Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd
VOIMA SJÖ
***
Voima sjö är Dan Anderssons namn på Väsman. Han skriver om den bla i Sista natten i Paindalen (Visor och ballader). Sjön ligger i Ludvika kommun och skogar, berg och gruvor ligger runt sjön. Bland de tidigare kända men nu nerlagda järnmalmsgruvorna runt sjön finns bla Grängesberg, Blötberget och Håksberg. Under sjön ligger en omfattande outnttjad järnmalmsfyndighet på 640 miljoner ton. Fyndigheten ingår i de nybrytningsprojekt som Nordic Iron Ore undersöker.
*
Bilden är tagen en septemberkväll för drygt tio år sedan från Våghalsen i sydvästra delen av sjön.
*
*
***
Inlagt 2022-09-22 23:19 |
Läst 2641 ggr. |
Permalink
Jag tänker på Lamcoprojektet som startades med högt ställda mål att åstadkomma ett permanent lyft av inkomster och kunnande i Liberia. De målen infriades inte.
Wikipedia:
"Lamco Joint Venture (LJV) bildades 1957 och ägdes till 75% av the Liberian Americo-Swedish Minerals Co, Lamco, och till 25% av amerikanska Bethlehem Steel Corporation. Lamco ägdes i sin tur till hälften var av liberianska staten och Liberia Ore Ltd. Det senare företaget ägdes till sin huvuddel av Svenska Lamco-syndikatet och till en mindre delo av amerikanska investerare. I Svenska Lamcosyndikatet hade Grängesbergsbolaget/TGO (Trafik AB Grängesberg-Oxelösund, senare Gränges AB) ett majoritetsägande och i övrigt ingick Sentab inom Skånska Cementgjuteriet (Skanska) och företag inom Wallenbergsfären. Gränges, som hade medel i kassan efter försäljning av sina aktier i LKAB till svenska staten, svarade dessutom enligt avtal med Lamco Joint Venture för försäljning och sjötransporter. Lamco hade en koncession till 2023 för brytning av 225 miljoner ton malm av en avgränsad malmfyndighet nära gränsen till Guinea. Sammanlagt investerades 250 miljoner USD i projektet. Det var därmed det största u-landsinvesteringsprojekt, som ett svenskt företag svarat för. Produktionen i gruvan började 1963. Bolaget byggde en 27 mil lång järnväg mellan gruvan och staden Buchanan vid kusten, där också en malmlastningshamn byggdes samt ett kulsinterverk, som öppnades 1968. Under investeringsfasen var 11.600 personer sysselsatta. Svenska staten var också inblandad, om än marginellt, genom att Sida finansierade hälften av en yrkesskola i Yekepa."
Nog om det. Mkt tveksam om det blir något av Nordic Iron Ore. Dom har funnits iså där tio år och än har nog inte så mkt hänt. Jag tänker mig fö köpa Jan Jörnmarks nyutkomna bok Övergivna platser som handlar vad som hände i Bergslagen under 70- och 80-talen.
Honom har jag inte träffat, däremot Werthén. Gillade honom, han var på sätt och vis extremt opretentiös men det märktes ju hela tiden att han var nåt alldeles extra.
Kollade på Wikipedia:
"År 2017 fick NIO också bearbetningstillstånd för den mellanliggande malmfyndigheten under Väsman. Alla dessa tillstånd gäller i 25 år."
Om det blir nåt av det? Jag tror som du. Bara MKB:n tar väl knäcken på det här lilla företaget. Motståndet kommer att var kompakt. Dom som är emot har lärt sig att kräva mer MKB, bättre MKB och ännu bättre MKB. Till slut står det svart på vitt att en utvinning kommer att innebära en totalförstörd miljö och jag tror inte att vi är där än.
Fin bild i sammanhanget!
/B
Hälsningar Lena
PS Vi är i Norge och där regnar det
Hälsningar Jörgen
Hälsningar, Bjarne
Låt fiskar simma kring bryggor och stenar
Sluta att utrota skogarnas alla djur!
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
Brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!
HaD/Gunte..