Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN NEOLITISKA REVOLUTIONEN

***

Den neolitiska revolutionen inträffade för ca 10-12 000 år sedan och anses som den största revolutionen i mänsklighetens historia. Fram tills dess var människorna samlare och jägare och all vakentid gick åt för att samla föda och äta. Ungefär (!) samtidigt började människor på flera håll i världen odla. Även om det forntida jordbruket inte precis såg ut som dagens gav det ändå människor för första gången möjlighet att skaffa mer föda än de för ögonblicket behövde. Det betydde att tid frigjordes för andra uppgifter och man kunde med skördarna byta till sig andra förnödenheter. I spåren av detta blev människorna för första gången bofasta, byar bildades och handel utvecklades. Nya yrken utvecklades, så småningom blev det städer, och ja, på den vägen är det liksom.

*

Höstsådda fält för två veckor sen utanför Grygöl i norra delen av Finspångs kommun

*

***

Inlagt 2021-11-02 09:32 | Läst 1870 ggr. | Permalink

"Början till en utveckling av fasta samhällen med stenhus, och framför allt, mer avancerade metoder att försörja fler och fler. Tyvärr finns en del individer som ännu inte nått den neolitiska revolutionen, utan lever på att stjäla från andra."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var också den första naturskövlingen!! Naturen var inte tillräckligt generös för människan som därför började bränna ner naturlig växtlighet för att ersätta den med odlade monokulturer.
Svar från Khalad 2021-11-02 23:02
Aha, det tror ju inte jag. Varken att det var en skövling eller att det var den första. Inte ens dom första monokulturerna. För sådär 2,5-3,5 milliarder år sen fanns enorma mängder cyanobakterier i haven, ett slags monokulturer som vi inte kan föreställa oss mängden av. Atmosfären hade knappt något syre alls, den bestod mest av vattenånga, kväve och koldioxid. Under ett par milliarder år "skövlade" dom bokstavligen talat hela jordens atmosfär, gjorde slut på koldioxiden och fyllde i stället på med syre. Tack vare "skövlingen" av monokulturen så fanns för ungefär för 650 millioner år sedan så mycket syre i atmosfären att betingelserna för utveckling av mer avancerade djurarter både tog fart och diversifierades. För övrigt är människan ett resultat av naturens utveckling, och precis som alla andra arter, djur eller växter, breder vi ut oss så mycket som det går. Vi är nog däremot den första livsformen (på jorden) som börjat fundera över vart pågående utveckling leder.
Det är vacker bild med läckra färger, men när jag tänker att av det som kommer skördas nästa år en stor del kommer att landa i matsvinn, blir jag bara ledsen... Naturskövlingen är som ett öppet sår...
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2021-11-02 23:38
Tack för det Halina. Måste kännas ganska tråkigt att inte kunna se ett odlingsfält utan att tänka på matsvinnet. Ett av naturens under är det överflöd av möjligheter till nytt liv som ges, både när jag tänker på växternas frösättning och insekters och djurs avkomma. Överflödet känner jag som "rationellt och meningsfullt" (eg förståeligt) eftersom bortfallet - svinnet - hela tiden är så stort. Stort svinn ingår liksom i naturens "tänk". Jag menar inte att vara nonchalant, såklart är svinnet ett stort problem när jordens resurser utnyttjas till bristningsgränsen. Naturskövlingen, som ju finns nästan överallt, ser jag som ett större problem än klimatet. Skälet i grund är ju befolkningstillväxten. Den ser ut att vända neråt under detta århundrade. Min grundinställning är att det inte är kört, men det finns mycket att åtgärda.
Halina Strandskatan 2021-11-03 10:44
Jag menade inte att det är kört... och naturligtvis tänker jag inte jämt om matsvinn :-) I mina ögon är människan bara anledningen till överflöd av olika elände på jorden... i naturen och för oss själva... Nej, ingenting är kört så länge finns förmåga och vilja att åtgärda och reparera samt anpassa utvecklingen till naturen på lite bättre sätt...
Vi, som art på jorden utvecklas snabbt, utan hänsyn till andra, och skapar mycket onödiga saker i överflöd... det var lite det som gör mig ledsen...
Varma hälsningar Halina
Detta är ju en superintressant händelse i vår historia. Hur det riktigt gick till, vet man inte. Många menar att människan hade det bättre före än efter denna händelse när man levde som jägare och samlare, att allt efter denna punkt har pekat käpprakt åt helvete - och att inträdet i detta helvete började ganska omedelbart.
En sak är säker. Effekten att kunna producera ett överskott blev ödesdiger! Det var nu vi kunde försörja en mer eller mindre sysslolös överklass, en ny sorts människor som började tänka på helt nya saker - storskaligt krig och annat förtryck exempelvis. Sedan dess har blodet flutit och ångestskriken ekat genom historien.

