Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HJÄLP, DET BRINNER! - LUDVIKA 1955

***

I väntan på att kunna (!) börja blogga igen med hedern i behåll (:-) började jag förbereda tredje boken i serien med 50-talsbilderna. Den kommer innehålla bilderna från första småbildskameran, Robot IIa ni vet. Jag har drygt 30 filmer, alltså uppåt 1500 bilder, tagna med den kameran tiden sommaren 1955 till sommaren 1957. Kanske har jag snart skannat hälften vid det här laget. Fortfarande hittar jag sånt jag inte gjort men som verkar intressant. (Jag har inte tagit film för film och gjort alla bilder, jag tar det som ser mest intressant ut först vilket betyder att det alltid finns ogjorda bilder på filmerna). Den här serien är  tagen första hösten med kameran, alltså hösten 1955.  Jag är fjorton, ska snart fylla femton.

*

För Ludvikabor: I villan i hörnet av Högbergsgatan och Ljunghällsvägen huserade då Värmebolaget, en VVS-firma. Det praktiska jobbet gjordes i ett träskjul som fanns på tomten. Där fanns säkert acetylengastuber och syrgastuber för svetsjobb. Särskilt på första bilden kan man se hur den brandman som först börjar spruta liksom tar skydd hukande ifall det skulle smälla där framme. Denna första bild är tagen från vår balkong på andra sidan Högbergsgatan (vi bodde i mellanvåningen på trevåningshuset med adress Carlavägen 31) .

*

Brandbilen på plats på Högbergsgatan. Man ser att det brinner inne i träskjulet. Första brandmannen hukar bredvid schascykeln och verkar ha fått igång  vattenbegjutning med en klen slang, kanske med självtryck från bilens tank. Av den platta slangen med större dimension kan man se att högtryckspumpen ännu inte är igång. (Tunellis hus närmast till höger utanför bild, Ljunghällsvägen går ner till vänster om villan som skymtar till vänster i bild)

*

Så är vattnet på väg.....

*

Bättre fart på vattnet......

*

*

Är det släckt nu?

*

Nej, det verkar fortfarande brinna. Här noterar jag att medan de flesta brandmännen är klädda i overaller har en av dem en lång elegant rock, det är väl brandchefen kan jag tänka

*

Branden verkar släckt och traktens ungar har hunnit samlas

*

***

Inlagt 2021-04-11 16:56 | Läst 2710 ggr. | Permalink

"Fin bildserie och tidsdokument samt verkligt fina hjälmar! Och på sista bilder herremannen (brandchefen?) mitt i bild med vit skjorta och slips. Stilen bör hållas i alla situationer. Tommy S."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det var dramatik och tragik på en gång. Mycket bra bildreportage av fotograf först på plats. Ville lokaltidningen ha bilderna?
Chefen var aktiv och på språng.
Ha det gott
Bob
Svar från Khalad 2021-04-12 12:41
Hej Bob, tack för trevlig kommentar! Hade nog inte en tanke på kontakt med Ludvika Tidning, som då fanns.. Noterade också att brandchefen var på språng!
Hej Bjørn.
Super reportage fra den unge reporter - WOW.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Der kommer sikkert nogle kommentarer på dansk i den nærmeste tid 😀
Svar från Khalad 2021-04-12 12:42
Stort tack Erik! Hoppas det gick bra med sprutan idag!
Kul bilder och händelse för fotografen, mindre kul för VVS firman förstås .Mycket action och du förevigade händelsen som den tryggaste reporter, fint gjort.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-04-12 12:44
Passade bra för en nyfiken 14-åring med en nyligen införskaffad småbildskamera, tack Gunte!
Fin bildserie och tidsdokument samt verkligt fina hjälmar! Och på sista bilder herremannen (brandchefen?) mitt i bild med vit skjorta och slips. Stilen bör hållas i alla situationer.

