Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I CIVILISATIONENS UTKANT......

***

Många av mina bilder från Korsheden - Söderbärke är ju tagna på min morgontur in till Söderbärke för att köpa mitt SvD. Nu blir det tyvärr inte så många morgonturer, tidningen finns sedan någon månad bara att köpa där fre-lö-sö. Okey då, tänkte jag, då köper jag väl DN dom andra dagarna, nyttigt med olika synpunkter. Tyvärr samma sak med den. Visst, det går att ställa om min ord. prenumeration, men det funkar, eller är bara ide´, när jag är här lite längre perioder och dessutom vet i förväg när jag ska hit. Dessutom kommer den i så fall med posten, någon gång efter lunch, definitivt inte till morgonkaffet, och det är ju då morgontidningar skall läsas.

*

Vad värre är, SvD finns inte att få tag på i närheten heller. Det har ju hänt tidigare att kiosken inte fått sina tidningar och då har jag frågat efter den i orterna runt omkring. Såvitt jag kan förstå finns den inte att köpa i lösnummer varken i Smedjebacken, Fagersta eller Ludvika. Däremot vet jag att det går att köpa lösnummer av DN i Ludvika.....

*

Det är inte det att jag klagar på kiosken i Söderbärke, säljer inte morgontidningarna är det mkt jobb för ingenting, dom ska beställas, ställas ut och skickas tillbaka i den mån de inte säljer. Och det är enkelt att gissa att alltfler avstår från morgontidningarna och väljer Aftonbladet/Expressen eller bara nätet istället. Men det känns tråkigt, riksmorgontidningar har inga riktiga alternativ om man vill ha både nyheter, analyser, kultur och en del annat. Morgnarna i Korsheden blir lite tråkigare. Och värst av allt, färre bilder från bron........

*

*

***

Inlagt 2018-12-05 20:17 | Läst 1829 ggr. | Permalink

"Hej Björn. Jeg kan godt forstå din frustration. Det er den samme udvikling her i DK og det sidste nye er at man skal betale for udvalgte artikler på avisernes hjemmesider også. Fin tekst. Med mange venlige hilsener fra Erik."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tråkig utveckling! Vi i närheten av städer och inte minst Stockholm, har det bättre på de flesta sätt! Sverige blir mer och mer delat! Mycket orättvist!
/B
Svar från Khalad 2018-12-05 21:48
Hej Bengt, det är det. Att den inte finns just i Söderbärke med ca 1000 fasta invånare kan jag förstå men att den inte finns i Ludvika med väl över 20 000 invånare är direkt svagt, samma med Smedjebacken och Fagersta som dock är något mindre än Ludvika. Och visst blir Sverige mer och mer delat. Landsbygden halkar ju efter mer och mer. I grannlandet Norge lever landsbygden på ett helt annat sätt så åtminstone delvis beror det på förd politik/ Björn T
Måns H 2018-12-06 02:38
Delat land.

Jag kollar just nu på World Values Surveys Ron Englehart. För typ 30 år sen skrev han en bok "The Silent Revolution" om hur modernistiska värderingar blev allt vanligare. (Sverige förändrades särskilt mycket och blev världens i särklass modernaste land.) Nu har han gett ut en bok om hur utvecklingen går åt andra hållet. Och han är inte oförstående.

För 50 år sen tjänade en amerikansk industriledare 30 gånger mer än sina jobbare. Under 2017 ökade Jeff Bezos förmögenhet motsvarande 1200000 årslöner för dom som jobbade i hans företag. Det känns inte rättvist tycker dom.

Till detta kommer att värderingarna skiljer sig så dramatiskt mellan dom som sitter inne i värmen på Starbucks vid Stureplan och dom som inte alls finns med i den utvecklingen. Delat land.
Svar från Khalad 2018-12-06 16:43
Hej Måns, det är ju inte så att jag tycker mig förfördelad för att jag inte får SvD nerdunsande i brevlådan varje mogen kl 5 på landet- allra helst som jag inte ställt om hit......Men att inte SvD går att köpa som lösnummer i stora delar av södra Dalarna tycker jag nog är betänkligt. Och att många människor på landsbygden känner sig försummade är otvetydigt.

I övrigt tycker jag att Amazons värdering på börsen mer är en indikation på masshysteri än något annat, dom pengarna är ju inte intjänade av Bezo och har inget med löneutrymmet i Amazon att göra. Fö var enl LO genomsnittslönen år 2016 för arbetare i Sverige 25 800 mån eller 309 000/år. Med en faktor 30 skulle en svensk industriledare tjäna tjäna drygt nio miljoner/år. Det finns det dom som gör, men knappast i snitt. Men visst finns det andra klyftor i Sverige än mellan storstad och landsbygd.
Hälsningar/ Björn T
Måns H 2018-12-06 20:38
Tack Björn! Läste ditt svar med stort intresse. Visst är det mycket hysteri och väldigt mycket spekulation i börsnoteringar. Betr VD-lön i storföretag har jag inte dåtidens svenska siffra i minnet, gissar på 5 eller möjligen 7.