Din bild är fin, och ser fredlig ut – fan tro´t!
syntax 2021-11-02 21:03
Jag kanske betonar det negativa för skarpt? Alla våra framsteg följer även dom av detta skifte. Saken är bara den att denna fantastiska framgångssaga ändå bygger på den mörka sidan av saken som jag beskriver ovan. Inte minst i dag börjar vi förstå det.
Svar från Khalad 2021-11-03 09:08
Jag är högst osäker på om det var en idealtillvaro före den neolitiska revolutionen. Svält var säkerligen vanligt, spädbarnsdödligheten extremt hög, livslängden sannolikt 30-35 år. Precis som rovdjur idag slogs man nog om de bästa reviren för att inte tala om kvinnorna. Säkert höll man trälar och slavar om man fick tillfälle. Lagar fanns inte, den starkes rätt var det enda som gällde, precis som hos djuren idag. Säkert dödade man rivaler och andra människor för mat om man fick tillfälle. Alla skjutningar nuförtiden till trots pekar många fakta på att det dödliga våldet genom historien starkt minskat med tiden.
syntax 2021-11-03 13:00
Säkert har du rätt i mångt och mycket om den saken. Det är svårt att veta. Det är så länge sedan, och saken stupar på "det historiska dilemmat" - man kan inte dra upp de döda ur gravarna för att fråga hur det var.
En sak tror jag ändå är rätt klar. Man hade helt enkelt inte råd att bråka för mycket under jägar och samlarstenåldern. Marginalerna var för små för överlevnad. Jag tror att man hellre backade än tog strid, så länge livsutrymme fanns med marginal var detta även möjligt.
När överskott började producerades (efter den neolitiska omvälvningen) – då hade man råd att bråka – och det har man gjort sedan dess.

Att det dödliga våldet skulle ha minskat genom historien kan jag inte begripa hur du kan tycka?? Det liknar faktaförnekelse.
Fram till 1600-talet har vi egentligen ganska måttlig kontroll på detaljerna i saken – men sedan vidtar en väldokumenterad orgie i våld med start i 30-åriga kriget. Kurvan pekar sedan brant uppåt i och med införandet av massförstörelsevapen. 1900-talet är som konsekvens av detta - och av våldsbejakande ideologier, det brutalaste och mest dödliga århundrade som mänskligheten upplevt.
Svar från Khalad 2021-11-03 15:52
Beträffande dödligt våld handlar det långt ifrån bara om krig, men det också. Vardagligt våld var väldigt mycket vanligare längre tillbaka i tiden och människovärdet stod inte särskilt högt i kurs. För kanske ett år sedan gick ett av Vetenskapen Värld programmen som handlade om just detta. Där fanns en rad metoder och fynd och som alla pekade på samma sak - våldet var vanligare förr. Vetenskapens Värld brukar vara noga med att påpeka om det finns fler uppfattningar, här fick jag intrycket att vetenskaparna var ganska eniga. Det går säkert att hitta programmet, dom brukar ligga kvar på nätet ganska länge. Ha det gott!
syntax 2021-11-03 16:25
Man kan naturligtvis göra en begränsningsdefinition av begreppet våld. Snackar man till exempel om våld mot barn i familjen, så är det högst begränsat på senare tid - helt enkelt för att det har blivit förbjudet i lag.

Dödligt våld handlar annars om antalet människor som blir dödade. Det handlar alltså om stycketal och om kvantiteter. Om vi sålunda inte krånglar och slingrar oss, utan räknar antalet dödade människor per tidsenhet, och sedan håller oss till fakta från det akademiska ämnet Historia - då finns det ingen tvekan om att det är precis som jag beskriver ovan. Det handlar om rena grundfakta.
Det är en sak som jag tycker mig ha rätt att framhålla, eftersom jag är ämnesbehörig för att undervisa i just ämnet Historia i gymnasiet (gymnasielektor). Därvidlag väger alltså SVT och Vetenskapens värld lätt.

