Så som jag ser det
Morgonstund har guld i mund
Så länge jag kan minnas har jag varit morgonmänniska. Alltid först uppe, sällan har jag behövt väckas av en skramlande väckarklocka, först på jobbet och först på fiskeplatsen eller i skogen med kikare, kamera och fika som följeslagare. "Morgonstund har guld i mund" är ett ordspråk jag gillar och skriver under på. Har jag inte sagt det tidigare så gillar jag också att ta en liten siesta så jag får de hälsosamma antalet sömntimmarna. Det behövs för det kan bli en del sena kvällar också då fotoljuset är som bäst vid blå timmen. Sommartid infaller den inte särskilt tidigt och tidiga mornar och sena kvällar pallar jag inte längre med - utan siestan. En sån tog jag även på jobbets middagsrast. Den stunden var så helig att snälla kollegor på tidningen la en handskriven lapp på golvet utanför dörren till mitt stängda rum "Stör ej, Bengt sover". Nu lite bilder från de senaste dagarna.
Soluppgången.
Morgonljus.
Morgondimman lättar.
Morgonljus i annan kulör.
Mästerbygge.
Byggmästare.
Lövsångare.
Lite blyg rödhake.
Kvällsljus över Kattegatt.
Blå timmen.
Nu är de på väg söderut
Nu är det läge att bege sig ut till kusten. För den som är intresserad av vadarfåglar är det gyllene dagar med massor av fågel längs kusten. Ett säkert ställe är Morups tånge där jag tillbringade några timmar på förmiddagen i ett fantastiskt väder. Det är bara ett problem, jag har så innerligt svårt att artbestämma vadarfåglar på hösten. De olika vadarna kommer i så många skepnader och jag är inte go till att hålla reda på dem alla. Men de är vackra, roliga att titta på och många gånger tämligen osnygga. Tångbältena längs kusten hyser miljontals insekter som blir till viktiga föda för många fåglar inför den långa flytten söderut, en del ska till Afrika eller ännu längre. Förstå att de behöver ladda batterierna.
Vadare i massor.
Kärrsnäppa.
En kärrsnäppa till.
Ung kustsnäppa.
Ung roskarl.
Sädesärla. "Se sån stil jag har".
Sädesärla på insektsjakt.
Tornfalken har precis norpat åt sig en fjäril.
På jakt igen.
Det är vackert när tornfalken kommer glidande i hög fart.
En sådan skönhet jag mötte
Det blev inte alls som SMHI hotade med utan istället en finfin sensommardag om än lite blåsig. Då är det ju egentligen inte läge att försöka fotografera fjärilar och andra insekter för i blåst är inget stilla så mycket som bråkdelen av en sekund. Nåja, det kanske går om man beger sig in i skogen och hittar nån lite skogsväg med lite blommor längs kanten som står i lä för vinden. Sagt och gjort, Dagsås nästa och med hjälp tur, tid och tålamod så fylldes minneskorten minsann i ganska rask takt. Skönt var det också i skogen, en riktigt fin sensommardag.
Minsann, påfågelöga i sikte.
Ägnade en god stund åt denna skönhet.
Så vacker.
Och snabb.
Svingelgräsfjäril.
Daggblöt blomfluga.
Inte fullt så färggrann.
Tången doftar välkomnande
Efter en månad norröver bland fjäll, renar, flugfiske i forsande vattendrag och sköna dagar utan mygg doftar tången välkomnande. Den västliga vinden är smeksamt mild och vandringen vid Morups tånge är skön och rogivande i soluppgången. Fågellivet är för dagens inte så mycket att hurra över, vattenståndet är lågt och vadarna håller till ganska långt ut. De är ganska få men där finns gluttsnäppa, några kustsnäppor, större strandpipare och några tofsvipor. Troligen fler arter som jag inte observerar. Den stora vadarinvasionen låter vänta på sig, Morups tånge är annars en särskilt bra plats att skåda inte minst vadarfåglar. Ofta räcker det att sätta sig vid kanten på den betande strandängen så kommer de små vadarna tätt inpå och på mycket fotovänligt avstånd. Så var det dock inte idag utan jag fick leta efter annat i sökaren.
Suget efter lite närbildsfotografering tar tag i mig så det blir en kortare till till Dagsås också. En bra fredag, jag känner att jag är hemma.
Fyren vid Morups tånge.
Trångt på reveln.
Storskarv.
Landskapsvårdare i världsklass.
Stenskvätta.
Unga starar.
Sparvkalas i havreåkern.
Fortsättning på kalaset i havreåkern.
Pilfink bland havre och oljeväxter.
Stenhumla.
Svingelgräsfjäril.
Som avslutning en blågrön mosaikslända.
Med dunjacka och långkalsonger i Jämtland...
Tack och lov att den lilla dunjackan liksom långkalsonger och regnkläder åkte med i semesterpackningen. Efter en fantastisk vecka i Fulufjällen tog det tvärstopp i Jämtalnd med både sol och värme. Men nu utlovas en stabilisering och lite högtryck med temperaturer på 20 grader eller däröver. Det ser vi fram emot och kanske kan harrfisket också förbättras i samma takt. Mellan regnskurarna och fisket har det blivit några fototurer i omgivningen. Här är några bilder från den senaste veckan.
Solnedgång vid Kvissleströmmen.
Efter sol kommer regn.
Humlorna suger den sista musten ur rödklövern.
Familjelycka hos sångsvanen.
Sångsvan.
På myren en bit bort hållet ett par tranor till.
Kungsörnen tar sig dagligen en tur över skogen i jakt på något ätbart.
Och så den ständige följeslagaren på skogsturerna - lavskrikan.