Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JAMES WEBB TELESKOPET....

***

...har idag visat oss sin första bild, ett kluster av galaxer omkring 13 miljarder ljusår bort. Det betyder också att vi ser dom som dom såg ut några hundra miljoner år efter Big Bang. Vi har sett ännu länge tillbaka redan med Hubble, men inte så skarpt och med lika hög upplösning och bara första bilden. Det kommer fler. Vi andra får nöja oss med att titta på närmare håll. Jag stod på spången och tittade på näckrosorna häromdagen. 

*

*

***

Postat 2022-07-12 14:40 | Läst 1757 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

KORNA PÅ LANDET

***
Så har vi korna på ängen nedanför oss igen. Dom får ju flytta mellan flera ängar för att ta till vara allt bete. Flera år har jag med glädje fotat dom. Mer och mer har jag också börjat förstå vilket fint samspel de har mellan varandra. Det här är bra djurhållning gissar jag. Dom är ute stora delar av året, aldrig i jättebesättningar, dom strövar omkring med kor, kalvar och tjurar i en flock på 10-15 djur. För några år sen hade jag tillfälle att fota kalvningen som skedde just på ängen här nedanför. Extra intressant, en av korna fick inte fram sin kalv utan hjälp, bonden fick hjälpa till och dra i bakbenen på kalven för att få ut den. Styvt jobb i säkert en halvtimme, men allt gick bra. Här kommer bilder på dagens gäng.

*

Jag luktar också på blommorna.....

*

....men har också koll på fotografen därborta

*

Skönt med mamma i närheten så jag kan få i mig något stärkande ibland

*

Och håller jag mig nära pappa är det ingen som kommer och stör eller puffar på mig

*

Flocken håller sig oftast ganska tätt ihop men djuren verkar trygga och delar på sig också ibland

*

***

Postat 2022-07-11 13:29 | Läst 1247 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

FOTOGRAFINS VÄSEN

***
Nej, såklart, det vet inte jag heller så mkt om. Annat än mina egna synpunkter och referenser förstås. Eller referenser, kanske bättre att säga värdegrunder. Sånt är viktigt att först slå fast. Inga uttalanden får ju någon mening om man inte först definierat sina värdegrunder. Tom företag brukar numera berätta om sina värdegrunder innan affärsidé   och sånt slås fast. Nåväl, det blir lite långtradigt att berätta om mina värdegrunder här, jag har dom liksom inte uppskrivna framför mig. Ändå har dom stor betydelse när jag tycker till om bilder, så mkt är säkert. Gissningsvis gäller det dig också.

*

Däremot kan jag gärna vara tydlig med att jag inte gillar kategorisering och etikettering av bilder. Sån´t är för mig att tillföra ett slags bias vid bildtolkning. Det har ingenting med att olika genrer, olika stilarter, skulle ha olika värden att göra, tex att familjebilder och andra massbilder skulle ha mindre värde än konstfotografi. Varje etikett, varje angiven kategori- eller genretillhörighet begränsar den fria bildtolkningen. Det är självklart fritt för varje fotograf att sätta etiketter, grupptillhörighet eller rubriker på sina bilder, men gör man det är det ju med fotografens avsikt att styra bildtolkningen.

*

***

Postat 2022-07-10 23:40 | Läst 636 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

SUNDBORN

***
Idag har Göteborgsgänget åkt hem. Passande dag, 13 C och lätt duggregn. I går däremot hade vi en fin dag uppe i Sundborn. Huvudskälet till utflykten var att visa Stefan och Elias den tundalska familjegraven. Vi hann också med ett besök på stora Hyttnäs resp lilla Hyttnäs, den senare är Carl Larsson-gården. Som jag berättat tidigare har stora Hyttnäs en koppling till Tundalssläkten eftersom det var min farfars farbror som köpte gården åt sin dotter Henrika när hon 1881 gifte sig med Pontus Linderdahl. Dom i sin tur fick fö tre barn, den senaste Bengt, född 1890, var den sista som bodde på gården. Han levde till 1983 och honom har jag träffat tillsammans med mamma och pappa en gång, sannolikt under 70-talet. Sundborn ligger på lämpligt utflyktsavstånd från Korsheden, sju mil, ca en timme och en kvart på rätt krokiga vägar. Jag har gjort ett par bloggar tidigare om Sundborn och våra rötter där, här finns en (här1).

*

Jag, I och Stefan på kyrkogården. Fotograf Elias

*

Jag, Elias och Stefan vid familjegraven. En av dom åtta begravna i familjegraven är min farfar. Fotograf är I

*

En av entréerna till kyrkan Sundborn

*

Kraftverket byggt 1901-1902

*

*

En av två spelemän på bron till gård3n, St Hyttnäs

*

Vi fick bra info av guiden under rundturen i Carl Larssongården och dess trädgård

*

Kända vyer från trädgården

*

Vi avslutade med lunch på Hyttstugan. Här ett porträtt av I med Carl Larsson-bysten i bakgrunden

*

***

Postat 2022-07-10 13:32 | Läst 982 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SOMMARLEKAR

***

Som vanligt när Göteborgsfamiljen är här blir det mkt bad i Bartjärn. Den här gången är det bara pappa Stefan, Elias 12 och Makai. Mamma och Hilda jobbar och Agnes tävlar i Jerusalem. Hon kom på 7:e plats i finalen (15 finalister) å nytt pers (personligt rekord) med 7 sekunder, bra gjort. Men som sagt, här kommer dom vanliga badbilderna. Lite kyligare i vattnet nu, det är 18-20 på dagarna och 8-10 på nätterna.

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-07-08 14:20 | Läst 729 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa