Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Slutbrassat?

Det brukar finnas såna här gasoldrivna terrassvärmare i gång på stans uteserveringar. Som jag ser det är det ett sätt att elda för kråkorna och knappt det, det lyser trivsamt men värmen leds ju rakt upp i det fria. Klimatbelastningen för en (1) brännare är naturligtvis liten, men för mig har det ändå känts fel att släppa ut koldioxid för detta ändamål.

Jag plåtade en häromdan, tänkte ta fler och förhoppningsvis bättre foton men nu har dom släckts!

Troligen börjar gaskostnaden kännas. Åtgången är enligt databladen ett kilo i timmen. Gasol kostar nu runt 40 kronor kilot inkl moms i tiokilos påfyllningstuber.  Förbränningen erfordrar ca 12 kubikmeter luft.  Det bildas cirka 2 kilo koldioxid. En skön filt runt benen borde räcka!

Inlagt 2022-09-24 10:53 | Läst 915 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jomen´visst!
Vi skulle komma långt bara genom att ta bort helt onödig energianvändning, att som du säger elda för kråkorna - eller lysa upp nämnda fågel med helt onödiga nattbelysningar. Det är väl så att det sker lite lättare när det börjar svida i plånboken.
Hej,
Spara på onödigt slöseri med energi borde vara det första naturliga steget för alla.
Men alla tänker inte så än. Information, som här, behövs.
Ha det väl
Bob
Eldrivna terrassvärmare är nog helt ute i år
Kanske är det 'biogas' här och inte 'Gasol' (oljeprodukt)..? Många gasbussar här i stan går på biogas, en produkt från våra reningsverk.. Så klart bättre än gasol, men även det ger ju CO2 utsläpp så klart..
Hälsn!
syntax 2022-09-24 14:15
Gasolen har betydligt högre energiinnehåll per enhet än biogasen. Man behöver alltså använda mindre gasol för att nå samma effekt. Det är alltså inte alls säkert att gasolen har högre koldioxidutsläpp om man räknar till utförd effekt.
Svar från Måns H 2022-09-24 17:27
@ Jan och Peter: Jag tror krogarna kör på gasol som ju är ett fossilt bränsle. Ska fråga nån krögare vid tillfälle.

Biogasen ger ju också koldioxis då den förbränns, men har en jämförelsevis gynnsam miljöprofil. T ex är den biogas som utvinns ur soptippar direkt positiv att förbränna jämfört med att tippen fortsätter läcka ut metan, en potent klimatgas.
ztenlund 2022-09-24 18:03
Det beror nog på var. I Stockholm har stadsgasnätet, dvs om man har fast anslutning, en blandning av biogas och naturgas där andelen biogas ökat över tid sedan gastypen byttes. Idag anges den vara strax över 50 %. Målet anges vara att långsiktigt komma upp i 100 %. Bytet av gastyp skedde i samband med att gasverket vid Värtan lades ned, där man ju i området åt det hållet därefter successivt byggt Norra Djurgårdsstaden.
Tack Martin för bra info!

Låter bra att Sthlm tar in allt mer biogas i nätet. Jag minns då nån dubbelavlönad VD lyckades övergå till att producera stadsgasen från högoktanigt flygbränsle precis innan flyget till största delen övergick till jetdrift. Det blev jättedyrt men han fick bonus.

Och om det blir 100 % biogas till terrassvärmarna skulle jag inte blänga så snett på dom.
ztenlund 2022-09-24 20:10
Du syftar nog på spaltgasverket (”lättbensin”) från början av 70-talet som ersatte det kolbaserade. De var det som kördes fram tills man övergick till biogas och naturgas. Tyvärr hade det dock inte riktigt den arkitektoniska höjd som Ferdinand Boberg stod för med delar av det gamla Värtagasverket med bl a gasklockorna 1 och 2. Där är det ju en del byggnader som för vara kvar och återanvänds.

Det finns en film från sluttampen med det gamla kolgasverket, gjord när man visste att dess dagar var räknade:
https://www.filmarkivet.se/movies/en-gasfilm/

Filmtekniken får det att om möjligt se ännu skitigare ut… Jag kommer inte osökt att tänka på 10 Downing Street som vid en renovering visade sig ha gult tegel när man tvättade fasaden. Men den smutsiga färgen hade blivit så känd att man målade den ”smutsig” igen.
Svar från Måns H 2022-09-24 21:43
Bra film! Mycket historik, historier, insyn och t o m interiör av Bobergs ena gasklocka mot slutet.

Jag minns under kriget, det låg ett utländskt fartyg i hamnen där med en iögonenfallande flagga. Tysk båt och nazistflagga berättade pappa med ett kroppsspråk som betydde detta är inte bra men vad ska man göra?

På 50-talet cyklade jag ofta förbi. Det luktade så att jag försökte hålla andan där det var som värst, några hundra meter.