(Jag stavade Ronald Inglehart fel, Inglehart är rätt.)
Själva har vi sedan något år tillbaka Svenskan digitalt. Exakt samma layout som papperstidningen, plus en massa "fördjupningsmaterial" att klicka fram om man vill och har tid. Alltid med på resor, så länge det finns Internet med rimlig hastighet.

Så där sitter min fru och jag med varsin padda på morron och slipper slåss om delarna... Det enda är att vi inte kan riva ut sportsidorna i hallen längre för att ställa stövlarna på...
Svar från Khalad 2018-12-05 21:51
Jo, det har vi naturligtvis också.....Ändå ersätter det för mig inte känslan av att ha tidningen i handen och höra prasslet.......Hälsningar/ Björn T
Kan bara instämma! Att läsa en papperstidning är en kvalitetsstund.
/MA
Svar från Khalad 2018-12-05 22:04
Skönt, du förstår mig........Hälsningar/ Björn T
Kanske miljö och klimat mår bättre av att inte åka bil ner och köpa en tidning varje morgon.. Det digitala kanske är bättre för miljön i just det här 'fallet'.. Men det är klart att det blir tråkigare med färre bilder från bron, det tycker jag också!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-12-06 00:41
Det är allldeles riktigt. 78-åringar som inte länge törs cykla borde inte läsa papperstidningar, framförallt inte SvD, och i alla fall inte om de bor på landet. Överhuvudtaget borde dom inte bo på landet, landsbygden och glesbygden är väldigt ineffektiv ur miljösynpunkt, väldigt många åker bil väldigt mkt eftersom busstrafiken är gles, så det vore bättre om alla människor bodde i några få storstäder. I storstäder är allt tillgängligt med täta transporter - affärer, kiosker, gallerier, museer och andra kulturinrättningsr, sportarenor, teatrar, arbetsplatser, fotoutställningar och gallerier, allt finns där inom räckhåll för tunnelbanor och bussar och med tät trafik. Jag gör fö ofta dagens inköp på samma tur men sannolikt vore det bättre för miljön att äta mindre. Många hälsningar/ Björn T
ehrsa 2018-12-06 10:50
He he, ja inte är det lätt att leva klimatmässigt 'rätt' det ska 'gudarna' veta.. Det är mycket 'slump' som gör att man hamnar där man hamnar.. Tyvärr flyttar väl alltfler till storstäderna från landsbygden.. det är inte bra, det blir för många här! Kanske finns en del att lära rent politiskt av Norge där, å andra sedan så baseras väl deras rikedom mestadels på oljan, som samtidigt anses fördärva vårat klimat när den förbränns.. Tror mig ha läst att Norrmännen inte är helt bekväma med vad den olja dom pumpar upp ställer till med för klimatet, samtidigt så är det ju där landet tjänar pengar.. Så sent som igår så slopade Frankrike den kommande höjningen av bränsleskatten efter 'svåra' protester från folket.. en skattehöjning som var ett led i att minska koldioxidutsläppen, men det gick alltså inte.. Alla verkar vara överens om att vi alla måste minska koldioxidutsläppen brutalt mycket framöver, men det verkar inte gå.. så fort som någon förändring ska göras så protesterar alla, när det drabbar just dom..
Hälsn!
Hej Björn.
Jeg kan godt forstå din frustration. Det er den samme udvikling her i DK og det sidste nye er at man skal betale for udvalgte artikler på avisernes hjemmesider også.
Fin tekst.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2018-12-06 14:00
Tack Erik för som alltid fin och uppmuntrande kommentar! Många hälsningar/ Björn T
Men det finns säkert nån ljudfil med tidningsprassel ljud som du kan använda samtidigt som du läser din SvD på surfplattan. 😉
Svar från Khalad 2018-12-06 14:06
Jovisst, prasslet var bara exempel på en detalj i något som är en helhet. Kanske själva grundkonceptet, att få info utan att titta på en elektronikskärm, är det allra viktigaste. Funkar utan el och var man än befinner sig (kyrka och moské´undantagna), funkar på rygg solljuset på gräsmattan där man fö kan lägga tidningen över ansiktet när man läst färdigt för stunden......Men allt det där både vet och förstår du själv......
Talande bild till din text! Tyvärr är det så att det som vi förr såg som självklart inte är det längre. Den utveckling, som är bra på många sätt, har också avigsidor. När mer hanteras på distans via elektroniska media, försvinner underlaget för mer "analoga" lösningar. Jag tror dessvärre vi bara har sett början på den utvecklingen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2018-12-06 20:09
Så är det alldeles säkert. Och att jag som levt med tidningar i hela mitt liv saknar dom när dom inte är där betyder inte att det är dåligt.Nästa generation kanske inte kommer veta att dom funnits.....Hälsningar/ Björn T