DEN NEOLITISKA REVOLUTIONEN
***
Den neolitiska revolutionen inträffade för ca 10-12 000 år sedan och anses som den största revolutionen i mänsklighetens historia. Fram tills dess var människorna samlare och jägare och all vakentid gick åt för att samla föda och äta. Ungefär (!) samtidigt började människor på flera håll i världen odla. Även om det forntida jordbruket inte precis såg ut som dagens gav det ändå människor för första gången möjlighet att skaffa mer föda än de för ögonblicket behövde. Det betydde att tid frigjordes för andra uppgifter och man kunde med skördarna byta till sig andra förnödenheter. I spåren av detta blev människorna för första gången bofasta, byar bildades och handel utvecklades. Nya yrken utvecklades, så småningom blev det städer, och ja, på den vägen är det liksom.
*
Höstsådda fält för två veckor sen utanför Grygöl i norra delen av Finspångs kommun
*
***
Hälsningar Halina
Vi, som art på jorden utvecklas snabbt, utan hänsyn till andra, och skapar mycket onödiga saker i överflöd... det var lite det som gör mig ledsen...
Varma hälsningar Halina
En sak är säker. Effekten att kunna producera ett överskott blev ödesdiger! Det var nu vi kunde försörja en mer eller mindre sysslolös överklass, en ny sorts människor som började tänka på helt nya saker - storskaligt krig och annat förtryck exempelvis. Sedan dess har blodet flutit och ångestskriken ekat genom historien.
Din bild är fin, och ser fredlig ut – fan tro´t!
En sak tror jag ändå är rätt klar. Man hade helt enkelt inte råd att bråka för mycket under jägar och samlarstenåldern. Marginalerna var för små för överlevnad. Jag tror att man hellre backade än tog strid, så länge livsutrymme fanns med marginal var detta även möjligt.
När överskott började producerades (efter den neolitiska omvälvningen) – då hade man råd att bråka – och det har man gjort sedan dess.
Att det dödliga våldet skulle ha minskat genom historien kan jag inte begripa hur du kan tycka?? Det liknar faktaförnekelse.
Fram till 1600-talet har vi egentligen ganska måttlig kontroll på detaljerna i saken – men sedan vidtar en väldokumenterad orgie i våld med start i 30-åriga kriget. Kurvan pekar sedan brant uppåt i och med införandet av massförstörelsevapen. 1900-talet är som konsekvens av detta - och av våldsbejakande ideologier, det brutalaste och mest dödliga århundrade som mänskligheten upplevt.
Dödligt våld handlar annars om antalet människor som blir dödade. Det handlar alltså om stycketal och om kvantiteter. Om vi sålunda inte krånglar och slingrar oss, utan räknar antalet dödade människor per tidsenhet, och sedan håller oss till fakta från det akademiska ämnet Historia - då finns det ingen tvekan om att det är precis som jag beskriver ovan. Det handlar om rena grundfakta.
Det är en sak som jag tycker mig ha rätt att framhålla, eftersom jag är ämnesbehörig för att undervisa i just ämnet Historia i gymnasiet (gymnasielektor). Därvidlag väger alltså SVT och Vetenskapens värld lätt.
Den Neolitiska revolutionen har å ena sidan lett till att ett större antal människor än någonsin i historien har kunnat leva under välstånd - men å andra sidan har det även fått som följd att vi har fått leva med en ständigt accelererande våldsspiral. Utfallet från de senaste århundradena är exempellöst! Spåren förskräcker.
Hälsningar/ Björn
Dina grafer handlar många gånger inte om dödligt våld, utan om annat slags våld. Graferna är vilseledande uppbyggda (det finns en hel del att läsa på nätet om hur man ljuger med hjälp av statistik). Källhänvisningarna är till stor del (medvetet?) obegripliga.
Det jag talar om här ovan är antalet döda genom våldsanvändning. Det är något annat än till exempel ”samhälleligt våld”. Min tes här ovan är att 1900-talet är det mest dödliga århundradet överhuvudtaget – något som faktiskt stöds av en del av dina grafer om man tittar efter noga.
Under första världskriget dog runt 10 miljoner människor på grund av våldshandlingarna, under andra världskriget dog mellan 50-60 miljoner människor till följd av våldshandlingarna. Därtill kommer Stalins utrensningar och utsvältningar på upp till 10 miljoner. Justerar vi sedan uppåt för andra ”diversekonflikter” under 1900-talet, kommer vi fram till att runt hundra miljoner människor miste livet under 1900-talet till följd av våldsanvändning. Detta är lätt att belägga - jag fick det till livs redan när jag läste Historia vid Stockholms Universitet. Här några utgångslänkar:
http://blog.svd.se/historia/2015/03/07/hur-manga-dog-i-forsta-varldskriget/?mobile=true
https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/andra-varldskriget
För den som inte gillar internetlänkar rekommenderas Stockholms stadsbibliotek eller Akademibokhandeln. Det finns hur mycket erkänt material som helst som stödjer mina slutsatser.
Så kommer då din flåshurtiga Harvardprofessor:
"Violence has been in decline over long stretches of time", says Harvard professor Steven Pinker, "and we may be living in the most peaceful time in our species' existence."
Man undrar om mannen är riktigt klok? Vilken sten har han levt under?
Min fråga Björn blir:
Vad skall man ha för slags skohorn för att pressa in de runt tio miljoner dödade genom våld under 1900-talet i en sjunkande kurva representerande avtagande våld?
Förklara nu av VAD 100 miljoner döda genom våld under 1900-talet skall utgöra en minskning av? Vill du påstå att det var flera dödade under 1800-talet - eller 1700-talet?
Så länge du inte har några argument i så basala saker, så förstår jag inte att det skall diskuteras.
För att återknyta, så började diskussionen med den neolitiska omvälvningen, där jag menar att nyheten att producera ett överskott inte var så helt positiv, eftersom det frigjorde en våldspotential som inte var för handen tidigare, en våldspotential som man tidigare av försörjnings och överlevnadsskäl inte kunde realisera (släppa loss) - och på den vägen är det.
Ha det gott/Stig
Snygg bild!
/Gunnar S
Broby-Johansen menar att de mer krafter som man spelar med gestaltades med tecken, ideogram, eller ideoplastisk bild som han uttrycker det. Till skillnad från jägarens fysioplastiska bilder i grottorna som visar hur saker ser ut.
De här grundläggande ideogrammen har vi fortfarande kvar, i trafikmärken till exempel.
Oj, det här blev långt.
/Gunnar S
Jag nöjer mig med att beundra ditt fotografi med det böljande gröna fältet och den vackra bakgrunden. Då måste alla de kloka kommentera din text :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hälsningar Lena