OM ATT SVÄRA I KYRKAN - KLIMATFRÅGAN
***
Också jag har ju läst Bengans klimatblogg idag och den har funnits i bakhuvudet under hela dagen. Funderingarna gäller inte bara klimatfrågan i sig utan också hur vi hanterar information och hur media styr vår uppfattning. Och hur man tystar avvikande uppfattningar genom att klistra etiketter som klimatförnekare på meningsmotståndare. Eller låter påskina att det är dom sk klimatförnekarna som käkar kött, flyger och ställer till det och struntar helt i "hur det går", vilket ju underförstått inte "vi" gör. Vad Trump gör eller tycker får ju Trump stå för.
*
Först vill jag gärna poängtera att precis som tex industrin har sina agendor har ju tidningar och media också sina agendor, faktiskt dom samma som industrin, nämligen pengar. Att vi ser så mkt larm och rubriker (här talar jag inte bara om klimat) i media beror på att det är sånt som ger större upplagor och fler tittare, dvs mer pengar. Långa analyser och redovisning av olika synpunkter och invändningar ger nära nog noll nya läsare/ lyssnare. Och gissa vilka agendor partier och intressegrupper som baseras på miljö- och klimatfrågor har? Hur tror ni dom väljer sakuppgifter och forskningsresultat i det hav av information som finns? Och vilka vetenskapsmän tror ni numera har lättast för att få pengar till vidare forskning, dom som högljutt varnar för tänkbara framtidseffekter om vi inte "gör något" eller dom som är tveksamma eller tom negativa till den breda uppfattningen?
*
Aha, han Khalad, han är alltså också en sån där klimatförnekare! Men det är ju inte så jag ser på min tvekan, jag känner mig genuint osäker. Men jag uppfattar att det finns mycket mer osäkerhet om vilka slutsatser som faktiskt kan dras av nuvarande forskningsläge än vad tidningar och media låter oss tro. Det finns naturligtvis en lång rad observationer nästan alla klimatforskare är överens om och som varken jag eller andra tveksamma ifrågasätter - temperaturstegringen de senaste 150 åren och accelererad de senaste decennierna tex. Men det avgörande, hur stor effekten är av människans aktiviteter, därom råder ingen vetenskaplig enighet. Självklart har människans utsläpp av koldioxid påverkan på klimatet, koldioxid är ju en växthusgas. Men hur stor denna inverkan är, är högst osäker. Och betydligt varmare medeltemperatur än idag var det både kring år 1000 eKr och efter inlandsisens tillbakadragande för ca 10 000 år sen, trots att koldioxidhalterna inte var lika höga. Intressant är också att det visserligen finns en betydande samvariation mellan koldioxidhalter och jordens medeltemperatur långt tillbaka men temperaturstegringarna startar regelbundet innan koldioxidhalterna stiger. Det är inte ologiskt att överväga om koldioxidhalterna stiger därför att temperaturen stiger, inte tvärtom. Till det finns det många förklaringar, minskad permafrost är bara en.
*
Och det är viktigt att veta om människans inverkan är väsentlig eller inte, det vore värt riktiga diskussioner, både på ett vetenskapligt plan och i media, inte pajkastning. Visst är det bra med skattesubventionerade elcyklar här i Sverige, men frågan är hur "vi" hanterar dom flera miljarder fattiga eller icke-rika i Kina, Indien och resten av Asien liksom Afrika och Sydamerika som nu i snabb takt är på väg att öka sin levnadsstandard. Skall dom inte tillåtas att nå det vi haft i snart 100 år, kyl och frys, tvättmaskin, badrum och varmvatten? Var det bara för oss?
*
Det alla är överens om är att klimatet är oerhört komplext att förstå och det finns så många parametrar som inverkar. Därför är nästan alla vetenskapliga slutsatser omgärdade med många försiktighetsformuleringar som troligt, sannolikt, möjligen. Dom har regelbundet fallit bort i medias formuleringar, dom säljer inte. Det gör däremot alla alarm och domedagsprofetior.
*
*
***
Det är just denna tveksamhet. Det ringer en varningsklocka någonstans. Jag skulle vilja utsträcka din analys av pressens tendentiösa funktion till att gälla även vetenskapen.
När jag var ung så trodde jag obetingat på vetenskapen. De vetenskapliga metoderna såg jag som det riktiga när det gällde att begripa någonting. Det gör jag fortfarande – men saken är bara den att vetenskapen själv har börjat tumma på de vetenskapliga metoderna.
Det finns i dag ingen oberoende forskning. Vetenskap och forskning är en marknad med den sedvanliga bilden av köpare och säljare. Är det någon som tror att det kan existera en marknad där säljaren inte försöker tillmötesgå köparen så långt som bara är möjligt? Naturligtvis finns det inte något sådant. Även statligt finansierad forskning har tydligt denna profil i dag. Om du som forskare inte ansluter dig till det rådande vetenskapliga paradigmet, så bromsas du i din karriär och riskerar att få dina anslag indragna. Det är ingen slump att välmeriterade och ansedda forskare säger något helt annat som nyblivna pensionärer, än hur det har låtit tidigare.
Jag tvivlar alltså på vetenskapen, speciellt i alarmistiska situationer – och jag gör det på mycket goda grunder.
Hälsn!
Under båda dessa århundraden kunde det komma långa räckor av år då vädret varierade kraftigt. Ena året torkade skörden bort under extrem värme - andra året frös grödorna bort. Tredje året ruttnade säden bort i blötan.
