Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖHRNEN OCH DOM ANDRA FÅGLARNA

***

Som många av er vet har jag fightats länge med att få skarpa fågelbilder. Ett par år minst. Kameran har varit på översyn och så där, den har ju varit i backen ett par gånger, ena gången med 100-400:an sittande på, men inget sådär direkt observerbart fel. Ungefär lika länge har jag haft klart för mig att jag inte VET hur jag ska ställa in alla val med AF, AF-område, hur hög seriehastigheten ska vara osv. Jag har i stort utgått från vad som verkar rimligt för mig. Mest har jag kört med Lock on AF: expandible spot S/M/L. Och har alltid tyckt att det är fasen vad liten spotrektangeln är också på spot L, hopplöst att få in flygande fåglar, tofsvipor inte minst. Men Lock on AF måste ju vara bra tänkte jag,  när man väl fått in fågeln rektangeln o låst, då måste jag ju ha skarpt också när den flyger vidare. Fast särskilt skarpt har det aldrig blivit utom enstaka gånger.

*

Nåväl, jag hade redan pratat med flera proffs på området här på sidan, kruxet har bara varit att dom kör Canon eller Nikon, så jag har aldrig riktigt kunnat jämföra. Så kom jag på häromveckan att det finns ju en fågelspecialist med Sony - Öhrnen. Typ 50 år yngre än jag och redan berömd för sina örnbilder.  Men va fasiken, det är ju bara att fråga. Alltså ringde jag Öhrnen och frågade hur han ställer in sin Sony. Lätt, säger han, kör näst högsta bildmatningshastigheten och AF-område zone, så kör jag 99 % av mina fågelbilder. Sagt och gjort, nu har jag provar några kvällar nere vid Spången i Saxe, efter att Konst i Påsk-utställningen avslutats för dan. För info blev  typ 80 % av alla bilder skarpa, här kommer några. Oskarpa blev dom när det var för mkt buskar ivägen eller när jag hade för långa tider på flygande fågel. Det där redde vi ut på säg tio minuter, fast sen hade vi ett mycket trevlig samtal en halvtimme till. Har ni tråkigt, ring Joakim!

*

Och näe, jag skäms inte alls. Manualer ger ingen upplysning om hur man fotar i verkligheten och titta på instruktionsvideo är säkert bra men tråkigt. Tycker jag. Lite efteråt har jag kollat, det finns en del bra info där också......Precis som det brukar alltså, det är inte kameran utan fotografen.

*

Bilderna är inte avsedda att bli mästarbilder, mest bara att bli skarpa...........FS är bra, tänk, bara att ringa och fråga. Tack Joakim!

(Dom flesta är 560 mm och rejält croppade.)

*

*

Vad knipan hittade här vet jag inte. En groda? Eller en rot kanske?

*

*

*

*

Ormvråk

*

*

*

*

*

*

*

*

Kom lite snabbt flygande mot mig på låg höjd så jag hann inte med. Undrade efteråt vad i fridens namn för rovfågel var det innan jag nu efteråt ser att det är.....

*

....en sån här som kom ovanligt nära

*

*

*

*

Honan i första storskraksparet jag sett i år

*

*

*

Kväll vid Spången.....

*

....och senkväll hemmavid

*

***

Postat 2023-04-09 19:56 | Läst 862 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

MIND AND PERSPECTIVE

***

Mind is narrow. Nothing is getting lost. Bacteria, mushrooms, lichens make use of everything left. Valid also for manmade leftovers. Nothing is left unused. Nature is  a fantastic network, every detail is used in a complicated network. But nature is not breaking down for one part in the chain has stopped functioning. There are hundreds or thousands of unused possibilities waiting for their chance. Nature is much clever than shortsighted human theories. Human perspective is tomorrow and yesterday, mens history is about ten thousand years. Life´s perspective on earth is about three billion years. Everything is tried, everything is tested. Only the functioning is being kept. What is not functioning has been outperformed by the functioning. What about men? We don´t know, present perspective is short. But we can rely on nature. If we are not functioning in a billion years perspective, we are being unused in future, we are not among the selected ones.

*

*

***

Postat 2023-04-07 00:13 | Läst 1759 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

PAPPERSUTSKRIFTER IGEN

***

Flera dagar senaste veckan har jag ägnat åt att välja ut och skriva ut pappersbilder igen. Det var ett tag sen nu men alltid lika roligt. Dvs inte lika roligt första vändan, precis som Affe skrev på FB för nå´n vecka sen, några skrivarmunstycken har klibbat ihop och när det är fixat behövde jag beställa några bläckpatroner till. Dels kostar det, dels tar det tid. Jag bestämde mig ändå för att behålla min 3880, den ger utmärkta bilder. Som tur var startade jag i tid så det blev ändå enkelt att göra lite nya bilder till påskens utställning i Söderbärke. Instämmer i det som många andra med jämna mellanrum uttrycker - bilder ska ses på papper!

När inbjudan till Konst i Påsk/ Söderbärke kom såg det inte ut som jag skulle kunna vara med, det finns ingen möjlighet för I att klara sig själv. Så visar det sig att två av barnen bestämt att dom kommer varsina två dagar under påsken och helt plötsligt har jag fyra dagar i Korsheden, skärtorsdag till Annandag Påsk, roligt! Fotoutställningen är i församlingshemmet bredvid kyrkan och har öppet Påskafton och Påskdagen 11-15.

*

Skrivarlya finns ju, hur är det med bildlya? Några av dom gamla bilderna kollas också innan skrivaren till höger kommer till användning.

*

En av dom nyutskrivna bilderna

*

***

Postat 2023-04-04 14:02 | Läst 1264 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

RISINGE - APRILFÅGLAR

***

Det rör på sig därute nu, både i luften och på marken. Bilder från de senaste dagarna. Alla bilder utom en från Risingevåtmarken.

*

Rådjuren höll till allra längst bort mot skogen

*

Enkelbeckasin får jag det till

*

*

*

Vigg väl? I alla fall i Roxen!

*

Skrattmås

*

Tofsvipa

*

Tofsvipor i grupp

*

Tofsvipor

*

Tofsvipepar

*

Tofsvipa

*

Enkelbeckasiner

*

***

Postat 2023-04-03 14:52 | Läst 1157 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6