Den Neolitiska revolutionen har å ena sidan lett till att ett större antal människor än någonsin i historien har kunnat leva under välstånd - men å andra sidan har det även fått som följd att vi har fått leva med en ständigt accelererande våldsspiral. Utfallet från de senaste århundradena är exempellöst! Spåren förskräcker.
Sven Blomquist 2021-11-03 17:50
Ett större antal människor på bekostnad av andra levande arters liv!
Svar från Khalad 2021-11-03 23:36
Det är inte som du tror, det finns gott om faktaunderlag om du nu inte tycker seriösa vetenskapliga program har något värde Du anför inget vetenskapligt överhuvudtaget, du anför känslan som man drabbas av när man läser tidningarna och lyssnar på media. Här finns en referens som är lätt att bläddra igenom https://slides.ourworldindata.org/war-and-violence/#/1
Hälsningar/ Björn
syntax 2021-11-04 16:19
Det är ju lätt att skicka en länk – men skall jag gå i svaromål tar det sida upp och sida ner. Mycket mer text än vad som kan komma ifråga här. Några notationer i alla fall:
Dina grafer handlar många gånger inte om dödligt våld, utan om annat slags våld. Graferna är vilseledande uppbyggda (det finns en hel del att läsa på nätet om hur man ljuger med hjälp av statistik). Källhänvisningarna är till stor del (medvetet?) obegripliga.

Det jag talar om här ovan är antalet döda genom våldsanvändning. Det är något annat än till exempel ”samhälleligt våld”. Min tes här ovan är att 1900-talet är det mest dödliga århundradet överhuvudtaget – något som faktiskt stöds av en del av dina grafer om man tittar efter noga.

Under första världskriget dog runt 10 miljoner människor på grund av våldshandlingarna, under andra världskriget dog mellan 50-60 miljoner människor till följd av våldshandlingarna. Därtill kommer Stalins utrensningar och utsvältningar på upp till 10 miljoner. Justerar vi sedan uppåt för andra ”diversekonflikter” under 1900-talet, kommer vi fram till att runt hundra miljoner människor miste livet under 1900-talet till följd av våldsanvändning. Detta är lätt att belägga - jag fick det till livs redan när jag läste Historia vid Stockholms Universitet. Här några utgångslänkar:

http://blog.svd.se/historia/2015/03/07/hur-manga-dog-i-forsta-varldskriget/?mobile=true

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/andra-varldskriget

För den som inte gillar internetlänkar rekommenderas Stockholms stadsbibliotek eller Akademibokhandeln. Det finns hur mycket erkänt material som helst som stödjer mina slutsatser.

Så kommer då din flåshurtiga Harvardprofessor:
"Violence has been in decline over long stretches of time", says Harvard professor  Steven Pinker,  "and we may be living in the  most peaceful time  in our species' existence."

Man undrar om mannen är riktigt klok? Vilken sten har han levt under?
syntax 2021-11-04 18:25
Jag glömde att nämna att en statsledning kastade atombomber på två civila städer under andra världskriget. Runt 150000 civilister förångads på sekunden. Det är ett litet antal jämfört med det totala antalet dödade genom våld under 1900-talet - men sättet!
Min fråga Björn blir:
Vad skall man ha för slags skohorn för att pressa in de runt tio miljoner dödade genom våld under 1900-talet i en sjunkande kurva representerande avtagande våld?
syntax 2021-11-04 19:23
Felskrivet! 100 miljoner skall det vara.
Svar från Khalad 2021-11-04 22:59
"Alla skjutningar nuförtiden till trots pekar många fakta på att det dödliga våldet genom historien starkt minskat med tiden." Det är fortfarande min åsikt. Som också stöds av många forskare, men inte alla. Du gör inte ens ett försök att ta rätt på hur Pinker mfl resonerar, vom vanligt vet magistern redan. Empty your cup är mitt förslag, annars är all diskussion meningslös
syntax 2021-11-04 23:19
Jo - filosofie magistern med forskningsbehörighet vet precis vilka siffror som gäller, vilka siffror som anses fastställda av den historiska forskningen. Det lärde han sig på Stockholms universitet genom att avlägga examen, och genom att fortlöpande följa ämnet.
Förklara nu av VAD 100 miljoner döda genom våld under 1900-talet skall utgöra en minskning av? Vill du påstå att det var flera dödade under 1800-talet - eller 1700-talet?
Så länge du inte har några argument i så basala saker, så förstår jag inte att det skall diskuteras.

