Advertisement
Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LARSBO

***

*

Bara några km från Korsheden ligger Larsbo. Redan på 1500-talet fanns där en hytta och i slutet av århundradet tillkom också en hammare. En bit in på 1600-talet anlades Larsbo nya hammare. Det är svårt att tro idag, men under storhetstiden på 1700-talet hade Larsbo över 500 invånare! Vad kan jag gissa på idag, 50? Det finns rester lite överallt av hyttor, smedjor och kvarnar som alla drog nytta av ån mellan Jörken och Säven. Jag upphör inte att förundras över hur annorlunda Sverige och kanske alldeles särskilt Bergslagen måste ha sett ut då. Trots att landet Sverige säkert inte hade mer än gissningsvis en fjärdedel av det invånarantal det har idag sjöd skogarna  i Bergslagen av liv. Jg skulle lätt kunna räkna upp 25 små nu nästan glömda orter inom tre mils radie här från Korsheden som då var fulla av liv och aktivitet. I stället var dagens städer inte mkt större än många av de här bruksorterna.

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2017-10-26 21:34 | Läst 2898 ggr. | Permalink

"Det är tråkigt och synd att orter och fastigheter avfolkas. Glesbygden bli glesare och inflyttning till städerna där arbete finns har pågått länge. Jag funderar nu över hur det hänger ihop med människans utveckling..om det är på gott eller ont. Nyss var vi i industrialiseringens tidevarv, nu är vi i dataåldern och den digitaliserade tiden. Vi ser tillbaka med förundran på hur våra förfäder klarade av att överleva utan tillgång till kyl, frys, rinnande varmt och kallt vatten och bekvämligheter vi idag tar för givet. Vi dokumenterar i bild hur samhällen och orter förändras och då blir åtminstone jag lite avundsjuk på dom som fortfarande har möjlighet att bo, leva och umgås i dessa fantastiskt vackra ställen i Sverige som är glesbygd."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Historia om hur landet byggdes för att hålla för lång framtid. Hur historian om dagens samhälle kommer att omnämnas får vi aldrig veta.
Svar från Khalad 2017-10-27 20:07
Tack Stefan! Egentligen tror jag dock inte dom var mer långsiktiga än vi, dom gjorde vad dom kunde hitta på för att få husrum och mat - arbetade. Och bodde man i Bergslagen fanns åarna, skogen och malmen. Två, tre personer kunde utan annan hjälp än eget arbete (inga 8-timmars dagar dock....) starta en hytta. Kanske behövdes nå´n form av stöd, typ mat och husrum, under uppstarten. Och hittills har ju nästan allt (i snitt, inte i varje enskilt land eller varje enskilt år) blivit obrutet bättre - i Sverige såväl som internationellt - livslängd, sjukdomsbekämpning, barnadödlighet, kvinnoförtryck, svält och undernäring , demokrati osv. Kanske kan vår tidsålder få godkänt också - trots Trump och han i Nordkorea? Hälsningar / Björn T
Det skulle vara kul att kunna kika tillbaka på den tiden och få se de små orterna när de sjöd av liv.
Svar från Khalad 2017-10-27 20:08
Det skulle jag också vilja! Tack Margareta!/ Björn T
2017-10-27 16:48   Siv Jonsson
Så vackra kort av husen i vår lilla by .
Nu är vi nog inte mer än 26 bofasta kvar.
Själv bor jag i det stora röda huset som speglar sej så vackert i dammen.
Här bott här fast i 26 år köpte huset 1990 och före det som sommargäst sedan 1977 . Älskar Larsbo.
Svar från Khalad 2017-10-27 20:10
Vad roligt att du ville kommentera, tack Siv! Det stora röda huset ser ut som en riktig gammal bergsmansgård, är det gammalt? Fantastiskt fint läge vid dammen och ån :-) / Björn T
Det är tråkigt och synd att orter och fastigheter avfolkas. Glesbygden bli glesare och inflyttning till städerna där arbete finns har pågått länge.
Jag funderar nu över hur det hänger ihop med människans utveckling..om det är på gott eller ont.

Nyss var vi i industrialiseringens tidevarv, nu är vi i dataåldern och den digitaliserade tiden. Vi ser tillbaka med förundran på hur våra förfäder klarade av att överleva utan tillgång till kyl, frys, rinnande varmt och kallt vatten och bekvämligheter vi idag tar för givet.
Vi dokumenterar i bild hur samhällen och orter förändras och då blir åtminstone jag lite avundsjuk på dom som fortfarande har möjlighet att bo, leva och umgås i dessa fantastiskt vackra ställen i Sverige som är glesbygd.
Svar från Khalad 2017-10-28 01:41
Jo, det tycker jag också. Samtidigt är förändring det enda som är säkert.Vi vet aldrig hur framtiden blir, bara att den blir annorlunda. På något sätt hör förändring ihop med livet självt, det som lever förändras ständigt. Därför vill jag inte heller sörja över det som var, tack för trevlig kommentar!/ Björn T