TheInvisibleJackal
Brunst på andra sidan sundet.
Kronhjort
I slutet av september åkte jag och min fru till Jaegersborg i Danmark. Målet var att fota kronhjort. Det är deras brunstperiod den här tiden på året. Chanserna är därför goda att få foton på dem. Det är tredje gången jag är i Jaegersborg för att fota hjortar. Första gången var 2018 och sedan året därpå. Båda gångerna i september. Sedan kom pandemin, men nu var jag här igen. Vi har tagit med oss våra cyklar. Att cyklar runt i parken är perfekt ur flera aspekter.
Den första kronhjorten ser är vi på vägen upp till Eremitaget. Han ligger i gräset och bara tittar på oss. Troligen har natten och de tidiga morgontimmarna varit tuffa.
I Jaegersborgs Dyrehave möter man inte bara kronhjortar utan även dovhjort och sikahjort,
#2
Dovhjort
#3
Dovhjort
I Jaegersborg äger hjortarna företräde. Är det en hjort som är på väg passera över en väg eller stig är det bara att snällt vänta. Vilken man givetvis gör. Det är trevliga och välkomna möten.
#4
Kronhjort
Var de brunstiga kronhjortstjurarna håller hus går inte att undvika. Deras bröl hörs vida omkring.
#5
Kronhjort
"Hey, what's that sound?Everybody look, what's going down?"
(For What It's Worth - Buffalo Springfield, 1966)
#6
Kronhjort
Ibland skogens stammar står han redo att brista ut i kronhjortstjurens septembersång.
#7
Kronhjort
#8
Kronhjort
"Jag tyckte jag hörde något."
#9
Dovhjort
#10
Trehövdad sikahjort
Timmarna går och magen vill ha sitt och precis när vi det bäst behöver det dyker en parkbänk upp. Väl vi sitter där och känner oss till freds kommer sikahjortar bet-gående längs stigen bara några meter ifrån oss.
#11
Sikahjort
#12
Sikahjort
#13
Kronhjort
För att locka kornhjortsdamerna smyckar tjuren sig.
#14
Kronhjort
Nu är det bara att vänta.
#15
Kronhjort
"Kors vad det dröjer."
#16
Kronhjort
"Försiktigt flickor. De är ena luringar de där behornande vrålaporna."
#17
Kronhjort
Likt en panter ligger kronhjortstjuren på lur.
#18
Kronhjort
Hade det inte varit för begäret att få bröla hade hans smygtaktik lyckats.
#19
Kronhjort
#20
Kronhjort
"Du! Det står en gubbe där borta"
"En!? Det är en hel flock"
#21
Kronhjort
Vi cyklar kors och tvärs i Jaegersborg och ser hjort har och var.
#22
Kronhjort
Och ser vi inte dem, hör vi dem.
#23
Kronhjort
#24
Kronhjort
Framemot eftermiddagen börjar det bli lite mer liv och rörelse i markerna.
#25
Kronhjort
#26
Kronhjort
#27
Kronhjort
#28
Kronhjort
Det finns en del helt vita kronhjortar i Jaegersborg. Det är inte fråga om albinism utan om leucism. En åkomma som får hjortens päls och skinn att mista sin färg.
#29
Kronhjort
När vi sitter och tar en sista fika innan det är dags att börja ge sig till bilen dyker en ståtlig kronhjort upp invid den gamla eken som finns i vårt blickfång. Emedan jag icke har för vana att fika naken är kameran med och redo.
#30
Kronhjort
Både jag och min fru ser framemot att få återse Jaegersborgs hjortar nästa höst, om vi inte gör det tidigare för här finns många magnifika träd och landskapet är anslående.
TheInvisibleJackal
Tillbaka igen
Mindre guldvinge
Bara någon vecka senare var vi tillbaka vid Björkelund. Den här gick vi ingen promenad utan bestämde oss för att direkt gå till växtplatsen med gamla kulturväxter. Återigen hade jag fokus på vad den lilla världen i form av olika insekter hade att erbjuda. Jag har lärt mig namnen på en del, medan åter andra är för mig okända. Kan jag inte vad det är jag fotograferat försöker jag artbestämma det så gott det går med hjälp av litteratur och olika webbsidor. Ett givande och faktiskt roligt arbete. Jag tror att om vet vad något är ökar också förståelsen för vad man ser och därmed även respekten. Det blir inte bara ett kryp, det blir ett liv. Ett liv värt att respektera och ta hänsyn till.
#2
Mindre guldvinge
#3
Mindre guldvinge
#4
Mindre guldvinge
Kan man få ögonkontakt med en fjäril?
Kanske, men jag har svårt att tro att det kan hända. Skulle det någon gång hända vore det nog en förunderlig upplevelse.
#5
Mindre guldvinge
#6
Trädgårdsguldfluga
Flugor är något som har börjat fascinera mig allt mer med tiden.
