Så som jag ser det

Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

Det klack till i hjärtat av glädje

Strömstararna är tillbaka vid den lilla ån jag så ofta återkommer till. Det klack till lite i hjärttrakten när jag hörde det välbekanta, lite hårda, ljudet och så kom de flygandes strax ovan vattenytan. De har inte synts till på hela sommaren och sannolikt har de häckat norröver för att återvända och tillbringa vintern i det lite mildare klimatet här i Halland.

Jag kan ju så klart inte vara helt säker på att det är samma par men jag vill i alla fall gärna tro det. Jag blev lite förvånad över hur oskyggt de betedde sig och lät mig komma så nära som runt 15 meter innan de visade tecken på oro. De markerar ganska tydligt när de tycker man är för närgången, de knixar på sitt karaktäristiska sätt med nigningar och byter position och ser allmänt lite nervösa ut. Då är det hög tid att stanna upp och hålla sig stilla. Sköter man det på ett bra sätt  accepterar de ofta närheten och återgår till vad de höll på med. Det är som oftast födosök och de är underbart intressanta och roliga att studera på nära håll när de dyker, simmar och ibland springer i det grunda vattnet. Nu hoppas jag att de stannar här hela vintern och förgyller tillvaron för mig precis som de gjorde hela förra vintern. Strömstaren har extra hög status i Norge, det är lätt att förstå varför, där den är nationalfågel och heter fosskalle.

Ett par timmar vid ån som slingrar sig igenom jordbrukslandskapet, bokskogen för att mynna ut i sjön resulterade igår i de här bilderna. (Klicka på första bilden och sedan på pilen till höger för att gå vidare.)

Postat 2013-11-15 07:30 | Läst 2353 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Några bilder i all enkelhet

Kanske ljuger rubriken en aning. Inför den upphaussade teveserien "Alla är fotografer" gjorde min lokala radiostation, Radio Halland, en intervju med en professionell fotograf, Christel Lind från Halmstad.  

– Alla kan ta kort. Men alla kan inte bilder, det är något helt annat, förklarade Christel Lind. Själva innehållet i bilden är en konst i sig att ta fram. Amatörer kan också ta fina bilder. Men är man professionell har man mer ögat för vad som ska finnas i bilden.

Oavsett kort eller bilder ser jag fram emot fortsättningen av teveserien som jag tycker började lite trevande. Här är några exponeringar (ville inte använda orden kort eller bilder just idag) från de senaste dagarna.

Postat 2013-11-14 07:39 | Läst 2196 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Iakttagelser vid Hornborgasjön

I strålande solsken blev det idag en vandring längs Hornborgasjöns nordvästsida. Jag är fortfarande lätt chockad över det extremt låga vattenståndet vilket nog också havsörnarna är som har lätt för att fiska då all fisk trängs ihop på allt mindre yta. En god vän med stor kunskap om sjön har till och med sett en havsörn "springande" i det grunda vattnet jaga och fånga fisk. En flock ägretthägrar håller fortfarande till i sjön liksom mängder av vanlig gråhäger och simänder.

Naturlig konst.

Så in i vassen.

Lövet.

Droppen.

Som ett kalhygge vilket ger en bild av hur liten sjön var innan höjningen.

Längst till höger fågeltornet vid Ore backar.

Behövs lite nederbörd för att återställa sjön.

Postat 2013-11-06 18:27 | Läst 2327 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vad händer med Hornborgasjön?

Naturfotofestivalen i Vårgårda är slut för den här gången, den 31:a i ordningen. Som vanligt bjöds det på förstklassig underhållning och inspiration i överflöd. Det är ett fantastiskt arbete Vårgårda Fotoklubb lägger ned årligen för att hålla liv i traditionen med en naturfotofestival. 

Inspirationen ska tas tillvara så därför blev det en vandring längs den nordvästra sidan av Hornborgasjön idag för att om möjligt få till några bilder att belasta hårddisken med. Men jisses, sjön är ju nästan borta! Under de senaste 15 åren som jag under vinterhalvåret varit flitig besökare vid sjön har jag aldrig sett så lågt vattenstånd. Min gissning är att det är 80-100 centimeter lägre än normalt vid den här årstiden. Det kommer att behövas mycket nederbörd i form av regn och snö för att återställa sjön.

Hornborgasjöns medelvatten djup är efter den senaste (sista?) restaureringen som var klar 1995 0,9 meter. Sannolikt har den låga vattennivån både positiva och negativa effekter på livet i och runt sjön. Vilka dessa är vågar jag inte ens försöka mig på en gissning om men det ska bli intressant att följa utvecklingen och se hur fågellivet i sjön ser ut nästa år.

Bilderna så en solig novembermåndag vid Hornborgasjön där bland annat åtta havsörnar höll till långt ut över vattnet.

Torrlagt.

Så var det inte tänkt.

Svampen trivs i skogskanten.

På en stubbe.

Njuter i novembersolen.

Postat 2013-11-04 16:55 | Läst 2371 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera