Så som jag ser det
Blött men vackert i bokskogen
Kommande helg är det fotomässa i Stockholm. Det ska bli spännande att för första gången besöka detta stora evenemang som årligen drar fotografer och fotointresserade i tusentals. Hoppas på givande föredrag, många fina uställningar och inte minst möten med fotokollegor. Det är några dagar jag verkligen ser fram emot.
Självklart räknar jag med att vara till brädden fylld av inspiration när mässan är över. För det behövs lite ny inspiration i november även om bokskogen är en inspirationskälla som sällan eller aldrig sviker. Regn och blåst idag men även om det är riktigt gråtungt så finns lite färg kvar i bokskogen, den har bara flyttat sig lite nedåt.
Det kan man inte tro om november
Det är svårt att ta in att det är tionde november. Det är visserligen grått och blött som det brukar vara vid den här årstiden och ljuset i bokskogen är inte mycket att yvas över för en naturfotograf en sådan här dag. Men det är tyst, vindstilla och termometer visar på plus elva grader. Det blir till några rofyllda förmiddagstimmar i skogen med troget sällskap av Prillan. När nu de flesta löven fallit av och höstfärgerna dämpas så finns det ändå massor att fotografera. I markplan finns de små motiven och idag kunde jag plockat både svamp, blommor och lingon. Några bilder så från förmiddagen.
Solig förmiddag i bokskogen.
Vädret rår man inte över. Det var idag fotokompisarna från Göteborg, Ralph Torgardh och Günter Dippe, skulle varit på besök. Morgonen och förmiddagen i bokskogsområdet var som gjort för en naturfotograf. Vindstilla, lite lätta dimmor och en både skön och vacker soluppgång. En höstdag i oktober när den är som bäst. Jag hoppas kunna bjuda göteborgarna på en sådan vid ett annat tillfälle.
Vid Öströö Fårfarm.
Morgonljuset i bokskogen.
Humsjön.
Ovan Skärbäck.
Den lilla tjärnen.
Ytan.
Björnmossans sporhus.
Alltid närvarandes Prillan.
Skogsbäcken.
Bokskogen vid Humsjön.
Humsjön.
Varför inte en nationalpark i Åkulla bokskogar?
Klockan fem i morse väcktes jag av blixt och dunder. Då blir det att hålla sig inne, tänkte jag. Men hundarna behöver ju få sin lilla morgonrunda och medan vi tog den drog ovädret vidare. Det blev till en hyggligt fin höstdag om än med några korta regnskurar. Prillan, vår springer spaniel, har nu hunnit bli nio månader. Hon har mycket spring i benen så jag försöker dagligen ta mig till bokskogen så hon får springa av sig. Nu är det inte enbart för hennes skull jag tar mig till bokskogen utan det är mitt favorittillhåll för fotografering. Bokskogen har alltid något att erbjuda. Nu om hösten lockar det vackra färgerna men det senaste har jag kravlat mycket omkring bland svampar och mossor. Den lilla världen som vi ofta förbiser och trampar på är otroligt fascinerande med sin mångfald.
Det är befriande skönt att röra sig i marker som är naturreservat och skyddade från modernt skogsbruk. Jag har fullt klart för mig betydelsen av det svenska skogsbruket men skänker en tacksamhetens tanke till både markägare och myndigheter som ser till att det bildas naturreservat. Funderar ibland på om det inte skulle gå att ta ett steg till för till exempel Åkulla bokskogar. En nationalpark i Varbergs kommun hade inte varit fel.
Här så lite bilder från dagen där den sista är från grannens fina plantering.
Norra Öland är också vackert
Det är några år sedan vi besökte norra Öland och Långe Erik. men idag var det dags och jag hade nästan glömt hur vackert norra Öland är.
Fyren Långe Erik är en 32 meter hög och byggd av kalksten. Vid vårt besök höll Skanska på med renoveringsarbete. Som jämförelse kan nämnas att Långe Jan på södra Öland är drygt 41 meter hög och Sveriges högsta fyr.
Kusten vid Byxelkrok med Blå Jungfrun i bakgrunden.
Långe Erik.
Kustlandskapet.
Fiskebodar.
Promenad på fyrstigen vid Långe Erik.