Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MOLOTOV I KÖPINGS HAMN 1959

***

Här ligger det lilla  ryska handelsfartyget Molotov i Köpings hamn 1959, gissningsvis lastar det det salpeter eller nå´t sånt.  Egentligen hade jag tänkt ta den som utgångspunkt för att ta upp Jerrys funderingar om fotografins utveckling men  klockan är för mycket, vill komma i säng i rimlig tid i kväll. Fast det är ju inget jag kan så mycket om, jag tänkte bara ställa några motfrågor. Har måleriet blivit bättre  på senare tid tex? Är Picasso bättre än da Vinci? Och dom där impressionisterna, Monet och Cézanne och company, var inte dom pictorialister egentligen? Även om dom softade till dukarna lite? Och hur är det med litteraturen egentligen, är det Dostojevskij som är bäst eller? Och nog var väl Fröding bättre än Tranströmer? Fast han fick  ju aldrig nobelpriset så han kanske inte räknas.

*

*

***

Inlagt 2020-05-06 23:16 | Läst 2217 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Om man utgår från din bild så undrar man om fotografin har blivit bättre. Din hårda, mörka bild visar mycket realistiskt miljön i den lilla hamnen i staden Köping.
Här skeppades i långa tider tackjärn och malm från Bergslagen.
Vid den här tiden du visar exporterades gödningsmedel från Salpetersyra tillverkningen. Än idag ryker det nitrösa gaser från Pt katalysen.

Var tid har nog sin fotografi, så även vår tid. Tänk vilka jättar som styr parnassens utbud. Den lille fotografen är bara ett litet verktyg. Få vildar når fram likt Picasso gjorde.

En lite gubbes tankar väckta av din bild

Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-05-07 10:54
Tack för trevligt inlägg Bob. Mina frågor är ju bara ett annat sätt att säga att konst nog inte kan jämföras på ngt enkelt sätt, graderas på en skala. Konsten speglar människan och livet på olika sätt och ur olika perspektiv och det är mångfalden och olikheterna som är charmen. Det gäller också fotografin. Den har varken blivit bättre eller sämre men oerhört mkt bredare och mångsidigare. Till yttermera visso har denblivit folkligare eftersom så många fler kan nå ut med sinabilder. Det gäller fö också texter och endel andra konstarter.
Hälsningar
Ja, vad som är bäst i olika konstgenrer kan man ju fundera på! Det finns nog inget svar på det och det handlar mycket om eget tycke och smak. Skicklighet kan kanske bedömas något mer objektivt. Härlig kornig gammal bild från hamnen!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-05-07 21:53
Nej, jag tror inte det finns svar på det. Eller riktigare, det finns lika många svar som det finns personer som tycker. Konst, skönhet och allt sånt är personligt, subjektivt och beroende av var i världen vi är och var vi tycker oss hemma. Tack Bjarne!
Fin och intressant bild!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-05-07 21:54
Tack för det Johnny!
Hej. Det här är en jätteintressant fråga som du och Jerry väcker. Om bildspråkets utveckling och hur det går hand i hand med samhället i övrigt, inte minst vetenskapen. Man pratar ofta om skicklighet, teknik med mera. Så inte nog med att det handlar om bildproduktionen, det finns en hel del bildkonsumtion inblandat, mottagaren som förväntas avkoda bilden. Det här är kan bli en lång och intressant diskussion!
Jag gillar din introbild inte bara tack vare tekniken (s/v, ruffigt, hård kontrast, motivet och en viss komposition) utan också därför att motivet och bilden är något som långsamt och obönhörligen försvinner bortom minnets horisont. Hur många finns kvar som har en relation till den här typen av hamnmiljöer? Det finns med andra ord utrymme för en utvidgad läsning.
Ha det gott
/ Gunnar S
Svar från Khalad 2020-05-07 22:02
Hej Gunnar, tack för intressant kommentar! I grund tycker jag som framgår av mina kommentarer till Bob och Bjarne, men det går att diskutera.Jag lägger gärna till att det finns massor av bilder, inte minst av mina egna, som aldrig har haft som syfte att bli bra bilder på det sättet att dom står för sig själva. Dom berättar helt enkelt vad jag sett, hur det var och vad som fanns och kanske vad som format min värld eller åtminstone min syn på världen. Och jag ser gärna fram mot fler kommentera kring detta! Ha det!