Det du kallar för extremväder är alltså inte alls extremt, utan sådant har förekommit i alla tider. Så var det alltså med den tidningsankan.
Hälsn!
Jag tror på riktigt att det är dags att vakna upp både för dig i din generation och för mig i min lite yngre generation, världen är inte längre som på 50, 60, och 70-talet där allt bara var framsteg och tillväxt och ökande befolkning utan några problem, jag är säker på att det är detta vi håller på att få sota för nu.. Förr så fick naturen hela tiden anpassa sig efter oss människor och det har gått till en viss gräns, men nu är det tvärtom, vi måste försöka anpassa oss efter de förutsättningar och begränsningar som jorden ger oss, och vi kanske redan har passerat den gränsen nu, kanske för längesedan t.o.m. Det håller inte att försöka komma med att det fanns perioder tidigare för 1000 år sen eller andra tidsperioder när det också var varmare.. Ta istället till dig vad moderna forskare och deras forskning kommer fram till just nu! Man vet mycket mer nu än för bara 10 år sen tack vare modern forskning! Lyssna på Johan Rockströms 'Sommar' och även 'Vinter' på SR! Tror att allt handlar om insikt.. Det här är inte lätt, det är väldigt skrämmande också, och definitivt inte roligt..
Hälsn!
Vad skall man göra när man, som Björn skriver här ovan, inte kan lita på pressen? När man som jag klargör här ovan inte heller kan lita på vetenskapen?
En sak är säker: Blir vi fler än vad vår försörjningsbas kan klara, så står den absoluta katastrofen för dörren. För att fastslå detta behövs det inga vidare forskningsresultat, det behövs ingen trovärdighetsvärdering heller - det räcker med en blick på diagrammet för jordens ökande befolkning. Låt oss ta fasta på det - och handla därefter.
Den punkt där vår försörjningsbas inte längre kan föda vår population, och när alla möjligheter till teknisk expansion av försörjningsbasen är uttömda, kan man kalla för Malthuspunkten. Om vi når den punkten blir det nog inte frågan om någon ny och bättre passande kostym - då med tanke på vår enorma förstörelsekapacitet. Det är väl den enda aspekt där Malthus kan tänkas ha fel.
Den punkt där vår försörjningsbas inte längre kan föda vår population, och när alla möjligheter till teknisk expansion av försörjningsbasen är uttömda, kan man kalla för Malthuspunkten. Om vi når den punkten blir det nog inte frågan om någon ny och bättre passande kostym - då med tanke på vår enorma förstörelsekapacitet. Det är väl den enda punkten Malthus kan tänkas ha fel.
Att Robert Malthus inte har fått rätt på över två hundra år, beror på att vi hela tiden har kunnat expandera vår försörjningsbas genom effektivare metoder - då närmast i samband med det rent enorma frigörandet av arbetskraft som fossila bränslen och maskiner medförde.
Under det tidiga 1900-talet tog den danska ekonomen Ester Boserup den saken som intäkt på att Malthus skulle ha fel: Människan förbättrar hela tiden sina metoder och utökar sin försörjningsbas.
Numera förstår vi att det finns något som heter ”vägs ände” - den punkt när det inte går längre, för att vi bara har ett jordklot – Malthuspunkten.
Du säger att du tror att det är dags att vakna upp för mig och min generation. Det står dig fritt att tycka. Du får gärna berättar hur du vet att jag inte håller mig ganska väl med utvecklingen, det tycker jag nämligen själv. Du menar väl inte att det faktum att jag tillåter mig ha tvivel för egen del på alarmrubrikerna är grund för att påstå att jag inte har rimligt god koll på utvecklingen? Minns jag rätt tror du inte på Roslings senaste bok, grundad på fakta som Världsbanken och FN publicerar? Apropå faktaresistans alltså.
Du tycker vidare att jag "ska ta till mig vad moderna forskare och deras forskning kommer fram till just nu". Då vill jag att du berättar för mig vad det är, alltså vad moderna forskare och deras forskning kommer fram till just nu, eftersom du tycks veta. Och jag menar forskningsresultaten, inte vad media och Stockholms Resilience Center tror att forskningsresultaten innebär
Mest förvånad är jag över att jag som person inte får berätta att jag känner mig genuint osäker på hur situationen verkligen är utan att att bli betraktad som gammalmodig och omodern och oförmögen att ta till mig den "moderna forskningen". Som avslutning ber jag därför att få några referenser till forskningsstudier och resultat som du tror jag missat. Men återigen, jag vill ha referenser till själva forskningsresultaten, inte till alla som tycker kring dom och kommenterar dom. Det gäller också Rockström, har han egna epokgörande forskningsresultat tittar jag gärna på dom, däremot inte essäer eller underhållningsprogram
Många hälsningar från en tvehågsen men intresserad själ Björn T
Kanske lika bra att Yellowstone och Campi Flegrei smäller av och ger reboot?
Saken är synnerligen komplex och besvärlig. Många gånger hamnar man i beråd, och vet inte hur man skall förhålla sig. Emellertid; en sak är inte det minsta komplex, nämligen den om den skenande befolkningsökningen. Här är det inte ett dugg svårt att begripa hur man skall förhålla sig.
//GöranR
Vårt liv skulle kunna förväxlas med hans, om inte civilisationen fanns.
(Alf Henrikson)
Hälsn!