Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FÄRG MED AI

***

Olika meningar om detta har jag sett. Själv tycker jag det är både intressant och spännande. Förfalskning? Låter konstigt för mig, den svartvita är väl i så fall mer förfalskning än färgbilden.  Frågan är väl egentligen om man vill likna verkligheten eller det ursprungliga negativet. Fast det är ju inte så njutbart eftersom det är negativt, svårt att ens känna igen C-E där fast vi kände honom. Och jag vet ju vilken bild I föredrar. Själv fick jag lära känna C-E under drygt 25 år innan han gick bort 1986 och jag får ju säga att när jag betraktar hans ansikte på färgbilden är det nästan så att jag beredd på att han skall säga något. Den bilden, färgbilden alltså, efterskärpte jag något i LR och det gör sitt till, det gjorde jag aldrig med den svartvita, det bidrar säkert till det mer levande uttrycket, kolla ögonen. Fö ser jag naturligtvis att det inte är perfekt, hans säkert neutralgrå vapenrock har en smula lila i sig, särskilt synligt i profillinjerna vid högra axeln och vänstra nederdelen av rocken.

*

I:s pappa Carl-Edvard vid exercisen 1934

*

***

Inlagt 2022-11-28 22:22 | Läst 1064 ggr. | Permalink

"Intressant det här. Sen är det ju frågan om en bild kan vara mer eller mindre förfalskning av verkligheten i sig, oavsett svartvit eller färg. Bilden är en bild och verkligheten verklighet. Sen finns ju bilden i verkligheten på nåt sätt. Men hur ska vi betrakta en skulptur? Hur stort avsteg från verkligheten är sen. Det är en kul diskussion som bottnar i vår snart tvåhundraåriga föreställning om fotografiet som sanningsvittne. Färgsticket kan man relativt enkelt plocka den med hjälp av nyans/mättnad i form av en lagermask. Gör man den dessutom graderad blir det möjligt att göra mycket exakta färgjusteringar. Ett tips jag gärna bjuder på är att när man skärper upp porträtt i helfigur, byst eller ansikte är att lägga en liten aning mer skärpa på ögonen, gärna då också med lagermask. Jag använder ofta högpassmetoden efter som den ökar kontrasten och det passar just ögon ed skillnad mellan ljus ögovita och mörkare pupill. Allt gott /Gunnar S"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag tycker det blev bra! Och det är en intressant teknik, som sannolikt bara blir bättre och bättre vad gällar förgläggningen!
/B
Svar från Khalad 2022-11-29 13:31
Tack för det Bengt. Och precis som du säger, detta är precis i sin linda.
Blicken är fin, bättre än i svartvitt - men det lila och gröna sticket i vapenrocken skämmer mycket.

Jag håller med om att den svartvita bilden rent faktiskt är en större förfalskning av verkligheten än denna färgläggning. Men verkligheten? Det är knepiga grejer det.
Svar från Khalad 2022-11-29 13:33
Hej Peter, ansiktet är ju bäst. Kommer nog pröva fler vägar så småningom, tack!
Ansiktet blev fint! Helheten också, jag förstår mycket väl att din fru reagerar positivt.

Svartvitt tycker jag inte alls är förfalskning. Från början var ju svartvitt det enda som fanns, numera en förenkling, färginformationen har omvandlats till gråskala.

Färgläggande är en annan sak. Där adderas information genom en mer eller mindre kvalificerad gissning. På ett familjefoto gör det kanske inte så mycket om Olles gråa olle blir blå, men då det gäller uniformer blir det känsligare. En svensk soldat i utländsk uniform, det tar emot för mig.

I den aktuella bilden skulle det ju gå att selektivt dra ner "saturation" bara på uniformsrocken, den var nog grå eller möjligen grå med en obetydlig dragning åt grönt och hoppas att färgerna i huvudbonaden är autentiska. Överkurs, kolla autentiska färgfoton, kanske finns på Armémuseum, och använda den informationen.
syntax 2022-11-29 09:56
Jo, jo - det där med "förfalskning" är ju en fråga som har stötts och blötts till leda. Ändå måste man ju vidgå att verkligheten är i färg - alltså kan den svartvita bilden inte vara särskilt verklighetstrogen. Att den har andra kvalitéer och traditioner, hör liksom inte hit.

När fotografin kom på 1840-talet så var det så var stämningen mycket upphetsad. Man trumpetade ut saken som århundradets upptäckt - vilket även eftremälet har blivit!
Den stora frustrationen och besvikelsen, var att man inte kunde få färg i bilden.
Svar från Khalad 2022-11-29 13:38
Tack Måns, ansiktet är klart bäst. Håller för övrigt med om att förfalskning är ett för starkt ord efter som avsikten inte är att föra någon bakom ljuset. Inte desto mindre är det ju så att en svartvit bild är längre från en verklighetsbeskrivning än vad en AI- framställd bild som denna är. Tekniken är i sin Linde och kommer nog utvecklas snabbt och som du säger skulle det gå att efterbehandla denna färgbild för att justera felaktiga nyanser. Jag la ner minimalt jobb på efterbehandlingen :-)
Resultatet är ju häpnadsväckande även om det lila på rocken är lite störande. Fascinerande teknik och det gjorde mycket för ansiktet, både färgen och skärpningen.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-11-29 13:40
Tack Lena, tekniken kommer säkert snabbt bli bättre. Här hade jag säkert dessutom manuellt kunnat justera bort en del av färgavvikelserna i LR om jag tagit mig tid.
Intressant det här. Sen är det ju frågan om en bild kan vara mer eller mindre förfalskning av verkligheten i sig, oavsett svartvit eller färg. Bilden är en bild och verkligheten verklighet. Sen finns ju bilden i verkligheten på nåt sätt. Men hur ska vi betrakta en skulptur? Hur stort avsteg från verkligheten är sen. Det är en kul diskussion som bottnar i vår snart tvåhundraåriga föreställning om fotografiet som sanningsvittne.
Färgsticket kan man relativt enkelt plocka den med hjälp av nyans/mättnad i form av en lagermask. Gör man den dessutom graderad blir det möjligt att göra mycket exakta färgjusteringar. Ett tips jag gärna bjuder på är att när man skärper upp porträtt i helfigur, byst eller ansikte är att lägga en liten aning mer skärpa på ögonen, gärna då också med lagermask. Jag använder ofta högpassmetoden efter som den ökar kontrasten och det passar just ögon ed skillnad mellan ljus ögovita och mörkare pupill.
Allt gott
/Gunnar S
Svar från Khalad 2022-11-29 13:43
Hej Gunnar, så är det ju. Om du läser mitt svar till Måns ser du att jag tycker förfalskning är fel ord eftersom avsikten inte är att föra någon bakom ljuset. Däremot är den svartvita bilden längre från verkligheten än en AI- genererad färgbild :-)
Det finns mycket att läsa på webben om AI! Och hur AI-inlärning fungerar! Google ligger i spets där!
https://experiments.withgoogle.com/visualizing-high-dimensional-space
/B
syntax 2022-11-29 12:17
Jag avstå - och hoppas att man ser till att möjligheten att dra ur sladden alltid kommer att finnas!
Svar från Khalad 2022-11-29 13:44
Spännande Bengt, jag var inne och tittade på tensorflödena, synnerligen intressant! Tack för länken!
Dom små "färgfelen" stör inte mig. En gammal sv/v bild , inte helt tekniskt perfekt, skulle bli knepig om färgen
vore 100...Svårigheten blir om nyans eller kulör drar för mycket åt fel håll.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-11-30 14:01
Instämmer i det, tack Gunte!