Tommy S.
Svar från Khalad 2021-04-12 12:45
Tack för det Tommy! Tror inte vi ska kategorisera brandchefen för starkt, saker och ting var annorlunda för 65 år sen och han ser ju ut att ha deltagit aktivt i arbetet :-)
Ser ut som ett spännande och väldokumenterat projekt. Undrar hur dagens brandmän hade hanterat situationen.
/Gunnart S
Måns H 2021-04-11 19:41
Instämmer i alla kommentarer!

Jag tror att dagens räddningstjänst skulle göra ett likvärdigt jobb, kanske med än mer betoning egna säkerheten. Det är sammansvetsade gäng av grabbar och enstaka tjejer som genomgått effektiv träning i att hantera olika situationer.

Däremot tror jag att chefsrollen blivit annorlunda. I dagens räddningstjänstförbund ska chefen i första hand spara pengar. Den gammaldags chefen som släckte själv har nog blivit omplacerad.
Svar från Khalad 2021-04-12 12:46
Tror säkert det funkat ännu bättre nu, jag har en positiv syn på utveckling! Tack Gunnar!
Svar från Khalad 2021-04-12 12:48
Hej Måns, instämmer i dina synpunkter också! Tack för trevlig kommentar!
Gissar att den brandbilen har en inbyggd tank på upp till 500-1000 l. vatten, den brukar användas till att snabbt kunna försörja en 'centrumrulle' med slang och brukar få sitt tryck så fort man kopplat in pumpen och öppnat en egen kran där, Sen får man försöka hitta nån brandpost.. vet inte hur det var med sånt på den tiden? Sen får man gå vidare med grövre slang för att öka släckkapaciteten! Dagens brandbilar brukar ha 2,5 kubik vatten att börja med, i stan här är det sällan mer än 50 meter till en brandpost där oftast bra vattenförsörjning finns! Men kopplar man en 'grovslang' på pumpen (63 mm.) och kopplar på det grövsta strålröret med 10 bars tryck (som är önskvärt tryck) så ger strålröret 1800 l./min. Man tömmer alltså en bandbil på sina 2,5 kubik vatten på knappt 1,5 min.. (slangarna rymmer också en del vatten) Så han som kör 'släckbilen' brukar ha det stressigt i början på en insats innan han hittat en 'vattenförsörjning'.. Finns det fler 'släckbilar' så kan man 'låna' den bilens vatten och kanske den föraren kan hjälpa till att hitta en brandpost.. Mannen i långrock kan också vara en 'brandkapten', tror det är som dagens 'brandmästare' som brukar vara en chef i förstaskedet.. sen kan en ÖB (överbrandmästare) komma och 'ta över' insatsen/ansvaret, eller en Brandingenjör.. Och brinner det stort kan t.o.m. en brandchef dyka upp, men brukar sällan tillföra något.. Så var det innan jag slutade år 2007 efter 26 år som brandman här i stan..
Hälsn!
Svar från Khalad 2021-04-12 12:52
Hej Jan, tack för intressant kommentar med mkt kunnande. Tror aldrig jag sett en brandpost i Ludvika men kanske fanns dom under mark, under nån av dom fina järnlocken man ser ibland? Själv tycker jag det är en snygg långrock och han ser ut att också vara aktiv..
Riktigt kul att följa den dramatiken och samtidigt göra en tidsresa! Det är också spännande att se klädsel och brandbilen. Det verkar ha gått hyfsat, men det kär klart att det måste varit saker som skadades i branden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2021-04-12 12:55
Tack Bjarne, i det stilla Ludvika var det i alla fall bra motiv för mig :-) Tror inte dom ekonomiska skadorna blev så stora, ett träskjul med lite svetsutrustning kan jag tänka. Det viktiga var väl att inte gastuberna blev för heta.
Mycket bra bildreportage! Jag märker att du trots din ungdom kan konsten att bygga en historia med dina bilder. Bra!

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-04-12 12:58
Tack Jörgen, det är trevligt att hitta sånt här i negativalbumet Och bilderna var nog inte så lanerade, men det funkade bra med småbildskamerans många bildrutor. Just Roboten med sitt 24 x 24-format hade ju ca 54 rutor, dessutom snabbframmatning ca en bild/sek i kanske 10 bilder.....