Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JAMES WEBB TELESKOPET....

***

...har idag visat oss sin första bild, ett kluster av galaxer omkring 13 miljarder ljusår bort. Det betyder också att vi ser dom som dom såg ut några hundra miljoner år efter Big Bang. Vi har sett ännu länge tillbaka redan med Hubble, men inte så skarpt och med lika hög upplösning och bara första bilden. Det kommer fler. Vi andra får nöja oss med att titta på närmare håll. Jag stod på spången och tittade på näckrosorna häromdagen. 

*

*

***

Inlagt 2022-07-12 14:40 | Läst 1858 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant det här! Och det kan kanske även vara så att vårt Universum ligger i något ännu större! Tror i alla fall Ulf Danielsson!
/B
Svar från Khalad 2022-07-14 13:25
Tack Bengt, man vet aldrig. Max Tegmark är också stark förespråkare av multiversa. Har förresten precis läst ut Peter Nilssons Rymdväktaren igen, tredje gången tror jag. Fiction är det men med ovanligt mycket science, Peter vet väl vad han talar om. Också där är multiversa och rymdtunnlar bärande ideér. Svårt att veta var vetenskapen slutar och fantasin börjar. Och förresten, vetenskapens uppgift är ju att leta efter fakta och sammanhang där man inte känner dom. Det finns många vetenskapliga ansatser som kullkastats och många som aldrig bestyrkts.
Näckrosorna är ju helt klart närmare och enklare att förstå sig på. 13 miljarder ljusår det är ett avstånd det. Andromedagalaxen som vi kan se från jorden ligger ung. 3 miljoner ljusår bort, det tycker man ju också är ganska långt
Svar från Khalad 2022-07-14 13:26
Instämmer, tack Peter!
Det blir ett vackert mönster med näckrosor spridda över svart vatten, målade en sådan tavla för sådär 20 år sedan, smög ner lite vakande guldfiskar i målningen. Visste inte det om teleskopet, att det var igång, måste kolla.
Tillägg: såg efter, och det var en rejäl skillnad mot Hubbleteleskopet.
Svar från Khalad 2022-07-14 13:27
Tack Stefan, det kommer nog ge många spännande insikter!
Först läser man det i Björns blogg, därefter hör man det 16:45 i Ekot. Kul!
Svar från Khalad 2022-07-14 13:28
Där ser man! Jag viste att det skulle komma och såg första bilden sent på måndagskvällen, tack Mats!
Bra text och bild att ställa det "lilla" outgrundliga mot det stora outgrundliga.

Jag tror att vårt observerbara universum är en del av något större och möjligen evigt. Skolfysikens tes att ingenting kan skapas ur intet leder till att universum alltid funnits. Eftersom vårt observerbara universum av trovärdiga bedömningar skattats till 13,8 miljarder år så borde det finnas nåt större och äldre som alltid funnits.
Svar från Khalad 2022-07-14 13:45
Tack Måns, det ryms många spännande funderingar inom det här området. Kommenterar några i mitt svar till Bengts kommentar. Universums tillkomst, Big Bang, var en singularitet enl Big Bang-teorin som också skapade tid och rum. Frågor eller påstående om vad som var före eller utanför blir i det sammanhanget meningslösa. Jag tror fö att man idag är långt ifrån övertygad om att ingenting kan skapas av ingenting. Antimateria, mörk materia och mörk energi är ännu okända enheter.
Universum lär ju expandera, och fort går det också. Frågan är åker vi med? Om inte, då är det ju bråttom att utforska den allra första tiden. Väntar vi för länge försvinner den ur vår åsyn. I så fall är det nya teleskopet rätt sak på rätt tid och plats. Men säkert förhåller det sig på ett helt annat sätt. Kanske ser vi oss själva snart i det där teleskopet?
Måns H 2022-07-14 12:02
Stämmer, vårt observerbara universum kommer inte att vara observerbart om/då expansionen fortsätter och t o m accelererar.
Svar från Khalad 2022-07-14 13:49
Så är det, alltså att universum expanderar. Sett från varje plats i universum. På sätt och vis följer vi alltså med i expansionen. Men multiversa ger också andra möjligheter, tack Torbjörn