuds hög servicenivå vare sig man är ensamföretagare eller hyr ett helt våningsplan. Kvartersnamnet "Jungfrun" från 1729 används som beteckning för verksamheten. Inflyttning pågår. Huvudentrén mot sjön här nedan, återuppförda transportören till vänster.
Först var vädret lite grått.
Exteriörfotona Pentax K-1 med Pentax 35mm FA 2.0 @ 5,6, ISO 100
Sen tittade solen fram och gav värme och skuggor.
De fönster som kunde återställas har behållit sina handblåsta glas och fått en extra ruta. Nya fönstren har tillverkats med de befintliga som förlaga.
Fasaderna har fått nya fönster - välvda och spröjsade precis som förr - men murverket lämnats i sitt låt oss säga "patinerade" skick.
De gamla portarna har restaurerats och står nu permanent hopvikta jämte nya glasade dörrarna. Alltihop indraget i skydd mot väder och vind.
Man kan hyra enstaka arbetsplatser, ett rum för fler eller (än så länge) ett helt eller halvt våningsplan. Det finns gemensamma konferenslokaler, visst användande ingår i hyran.
Interiörfotona Iphone 2020 med app Halide för DNG/RAW.
Det finns också gemensamma trivselytor ---- modernt möblerade med sitthöjder antingen för låga eller för höga att jobba vid. Gamla grova trästommen och gamla murverket återfinns överallt. (Träet är brandskyddsmålat. Trä i de här dimensionerna har utmärkta brandegenskaper. Där stål kroknar är träet kolnat men intakt väldigt länge.)
Utrymningsväg
Inflyttning pågår
Här låg rian, en hypermodern sädestork som klarade blöt spannmål som annars inte kunnat lagras. Fabrikör Matton blev rik med tiden.
Och så här ser det ut uppåt i skorstenen.
******************************************************************
Häromdan tillkännagavs att renoveringen av Andreas Kvarn erhållit Östergötlands Arkitekturpris 2024. Välförtjänt tycker jag!
Som framgår nedan är fastighetsägaren Mannerssons Fastigheter AB. Företaget som driver kontorshotellet är DoSpace Sweden AB med vd och grundare Niclas Söör.
Arkitekt: Marge Arkitekter
Arkitekter SAR/MSA, Erik Hökby och Susanne Ramel, ansvariga
Handläggande: Arkitekter SAR/MSA Johan Ahl Eliasson, Arkitekt ARB + SAR/MSA Viktor Hagström, arkitekt ETH + SAR/MSA Sibylle Maurer
Medverkande: Arkitekter SAR/MSA Johanna Karlsson, Valter Lindgren, Selma Udriot Johansson, Byggnadsingenjör Ulf Haglöf
Byggnadsantikvarie
Domfors Kulturmiljö AB genom
Byggnadsantikvarie Hanna Domfors
Byggherre
Mannerssons Fastigheter AB, genom
Carl-Fredrik Grönhagen, Johan Hultman, Cathrin Ferraro
Entreprenör
Sefab genom
Per Furuheim, Daniel Johansson Moyo
Färdigställt
2024
Hemligstämpel, kvalificerad hemligstämpel och hemlig hemligstämpel.
Nu har åtal väckts för slarv med hemlig handling. Eftersom vederbörande inte är dömd tar jag inte med namnet. Enligt media bestod hemligmarkeringen av ett litet h i blyerts.
Då jag växte upp lånade en kompis sin pappas hemligstämpel. Vi satte "HEMLIG" på våra modellplanritningar. Rektor såg stämpeln på min ritning, slet fram pappret och höll förhör. Det var synnerligen olämpligt att hantera en stämpel så! Ritningen, nåja, den var nog inte av betydelse för rikets säkerhet.
Själva stämpeln hade skaft av brunpolerad björk. Gummistämpeln satt på ett underlag av krysslaminat. Röda färgen kom från en stämpeldyna.
Senare i livet var jag värnpliktig på FRA och fick lära mig att det fanns två hemligstämplar: Vanlig hemligstämpel med enkel ram och kvalificerat hemlig med dubbel ram.
Ännu senare i livet försökte jag ta reda på det egentliga skälet till att Marvikens kärnkraftverk avvecklades. Då fick jag reda på att det också finns en hemlig hemligstämpel. Den användes för hela projektet med svensk atombomb.
Hemlig hemligstämpel. Bild © Måns Hagberg.
Ett litet h med blyerts som hemligstämpel? Jag förstår idén, att inte dra uppmärksamheten till handlingen ifråga. Men den funkade inte i det aktuella fallet.