För att återknyta, så började diskussionen med den neolitiska omvälvningen, där jag menar att nyheten att producera ett överskott inte var så helt positiv, eftersom det frigjorde en våldspotential som inte var för handen tidigare, en våldspotential som man tidigare av försörjnings och överlevnadsskäl inte kunde realisera (släppa loss) - och på den vägen är det.
En fin bild som visar lite framtidstro .
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2021-11-03 09:08
Tack Stig, tycker precis som du.
En intressant grej med övergången från jägar-samlarlivet till jordbrukarlivet var, åtminstone enligt en del konsthistoriker att man gick från en värld där allt betydelsefullt fanns i den värld man vistades i. Målade man en tjur på grottväggen visste man att ganska nära, utanför grottan fanns fler tjurar, eftersom tjurar och många andra djur går i flock. Bild och verklighet hörde så att säga intimt ihop. Som åkerbrukare blev man beroende av saker man inte kunde se eller på något sätt direkt råda över. Stora krafter, som måste gestaltas på nåt sätt. Och det är i den svängen cirkeln, triangeln, fyrkanten och variationer runt dem börjar dyka upp, samtidigt som bildrna blir väsentligt mer primitiva än grottmålningarna fem, tiotusen år tidigare. ( Det här är inget googlat, Den danske konsthistorikern Rudolf Broby-Johansen har hängt med i min bokhylla väldigt länge :-)
Snygg bild!
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-11-03 09:17
Hej Gunnar, tack för intressant kommentar. Förstår dock inte riktigt, både jägarnas och samlarnas värld styrdes av naturens nycker, precis som de första jordbrukarnas. Vad tänker du på för saker jordbrukarna blev beroende av för saker man inte kunde se eller råda över? Årstider och väder styrde också över jägarna/ samlarna. Jag tror dessutom det var en mkt mjuk övergång, många hundratals kanske tusentals år efter att man börjat odla fortsatte man säkert både med jakt och insamling.
mombasa 2021-11-03 19:00
Hej. Ja övergången måste ha tagit många hundratals och säkert tusentals år innan samhället så att säga gå över från ett till ett annat (samlarfolk finns väl fortfarande om än inte många). Men jag tror att Broby-Johansen är ute efter den ändring som sker på individnivå. När man inser att det frö man stoppar i marken kan om allt går bra bli en planta som bidrar till ens trygghet och försörjning. Men för att fröet ska gro behöver det regn och sol i rätta proportioner. Och där nånstans kommer saker in som direkt spelar en roll utan att man kan göra så mycket åt det. Krafter som är större än man själv är. En samlare går en annan väg eller samlar något annat som finns mer av. En jordbrukare satsar på att det ska gå rätt, lite spel över det hela.
Broby-Johansen menar att de mer krafter som man spelar med gestaltades med tecken, ideogram, eller ideoplastisk bild som han uttrycker det. Till skillnad från jägarens fysioplastiska bilder i grottorna som visar hur saker ser ut.
De här grundläggande ideogrammen har vi fortfarande kvar, i trafikmärken till exempel.
Oj, det här blev långt.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-11-04 21:38
Jag tänker bara att efter att ha levt som jägare o samlare i kanske många tiotusentals år kan väder och vind, buskar och träds tillväxt, blomning och frösättning knappast varit någon hemlighet, inte heller hur dom cyklerna påverkades av torka och regn och andra saker. För mig låter det långsökt men jag har inte heller läst Broby- Johansen. Cirkeln har väl alltid funnits med i medvetandet eftersom solen o ibland också månen är rund. Ha det gott!
Hej Björn.
Jag nöjer mig med att beundra ditt fotografi med det böljande gröna fältet och den vackra bakgrunden. Då måste alla de kloka kommentera din text :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-11-03 09:18
Tak Erik, det räcker alldeles utmärkt bra!
Linjer, former, färg - snyggt!
Svar från Khalad 2021-11-03 09:18
Tack Mats, roligt att du gillar bilden!
Jag gillar verkligen din bild och njuter varje år när jag ser sådden komma upp i prydliga rader, både höst och vår. Att köra såmaskinen är nog det "svåraste" körarbetet och det syns direkt när det kommer upp om föraren slarvat. Små trianglar med överlapp eller som är tomma, överlappande rader etc. När jag jobbade på en gård fick jag bara köra såmaskinen långt bort från den allmänna vägen. Så att grannarna inte skulle kunna se eventuella misstag. Mycket intressant text dessutom. Vi pratar om detta ibland på jobbet och jag har en kollega som är övertygad om att det var kvinnor som först började stoppa ner frön i marken och förstå vad det kunde vara bra för (medans männen var ute och jagade :-).
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-11-03 09:21
Hej Lena, tack för rolig kommentar. Måste vara roligt att ha deltagit i klassiskt jordbruk, det är ju en av våra ursprungliga basaktivitetet. Tycker det låter väldigt sannolikt att det var kvinnor som började stoppa ner frön :-)
Början till en utveckling av fasta samhällen med stenhus, och framför allt, mer avancerade metoder att försörja fler och fler. Tyvärr finns en del individer som ännu inte nått den neolitiska revolutionen, utan lever på att stjäla från andra.
Svar från Khalad 2021-11-03 23:20
Så är det! Tack Stefan!