Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Höjdarklipp

Snart är det dags för årets höjdare:  Klippandet av våra högsta avenbokshäckar.

 En uppgift, som tar en arbetsvecka i anspråk.

Sedan återstår en väldig massa löpmeter av lite lägre häckar.

Förra året offrade yngste sonen en semestervecka och kom hem och hjälpte till.

Som vanligt, eftersom vi inte längre klarar av det själva.

Jag tog av arbetsjackan, kavlade upp ärmarna och .... fotograferade.

Nåja, min uppgift är att transportera bort klippet men jag hann också med att friserna några av de lägre partierna.

Allt under uppsikt av överkontrollanten Rödhake.

Inlagt 2015-06-14 22:19 | Läst 5802 ggr. | Permalink

"Precis vad den lilla goa fågeln är här hos oss också. Den är med överallt så det är bästa sköta om trädgården så alla blir nöjda. Spännande trädgård ni har men ack vilket arbete med dessa häckar. Jag skall också klippa vår snart men den är en munsbit jämfört med era. Trevliga bilder hoppas på fler efter hand. Sov gott Gun-Inger"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nu förstår jag varför du hade synpunkter på mitt 'häck-bloggande':) Där har ni lite att bita i, klippa i menar jag:) Den där trädgården ser verkligen spännande ut.
Svar från Karuzzell 2015-06-15 17:55
Det tar nästan hela sommaren. Vi klipper från mitten av juni till september/oktober. Men vi älskar våra häckar, som till stor del är det, som gör trädgården till vad den är och klagar inte. Vi har dessutom själva planterat de flesta och skulle nog göra om det igen. Trots arbetet. För glädjen över dem har varit så mycket större än slitet. Men man måste nog vara lite galen för att ta på sig ett sådant projekt på egen hand.
Det har varit mer än ett heltidsarbete och nu tycker jag, att jag vill göra något annat också. Så jag har faktiskt full förståelse för din syn på klippandet.
Ta det lugnt och njut för det tänker jag försöka göra!
Eva
Oj vilken fantastisk trädgård!
Vi får hoppas sonen inte får idéer i stil med att "man skall slita ut en generation i taget" eller liknande. ;)
-affe
Svar från Karuzzell 2015-06-15 17:58
Det har framför allt varit en fantastisk trädgård. Nu börjar den förfalla delvis för att vi inte längre orkar hålla efter den. Sonen har gjort en jätteinsats och vi är mycket tacksamma men han har ju ett eget liv att leva.
Tack för dina rader!
Eva
Ha ha, jösses! Där finns det jobb att göra, det är lätt att inse! Men det måste kännas härligt när allt är fixat! Väldigt fint i alla fall! Rödhaken ser ut som en ungfågel, dom brukar vara extra nyfikna och orädda är min erfarenhet!
Hälsn!
Svar från Karuzzell 2015-06-15 18:03
Ja du, nog finns här jobb alltid. Alltid. Det är väldigt fint med välklippta häckar. Klart blir det aldrig. Det finns alltid mer att göra. Att hålla allt i trim på egen hand fungerar inte längre.
Rödhakarna är nog i allmänhet för orädda för sitt eget bästa men ett trevligt sällskap, som dessutom får mig att tänka på Den hemliga trädgården.
Ha det gott!
Eva
Precis vad den lilla goa fågeln är här hos oss också.
Den är med överallt så det är bästa sköta om trädgården så alla blir nöjda.