#7
Liljebagge
#8
Spetsrovbärfis
#9
Kvickgräsfjäril
#10
Kvickgräsfjäril
#11
Fönsterblomfluga
#12
Vanlig stickfluga
#13
Strimlus
#14
Sjuprickig nyckelpiga
#15
Rödlus
#16
Bandflickblomfluga
I Nationalnyckelns band 53A. 2009, s. 290 hittar jag en plansch som jag tycker stämmer väl in på blomflugan ovan. Mycket fascinerade verk om blomflugor. Det är nästan så jag funderar på att skaffa de här två verken. (Det finns en andra del också - 53B)
#17
Jordhumla
#18
Bred bärfis
#19
Bred bärfis
#20
Bred bärfis
#21
Den här flugan har jag ännu inte lyckats artbestämma. Jag har reserverat delen i Nationational nyckeln till Sveriges flora och fauna som handlar om tvåvingar. Har jag tur kan med hjälp av den få någon klarhet i vad det kan vara för fluga.
#22
Jag har även gjort en förstoring av flugan.
#23
Det är möjligt att det är samma gröna flugart som högre upp i inlägget (se bild 6). Den har dock inte samma metalliska skimmer, men det kan vara att ljusförhållandena vid fotograferingstillfällena skiljer sig åt.
#24
Även det här är en för mig okänd art. Något slags mott misstänker jag.
#25
TheInvisibleJackal
Björkelund
Knappt 15 kilometer öster om Halmstad ligger Björkelund. Det går att både cyklar dit via banvallsleden eller genom att köra bil. Den här gången valde vi bilen även om vi oftast en här tiden på året väljer att cykla dit.
Och då vi satt på våra rumpor i bilen tog vi istället och gick en promenad i området. Det finns en slinga man kan gå som är på runt 2 kilometer. Bitvis följer man Fylleån. Det är en trivsam promenad som bjuder på lite av varje.
#2
Mindre sjötrollslända
#3
Blå jungfruslända
#4
Sexfläckig bastardsvärmare
Efter promenad stannar vi till i trädgården vid Björklund. Där odlas det flera äldre och ur insektssynpunkt intressanta växter. Där stanna både jag och min fru till länge. Hon för att leta motiv och kompositioner bland växternas färger, former och strukturer. Jag för att än en gång bli fångad av insekternas fascinerade värld.
#5
Fönsterblomfluga
#6
Mindre sjötrollslända
#7
Silverstreckad pärlemorfjäril, hona
#8
Silverstreckad pärlemorfjäril, hona
#9
Mindre sjötrollslända
#10
Sexfläckig bastardsvärmare
#11
Sexfläckig bastardsvärmare
#12
Sexfläckig bastardsvärmare
Det var en sådan trivsam och behaglig tid vid Björkelund att vi bestämde oss att återvända efter bara någon vecka igen.
TheInvisibleJackal
Humlor
Mörk jordhumla
I somras var det lite av trend att fotografera humlor i flykten. Det lockade både mig och hustrun att spendera någon timme eller två ute i trädgården vid lavendeln för att försöka få några bilder på humlorna i flykt. Inte så lätt. De flög inte alla gånger, för att inte säga oftast, åt det håll man föreställde sig. Det blev därför en hel del bilder utan humlor, halva humlor och suddiga humlor. Till sist blev i alla fall några bilder på humlor i flykt. Tillsammans med en del stationära.
#2
Mörk jordhumla
#3
Mörk jordhumla
#4
Mörk jordhumla
#5
Mörk jordhumla
#6
Jordhumla
#7
Mörk jordhumla
#8
Mörk jordhumla
#9
Mörk jordhumla
#10
Sandhumla
#11
Mörk jordhumla
Humlor mitt i vintern kan någon kanske undra. Anledningen är att jag ligger lite efter inläggsmässigt. Och inte blev det bättre av att jag gick en 17-veckors PS-kurs. Mycket bra, intressant och lärorik kurs med mycket jobb, vilket gjorde att när kursen var klar kände jag mig ganska mätt på att tillbringa kvällarna framför datorn och valde därför att göra annat.
TheInvisibleJackal
Karlstad
Utanför fönstret rasar vintern för fullt den här dagen. Bildmässigt är jag alltjämt kvar sommaren -23. Det har inte blivit så mycket gjort på bloggfronten sistlidna månad. Ska försöka råda bot på det den närmsta tiden. Således inga vinterbilder för min del än.
Efter några bluesdagar i Åmål styrde vi kosan norrut mot Karlstad för att hälsa på våra barn som pluggar där och som den här sommaren även hade sommararbete där. En annorlunda känsla att inte ha några barn hemma ens under sommaren. Det var en fin dag så vi körde ut till Alsters herrgård. Gustaf Frödings födelsehem. Fikade, umgicks och tog en promenad i omgivningarna. Jag passade även på att köpa en samlingsutgåva av Frödings dikter. Har läst hans dikter ett antal gånger och den pocket med hans dikter som jag hade sedan tidigare har sett sina bästa dagar.
#2
#3
#4
#5
#6
#7
Efter Alster åkte vi till vår dotters boende för att undersöka hur de stod till med förekomsten av blåbär. Vi hittade en del och såg även en hel del lingonris. Det blev inga bilder på bären. Jag kom istället att fastna för ormbunkarna som också växte i skogen.
#8
#9
#10
#11
#12
Ljuset en bit in på stigen påminde mig om barndomens blåbärsmarker och vandringar där med vännen Putte.
TheInvisibleJackal