Konstmuseum med textila förtecken
Jag gillar, att titta på konst.
I alla former.
Med närhet till Köpenhamn är jag bortskämd med fina konstmuseer.
Vackra byggnader och konst i världsklass.
Men ändå blev jag helt betagen, när jag för några år sedan hamnade på Abecita konstmusem i Borås.
Om fasaden inte direkt tillhör de glassigaste, så är innehållet desto klassigare.
(Fotot till höger i bild av Maria Espeus.)
Och om namnet får er att tänka på underkläder, så tänker ni rätt. Museet är inrymt i de gamla fabrikslokalerna, där företaget med samma namn som museet tidigare hade sin tillverkning.
Här visas en unik samling modern konst i världsklass, där grunden utgörs av Bengt och Berit Swegmarks privata samling av internationell grafik och fotokonst.
Paret, som tidigare drev företaget, började som unga samla på modern konst. När samlingarna blev så stora, att de inte längre rymdes hemma och fabrikslokalerna blivit tomma sedan tillverkningen flyttats utomlands, föddes idén att visa konsten där.
Utställningsytan har sedan dess successivt ökat och rymmer nu 3 våningsplan i huset.
Den textila anknytningen märks redan i trapphuset, där affischer med företagets produkter samsas med konstfoto.
Jag känner mig som ett förväntansfullt och nyfiket barn när jag går upp för trappan.
Jag är betagen, ja trollbunden av detta unika ställe.
En miljö, som känns intim och familjär. Som både spelar på min nostalgi och ger min egen fantasi spelrum.
(Fotot på väggen är taget av Hans Hammarskiöld.)
Bakom några fina glasdörrar från Orrefors ryms ett litet behåmuseum med material från företagets historia.
Reklammaterial, skyltdockor med gamla korsetter och strumphållare väcker tillsammans med
några gamla symaskiner både minnen och viss munterhet.
Det var här jag fotograferade skyltdockan i ett tidigare inlägg.
Från museidelen är steget inte långt (bort) till den avdelning, där det visas textil konst, så låt oss börja där.
Vartannat år delas ett stipendium ut till en nordisk textilkonstnär och verk från pristagarna finns förstås i samlingen.
Verken är av vitt skilda slag men här är några smakprov med anknytning till kropp och klädesplagg.
Ovan: Hrafnhildur Sigurdardottir från Island var pristagare år 2005.
Att Monika Nilsson, pristagare år 2000, inspirerats av Marilyn Monroe och filmen Flickan ovanpå, när hon skapade verket med samma namn, där en vit plisserad kjol snurrar runt och virvlar upp med hjälp av en fläkt, är inte svårt att förstå.
Danskan Anne Damgaard är ännu en av pristagarna, år 2008 . Hennes Porcupine Dress är en snurrande torso prydd med en kreation, som knyter an till klädestemat men som är så mycket mer än ett klädesplagg.
Men om det textila temat är förutsättningen och ramen för museet, så rymmer det alltså framför allt makarna Swegmarks fantastiska samling.
På 2400 kvadratmeter visas flera hundra verk ur samlingen av modern konst från 60-talet och framåt. Grafik såväl som foto. Många av de främsta namnen är representerade här, bland annat Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney och Hamilton. Ommöbleringar sker hela tiden, ibland kompletterade med inlånad konst och tillfälliga utställningar.
Dessutom och inte minst avlöser högklassiga fotoutställningar av vitt skilda slag varandra. Sedan starten år 2008 har många av våra största fotografer kunnat ses här och bredden är minst sagt imponerande.
Listan är alltför lång för att visa här men klicka på länken.
Några av årets utställningar:
I somras visades Jesper Molins Yes Baby. Vid samma tillfälle kunde man se Paul Hansen och Roger Turessons smärtsamma bilder från världens oroshärdar vägg i vägg med John Weyrich´s trädgårdsfoton.
Vid vårt senaste besök kunde vi se både Brutus Östlings djurporträtt och Emma Svenssons rockfoto.
Just nu visas en utställning med bilder av Sune Jonsson, Vardagsliv, med verk från såväl den egna samlingen som från Hasselblads Center och Hasse Perssons privata samling. Samtidigt introduceras Lars Lerin som fotograf i utställningen Lars Lerins värld. Båda dessa utställningar hänger kvar till den 22 februari.
Dessutom arrangeras fotokvällar, workshops och kurser.
Lägg därtilll, att Neva books har en filial i anslutning till kaféet med ett rikt urval av fotoböcker och ni förstår säkert, att det är lätt att bli förförd.
Min bild med en del av Alexander Bergströms porträtt, som tidigare hängde i trapphuset, får avsluta.
Jag hoppas, att ni blev nyfikna om ni inte redan hittat dit.
PS. Bilderna i inlägget är tagna vid flera olika besök.
Ha det bra du ock!
Eva
Till Abecita kan man med fördel åka om man bara gillar foto. Deras fotoutställningar är outstanding.
Tack för dina rader! Alla behöver inte tycka lika. Mångfald berikar!
eva
Tack för titten
Tack för dina rader!
Eva
Högklass på ditt reportage, bilder och text! / Björn T
Tack för sina sedvanligt vänliga ord! Så roligt att mitt lilla reportage uppskattades av dig!
Eva
Eva
Eva
PS. Jag hoppas du såg, att större delen av det foto du gillade mest, är ett foto på väggen i entrén, taget av Maria Espeus. Effekten i min bild blev något av en trompe l'œil. En medveten synvilla från min sida men den snyggaste delen av bilden är tyvärr inte min.
Blixt tar jag bara, när jag måste, och för det mesta måste jag inte. Det bästa sättet är ju att rikta blixten upp mot taket eller snett bakåt. Det som blixten studsar mot måste vara vit, annars får Du färgstick. Jag gillar förresten en blandning av befintligt ljus och blixljus, men då måste blixten strypas, alltså vara svag.
/Wolfgang
Tråkigt att fabriker och arbetstillfällen försvinner utomlands men bra att de spännande lokaler för konst och kultur tas till vara. Lägger till Borås på besökarlistan, tältade där för en evighet sedan men då var det djurparken och billiga fynd på katalogernas butiker som lockade.
Borås verkar i alla fall vara en trevlig stad. I september förvandlades staden till ett jättelikt utomhusgalleri under namnet No Limit. Tyvärr räckte vår tid inte till för att stanna och beskåda. Jag hoppas kunna återvända och kanske är det ännu en anledning för dig att besöka staden.
Tack för din kommentar
Eva