Spännande trädgård ni har men ack vilket arbete med dessa häckar.
Jag skall också klippa vår snart men den är en munsbit jämfört med era.
Trevliga bilder hoppas på fler efter hand.
Sov gott
Gun-Inger
Svar från Karuzzell 2015-06-15 18:33
Vår trädgård är en spännande plats för både människor och djur. Även om vi har anlagt den och sköter den anser jag, att fåglarna har lika stor rätt till den som vi. Det betyder bl.a. att vi får anpassa klippandet efter deras häckande.
Jag tror inte, att det blir så mycket trädgårdsbilder här. Trädgården är inte vad den varit och jag blir oftast bara ledsen när jag ska fotografera men om du är intresserad, har jag både en gammal hemsida (http://www.lyngbyprastgard.se/tradgarden.htm) och en numera insomnad trädgårdsblogg (http://www.bakomhacken.blogspot.com), där det finns en hel del bilder från hur den såg ut i sin glans dagar.
Nu tänker jag ta det lite lugnt, så trädgården får bli som den blir....
Ha det gott och ta det lugnt du också.
Eva
Härlig trädgård!
Och jag som tycker att jag har mycket att fixa, är man ensam så är man.
Rödhakarna, dom små, sitter lite här och där hemma och väntar på mat, vilket tyvärr katterna gillar:(

Kenneth
Svar från Karuzzell 2015-06-15 18:37
Trädgården är både stor och arbetskrävande. Men härlig! Jag har varit nästan livegen där. Lycklig men livegen....
Rödhakarna tillhör de dumdristiga men är ett rart sällskap i trädgården.
Ha det gott i din trädgård och försök att ta det lugnt och njut!
Eva
Jösses vilken häck! Vilken trädgård ska jag kanske tillägga. Den ser jättespännande ut!
Hälsningar Lena
Svar från Karuzzell 2015-06-15 18:38
Bara en liten del av häcksystemet men den högsta. De flesta tycker nog, att trädgården är väldigt spännande och det är till stor del häckarnas förtjänst. Nu börjar den förfalla men en liten del försöker vi ändå hålla i någorlunda skick.
Tack för dina rader!
Eva
Härliga bilder!
Som "häckklippare" så undrar jag vad du har för saxar?
Kör med eldrivna (sladd) på mitt jobb.
/Roger
Svar från Karuzzell 2015-06-15 18:52
Själv använder jag bara en gammal hederlig och älskad 'handsax' med skär av kolstål, som kan slipas. Gillar inte maskiner i trädgården. Jag tycker, att det är både meditativt och skapande att klippa för hand och att resultatet blir överlägset bättre klippmässigt. Men till de högsta partierna, de som maken och sonen tar hand om, används numera en bensindriven sak med stångskaft och vrid-(vinkel)bar sax . Vi (maken) började men en elsax men efter att ha klippt av sladden några gånger och insett, att den heller inte förslog långt, inhandlades en bensindriven, som sedermera byttes ut mot denna. Med den nya saxen klarar de det mesta från marken men till de högsta partierna, måste ändå en byggställning av rejäla mått användas. Kan berätta, att vi har närmre 1000 löpmeter häck att klippa och att några av de höga bok- och avenbokshäckarna är mellan 4 och 6 meter höga och flera meter breda. Dessutom har jag (haft) ett hundratal klippta former att ta hand om. Så det behövs bra redskap.
Tack för din kommentar och roligt, att du uppskattade bilderna!
Eva
Vilken häck!!! =)
Imponerande!
Svar från Karuzzell 2015-06-15 18:55
Det tycker de flesta. Vi också!
Häckarna är vår trädgårds viktigaste ingrediens och vi tvekar att ta ner dem i höjd, även om det nu börjar bli kritiskt att sköta dem.
Tack för din kommentar!
Eva
Oj, vilken trädgård ni har.
Nu ska jag aldrig mer klaga när häcken mot gatan ska klippas
Marianne
Svar från Karuzzell 2015-06-15 19:01
Trädgården har varit mitt liv. Min glädje och min sorg. Nu är den på väg att förfalla och jag med den. (Eller tvärtom?) Visst är det tungt att klippa men det är också en stor glädje och njutning, att se de välfriserade häckarna. Vi har dessutom själva planterat nästan allt, så vi klagar inte. Däremot försöker vi övertyga oss om att det kanske vore vettigt, att ta ner några av dem lite i höjd.... De högsta är ca 6 meter. Nyklippta. Samtidigt planterar vi fortfarande sådant, som kräver klippande. Det är ju så fint med kontrasten mellan det tuktade och de vilda delarna av trädgården.
Eva