Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FACIT

***

Det är så många som vet, och det slutar aldrig att förvåna mig. I skolan fanns det facit med alla dom rätta svaren. Rätt svar gav ett rött R, fel svar gav en bock, också röd. Oftast hade skrivningarna åtta uppgifter, i alla fall i matte och fysik. Fyra var godkänt, åtta gav A.

*

Nu för tiden vet jag aldrig om jag har rätt eller fel. Alla andra tycks veta det mesta, jag menar om gud finns och om mänskligheten är god eller ond eller om det går åt helvete med jorden. Alla vet, det är bara jag som inte vet. Själv är jag inte ens säker på vem jag är. Egentligen. Eller vem det är som är jag. Jag vet vad jag heter och vad det står i passet. Men det är ju inte jag, det är ju bara skalet, skinnet liksom. Och namn är lätt att byta, jag har lagt till Khalad, hjärta, för det känns som det viktigaste. Dessutom har jag fått det under vad ni antagligen skulle kalla skumma omständigheter. 

*

Eftersom det inte finns några bra ledtrådar, bara rappakalja som andra människor hittat på, går jag efter ljuset och glädjen. Och jag glädjer mig åt att jag är gjord av stjärnstoft. Och blir det igen, alldeles oavsett hur det ser ut runtomkring mig just nu..

*

Bilden är från Blötberget om ni undrar

*

***

Inlagt 2018-09-24 23:38 | Läst 2554 ggr. | Permalink

"Ödmjukhet är en sällsynt vara dessa dagar. Nej, tvärsäker ska man vara inför alla svårigheter vi människor står inför. Naturligtvis är det en bluff. De tvärsäkra sitter ofta med dåliga kort. Är det en undergång eller övergång vi ser?"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om man nu får vara lite sokratisk i sammanhanget och säga att den som tror sig veta, vet i regel ganska lite men den som inte tror sig veta, kan veta ganska mycket.

Som allt - får även detta användas, tänkas med försiktighet. Det kan användas som en ursäkt för ansvarslöshet och flummeri. Det Sokrates var ute efter, antar jag, och det jag själv står för är att tvärsäkerhet eller upplevelsen av att veta, att vara säker inte är någon bra utgångspunkt för att faktiskt veta något. Är man säker behöver man inte undersöka, ompröva eller ifrågasätta sig själv - dvs alla de saker som faktiskt ger ett vetande, ett kunnande.

Vilket ger upphov till en viss paradox som inte är helt lätt att förhålla sig till.
Svar från Khalad 2018-09-25 10:55
Tack för en trevlig, tänkvärd och intressant kommentar! Också vetandet och kunnandet förändras och utvecklas med tiden, tom inom det vetenskapliga området och kräver omprövning av det gamla, hälsningar/ Björn T
Tänkvärda ord illustrerade med en verkligt bra bild.
- hawk
Svar från Khalad 2018-09-25 10:55
Tack för det Håkan!/ Björn T
Ödmjukhet är en sällsynt vara dessa dagar. Nej, tvärsäker ska man vara inför alla svårigheter vi människor står inför. Naturligtvis är det en bluff. De tvärsäkra sitter ofta med dåliga kort. Är det en undergång eller övergång vi ser?
Svar från Khalad 2018-09-25 10:57
Tack Torbjörn, det tvärsäkra tycks dock ta mkt poäng nuförtiden, hälsningar/ Björn T
Jo, visst överflödar världens brus av rappakalja och skumma omständigheter.

Med ett undantag. Han som faktiskt visste. Och som vet. Jesus Kristus.

Och bilden, världen är trasig och fallfärdig. Men konstruktionen pekar uppåt.
syntax 2018-09-25 09:12
Och du lyssnar noga - och vet precis även du... :-D
light 2018-09-25 09:18
Nej, jag sa att det bara fanns "ett" undantag.
Svar från Khalad 2018-09-25 11:30
Tack för din kommentar Ragnar!/ Björn T
Jag misstänker, med förlov sagt, att du poserar lite Björn? Det är klart att alla som verkar veta så precis, inte gör det - och det är dom (jag) mest på det klara med själva.
I debatten går det så till att man bildar sig egna uppfattningar, och så kastar man ut dem som testballonger - för att se vilka motargument som visar sig. Sedan kan således argumenten brytas mot varandra - och förhoppningsvis ny kunskap erhållas. Detta är normalt, och skall inte tas som intäkt på att alla är så styvkorkade att dom alltid tror sig veta bäst. Den som på allvar tror sig veta bäst i alla lägen, är inte mycket intresserad av att debattera.
Ett av sandlådans mer framstående argument bruka låta som: ”... Jaha, och du skall då alltid ha rätt”. När den kommentaren kommer, eller dess innehåll, förstår man att det är tomt på argument.

Absolut kunskap bjuds det inte på. Även jag känner en allt större osäkerhet med tiden. Det sammanhänger med att ju mer man lär sig och sätter sig in i, ju bättre inser man hur många tomma fält som finns kvar. Den unga oerfarna människan ser inte alla de tomma ekande rummen.

Fin bild i alla fall. Här vidlåder ingen osäkerhet.
Svar från Khalad 2018-09-25 11:42
Det är ju inte precis debatter och ordväxlingar jag talar om. Det räcker med att möta verkligheten, att läsa tidningar, lyssna på radio och se på TV för att upptäcka att världen är full av människor som är uppfyllda av sina egna övertygelser och envist försöker övertyga andra istället för att mötas i samtal och frågor. Roligt att du gillar bilden, tack!/ Björn T
syntax 2018-09-25 16:02
Nja Björn. det var inte så länge sedan du tryckte till mig med det famösa argumentet som jag nämner ovan.
Jag nöjer mig med att säga att bilden syns fin. Blötberget och gruvorna däromkring blir nog ett utflyktsmål i framtiden.
Svar från Khalad 2018-09-25 11:43
Tack Gunnar, svartvitt är den ju :-) !/ Björn T
Spännande bild!
Svar från Khalad 2018-09-25 11:44
Tack Lena!/ Björn T
En i mina ögon bra och stämningsfylld bild.

Det är också i mina ögon en god målsättning, att gå efter glädjen och ljuset. För vem vet, egentligen?

//GöranR
Svar från Khalad 2018-09-25 17:46
Tack Göran, det var just det, vem vet?/ Björn T
Här fick du till en härlig dramatik, med spännande diagonal o dramatisk himmel, bra! Hils, LO