Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

METALLEN

***

Då och då passerar jag Metallen, huset på Sjöviksvägen, oftast på väg till promenadvägen på gamla banvallen. Ursprungligen byggdes huset för att få fram ungkarlsbostäder (fanns det inga ungkvinnor?) till anställda på Gränges Aluminium. Fyra våningar med lägenheter om ett rum, kokvrå och badrum. Det hade funnits ett äldre tegelhus med samma funktion och namnet Degeln i närheten tidigare, och nu (i början av 70-talet?) behövdes fler och nyare lägenheter. Trodde man. Ganska snart visade det sig att man inte kunde fylla huset med de hyresgäster man tänkt. Men då division Plåt och Band hade ont om lokaler hyrde man in sig här 1976, i väntan på att det nya kontoret, NYKO, skulle bli klart. Här satt divisionschefen Yngve Appelgren, här fanns delar av försäljningsorganisationen och här fanns utvecklingsavdelningen som jag då ansvarade för och dit Leo (Lars-Erik Olsson) hörde som höll i utvecklingen av pläterat material för kylarband.

*

På den tiden var kylarband i koppar (tillsammans med byggplåt i aluminum, Korrugal och strängpressade profiler) Finspångsverkens största produkter. Kylarband går huvudsakligen till tillverkning av bilkylare och behöver alltså ha god värmeledningsförmåga som ju koppar har, bättre än alla andra bruksmetaller. Men aluminium har också ganska bra värmeledningsförmåga och aluminium har en annan stor fördel, aluminium väger (mer exakt - densiteten) bara en tredjedel av vad koppar gör. Och det är ju bra i bilar eftersom lägre vikt minskar bensinförbrukningen. Och mäter man värmeledningsförmåga i förhållande till vikt eller densitet har aluminium bättre ledningsförmåga än koppar! Det var bakgrunden till satsningen på kylarband i aluminium. Kruxet är att aluminium inte enkelt kan lödas till kylare på samma sätt som koppar, det fanns alltså ingen färdigutvecklad tillverkningsprocess. Divisionschefen Yngve trodde benhårt på idén varför utvecklingsavdelningen fick jobba på och den som höll i det var Leo

*

Jag tänker inte gå in på tillverkningstekniken, men projektet blev lyckosamt och idag är kylarband i aluminium den enda valsade produkt som överlevt i Finspång. Inte bara överlevt för den delen, ett nytt och börsnoterat Gränges Aluminium har uppstått med kylarband som enda produkt. Förutom tillverkning i Finspång har man numera också etablerat tillverkning i Kina och har jag läst rätt i tidningarna tittar man också på möjligheten att köpa befintlig tillverkning i USA. Och kylarband i aluminium har idag mycket större andel av världsmarknaden än kylarband i koppar, dom som för fyrtio år sen var totalt dominerande.

*

Jag har ett eget och mycket personligt minne från början av utvecklingsarbetet med kylarband i aluminium. Jag fick uppgiften av Yngve att åka över till Västerås och informera divisionschefen för kylarbandstillverkning i koppar att vi på aluminiumsidan startade utvecklingen av motsvarande produkt i aluminium. Jag har aldrig i hela mitt mer än 40-åriga yrkesliv blivit så utskälld som den gången. Hur dum får man vara? Kylarband i aluminium? Det kommer aldrig att lyckas. Dessutom illojalt av en division i samma koncern. Men det ser ut som det lyckats, Gränges Aluminium är idag en av de allra största inom området.

*

Huset Metallen ägs idag av kommunen och där finns bla  förskola och hemtjänstadministation och mycket annat.  Och fasadbeklädnaden? Aluminium förstås. Förutom att aluminium har bra ledningsfömåga (både för el och värme) och är lätt rostar det aldrig. Visst kan man lackera aluminium för utseendets skull. Men det behövs inte.

*

***

Inlagt 2016-06-30 11:44 | Läst 7716 ggr. | Permalink

"Vi kör fortfarande stora mängder återvunnet pläterskrot som används till byggindustrin i hela Europa dvs inte "bara" kylarband 😉 mvh Mats"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
2016-06-30 12:04   Gerhard Gravén
Föregångaren till Metallen (tegelhuset) hette väl Degeln om jag inte är helt ute och cyklar.
Svar från Khalad 2016-06-30 12:18
Du har rätt och jag fel! Ändrar i texten direkt, tack för påpekandet/ Björn T
Köpte aktier i Gränges för några veckor sedan. Ett gamma fint namn som ingav förtroende.
Svar från Khalad 2016-06-30 13:52
Hej Stefan, då sitter vi numera i samma båt! Gjorde detsamma för drygt ett år sen/ Björn T
2016-06-30 14:07   Andreas Pirslin
Intressant 👍👍👍
Svar från Khalad 2016-06-30 14:17
Tack Andreas, roligt att du gillar den!/ Björn T
Haha, "Det kommer aldrig att lyckas. Dessutom illojalt". Ja jösses! Säkert illojalt om någon helt annan, annat företag, skulle komma på detta och t.o.m. konkurrera ut "kopparslagaren". Nej gör samma som som vi alltid gjort!
Ja det var bra att ni, några, var framsynta.
Svar från Khalad 2016-06-30 16:59
Hej Gunnar, tanken var ju att informera och kanske lägga grunden till ett bra samarbete - dom hade ju en jätte-erfarenhet av kylarbandsmarknaden som sådan och vi tänkte att i koncernperspektiv vore det bra att kunna erbjuda kunderna båda lösningarna för att dom - kunderna alltså - själva skulle kunna välja. Men så blev det inte, dom allra flesta kunderna valde ändå aluminium så småningom. Tack Gunnar!/ Björn T
2016-07-02 16:03   Mats Joelsson
Vi kör fortfarande stora mängder återvunnet pläterskrot som används till byggindustrin i hela Europa dvs inte "bara" kylarband 😉 mvh Mats
Svar från Khalad 2016-07-02 18:58
Tack för info! Är det band - eller skrot som går till gjuterier, pläterskrot innehåller ju rätt höga halter kisel. För inte kör ni väl rullformning fortfarande? / Björn T
Mats Joelsson 2016-07-03 03:35
Pläterskrot från processen smälts ner och legeras naturligtvis till "rätt" samansättning innan göt gjuts och valsas som band.

All rullformning är borta

Mvh Mats
2016-07-09 17:10   Fredrik Olsson
Kul att läsa!
Svar från Khalad 2016-07-09 18:01
Skoj att du sett bloggen Fredrik!/ Björn T