ÄNTLIGEN VINTER! OCH SÅ LITE OM ELKRAFT....
***
Jag glädjer mig som en barnunge åt att vi äntligen fått vinter. Många gånger har jag hört eller läst att det blir nog ingen vinter, i år heller. Men nu är den här, från Treriksröset till Smygehuk om jag förstått det rätt. Och både kallt och snö, kan man begära mer? Och tydligt ljusare är det, mest för snön såklart, men det är alldeles tydligt också att eftermiddagarna har ett annat ljus ändå.
*
Glädjen över vintern betyder ju inte att klimathotet raderats ut, alla siffror pekar fortfarande åt fel håll och det bekymrar mig mer än kanske en del som läst mina bloggar tror. Allra mest bekymrar det mig att det tas så få stora steg i rätt riktning. Elbilar är nog bra, dom släpper inte ut någon koldioxid alls. När dom körs alltså. Men för att tillverka bilarna och deras batterier går det åt ganska mycket energi, i Kina mest kolkraft. Uppåt 6 000 mil måste elbilar med lång räckvidd gå för att dom ska börja ge minskade koldioxidutsläpp totalt. Jag tror ändå på elbilar, men globalt kommer dom ge små bidrag till minskade koldioxidutsläpp. Dom störst bovarna är just kraftproduktion, industri och jordbruk. Apropå kraftproduktion, ni kommer ihåg att Ringhals 1 stängdes av i förtid för mindre än en månad sen? Och Ringhals 2 året innan? För några veckor sen, förra kallperioden, importerade vi dansk kolbaserad el i en mängd som ganska precis motsvarar Ringhals 1. Stängningen av Ringhals 1 innebar då ökade koldioxidutsläpp med 790 ton i timmen. Ja, i timmen. 790 ton. Har jag förstått Greta, läs vetenskapsmännen, rätt är det bråttom att få ner koldioxidutsläppen. Att behålla redan existerande kärnkraftverk är nog den snabbaste åtgärd man kan tänka sig.
*
Största enskilda koldioxidutsläpparen i Sverige är SSAB som ensamt står för ca 10 % av Sveriges koldioxidutsläpp. Att tillverka stål i masugnar med koks som reduktionsmedel ger mkt koldioxid. Men på SSAB pågår en intensiv utveckling av fossilfri produktion (Hybritmetoden) mha av vätgas och el. Mycket el, SSAB kommer bli Sveriges största enskilda elförbrukare. Projektet förutsätter att det är fossilfri el som kommer användas, då funkar det förstås inte med dansk eller polsk kolkraft, då vore inget vunnet. SSAB säger att planen är att elen ska komma från vatten, vind och bio. Vattenkraften lär väl inte byggas ut nämnvärt, så det blir många vindsnurror och mycket torv.......Samtidigt får vi komma ihåg att det är fler som planerar för ökad elanvändning. Också Northvolt lär behöva en och annan kilowattimme. Liksom elbilarna då. Enl en DN-artikel den 14/1 menar fyra företrädare för energibranschen att det är sannolikt att Sveriges energibehov kommer fyrfaldigas till 2050. Alltså ännu fler vindsnurror och ännu mer torv. Och det får inte sluta blåsa för då stoppar både ståltillverkningen och bilarna......
*
Bilden? Ja den är från Risinge förstås, var annars?
För övrigt var det i natt snön kom, uppåt 3 decimeter. Bilden är från i går, då var det mer typ 3 cm.
*
*
***
Bygg nya kärnkraftverk på Ven... och peka lång näsa åt danskarna.
Jag är också bekymrad över den sakta takten till omställning från kol. De politiska besluten tycks dröja då pengar räknas först och sedan miljö.
Här i Lund har vi max 2 cm med snö, men halt är det.
Håll ut
Bob
Hälsn!
Fantastiskt härligt med vinter några veckor, idag har varit en fantastisk dag och det ser ju strålande fint ut en vecka till minst! Ha det bra!
Trevlig helg! /Thomas
Jag tror inte på vinter eller vindkraft :-)
Jo naturligtvis tror jag på båda. Vi kommer att få snö här de närmaste dagarna i DK och vi har en stor industri som tror på vindkraft och producerar "vindmøller" för hela världen. Men annars vågar jag inte gå in i en större debatt om energistrategi, som förmodligen också är en mycket känslig politisk fråga?
Vad jag åtminstone vågar är att ta ställning till är ditt vackra vinterfoto från dit älskade Risinge - gillas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
MvH
Johnny
Jag håller med om att tiden rinner iväg allt snabbare emot "point of no return" beträffande vårt klimat. Det behövs rejäla krafttag inte bara på energiförsörjningsområdet utan även ett ändrat ekonomiskt tänkande. Det är inte hållbart att år efter år sikta mot högre och högre tillväxt. Medel till att göra radikala omställningar av samhället är möjligt. Medel finns att hämta i alla de undangömda biljoner i skatteparadisens offshorebolag. Med dessa medel kan vi lösa både klimatfrågan och världens fattigdom. Det är inte rätt att närmare en miljard av jordens befolkning inte kan få äta sig mätta varje dag. Vad som saknas är en politisk vilja. En politik som ser bortom mandatperioden. En politik som vill mer.
Hälsningar Jörgen
Hälsningar Jörgen
Hälsningar Jörgen
- Kärnkraften. Det tar minst 10 - 20 år att få tillstånd. Tillkommer byggtiden. Finland har problem. Om projekten kan genomföras kommer strömmen att kosta 80 - 90 öre per kWh.
- Vindkraften. Den står nu för ca 17 % av produktionen i Sverige och ökar snabbt. Kostnaderna är sjunkande. Stora verk med navhöjd på 200 meters höjd och 180 meters rotordiameter kan tillverka ström för typ 30 öre kWh.
- Solceller. Bra komplement, han investerar själv privat, men kostar dubbelt mot vindkraft och möter inte Holmens mycket stora behov.
- Vätgasdrivna turbiner. Spännande, men ingen lösning i sig eftersom vätgasen måste produceras med grön energi - annars är det enklare att elda med kol eller olja.
- Gasturbiner. Fungerande teknik som kan appliceras tämligen fort och enkelt men går på fossil gas.
Det behövs både grön energi och mycket mer överföringskapacitet. Sverige importerar förvisso polsk el ibland, men netto exporterar vi mycket mer. Holmens man ansåg att vi kanske får vänja oss vid att det blir elbrist timmar eller dagar och lär oss parera det.
Personligen tror jag inte på kärnkraft som ny produktionskälla. Jag trodde helt på på kärnkraft, sen blev jag insatt i det då jag jobbade på Planverket på 1960-talet och hade nära kontakt med Vattenfall m fl. De hade respekt för krafterna de hanterade men förträngde problem typ mänskliga faktorn, terrorism och krig. De trodde att deras teknik skulle kunna garantera att inget skulle hända.
Tycker som du såtillvida som att det borde vara planering så att utbyggnad och nätutbyggnad hålls i balans med avveckling. Särskilt sorgligt för mig att Gotland inte får nya kablar så att ön kan sälja el, även lilla jag har bidragit till en planering som skulle göra ön till nettoexportör av el.
Då är Cementas planer på eldriven cementtillverkning inte inräknade. Intressant projekt, med elupphettning av kalkstenen blir avgaserna i princip nästan ren CO2 och då kan Carbon Capture bli framkomligt.