TheInvisibleJackal
Laxvik
Ännu en gång har jag besökt min speciella sittplats ibland klipporna denna majmorgon 2018. Det är en behaglig, nästintill vindstilla morgon. Jag sitter bara och njuter av stillheten. Kameran är uppställd och redo. Med kikaren spanar jag ut över havet. En storskrakehane simmar ut från en sten som dolde den.
#2
Ett litet ejdersträck drar nära förbi. De är inte alls i närheten av hur många de kunde sträcka förbi för 10-15 år sedan. Att se riktigt stor ejdersträck som sträcker tätt över havet är något jag saknar.
#3
Några sjöorrar har drivit närmare land. Det är inte ofta man kommer dem så här nära.
#4
Några skedänder med sin speciella och lättigenkännliga profil sträcker förbi.
#5
"Det var den största mussla du kan tänka dig. Ungefär så här stor."
#6
En ensam ejderhona uppvaktas av grupp hannar som turas om att lägga huvudet bakåt och "åaa". Ett läte som skvallrar om hav och kust.
#7
Ytterst försiktig har en ängspiplärka funnit någonstans att sätt sig.
#8
Gråtrut betraktar mina förehavanden under morgonen.
TheInvisibleJackal
Ägretthäger
Första gången jag såg en ägretthäger måste ha varit 1983 vid Store Mosse i Småland. Det var mina hemmamarker på den tiden. Jag trängdes uppe i stora tornet med andra skådare och långt borta syntes den som en vitt prick. Inte ens med hjälp av blykowan blev den vita pricken så mycket större. det gick att se att det inte var en svan, men något mer detaljerat än så var omöjligt på det avståndet.
Då var det en stor sällsynthet med ägretthäger. Nu vet jag inte hur många jag har sett ägretthäger. Den har blivit allt vanligare och sedan bra många år tillbaka ser jag den årligen. Det har till och med sträckt ägretthägrar över tomten vid några tillfällen.
Den är dock inte alltid som det är möjligt att få bilder, men en majkväll 2018 vid Trönninge ängar klev en ägretthäger plötsligt fram ur vassen vid ängarna och höll sig på hyggligt fotoavstånd.
#2
#3
#4
Den går där lugnt och spanar som hägrar har för vana att göra.
#5
#6
#7
#8
Plötsligt är det något som skrämmer den och får den att ta till vingarna.
#9
En annan stor vit fågel - knölsvanshanen - simmar förbi. Förmodligen för att ta sig en närmare till på den vita främlingen.
#10
Ägretthägerns berömda ägretter fladdrar i vinden.
#11
En gråhäger, även den ute efter fisk går sakta fram i vattnet.
#12
Det går inte att låta bli
#13
att undra vad som
#14
skulle hända om dessa förnämliga fiskare möttes öga mot öga.
#15
Ägretthägern bestämmer sig för att lämna landbacken.
#16
Gråhägern bryr sig inte så värst mycket om vad dess kusin tar sig för. Upptagen som den är av sitt fiskafänge.
#17
Ånyo spanar ägretthägern efter fisk.
#18
Gråhägern smyger fram. Idogt spanande den med.
TheInvisibleJackal
En morgon på en klippa
Maj månad år 2018. Jag har cyklat ut till Trönninge strand. Förutom kameraprylarna och fikat har jag tagit med ett liggunderlag. Jag tänkte att skulle lägga mig på det på någon av klipphällarna ute udden för att på så sätt komma lite mer i ögonhöjd på de fåglar som kunde tänkas dyka upp i närheten. Dessutom uppfattas jag inte som lika hotfull som när jag står upp, vilket gör att någon fågel vågar stanna kvar lite längre eller rent av närma sig lite.
Den första fågeln som flyger förbi min uppenbarelse är en strandskata, som kastar ett getöga på mig i förbifarten.
#2
Några sjöorrar sträcker också förbi lite längre ut. Det är sällan de går nära land.
#3
En ejderhona med sina små simmar stilla förbi. Hon ser mig. Jag verkar tämligen harmlös i hennes ögon och hon simmar lugnt vidare med sina små.
#4
En knölsvan glider sakta genom vattnet.
#5
För att strax få sällskap av ytterligare två.
#6
De har hittat något att äta och uppehåller sig en lång stund med sina förehavanden. Min närvaro tycks inte störa dem. Jag har första parkett.
#7
#8
#9
#10
#11
Ängspiplärkans långa bakklo för lätt tankarna till fåglarnas ursprung. Var dessa små obetydliga fåglar för ett antal generationer sedan en velociraptorart.
#12
#13
En av de vårgäster man ibland kan få se om man har tur. Trots sitt iögonfallande utseende smälter roskarlen förvånansvärt väl inte i miljön. Om det nu inte är stor nerträckad sten förstås.
#14
Även kråkor här maj till. Liksom blommande vresrosor. Törnrosor som får mig att tänka på Törnrosens diktare - C J L Almqvist.
TheInvisibleJackal
Årets vackraste månad
Jag fortsätter mina vandringar i mitt bildarkiv. På grund av del pollenbesvär är det i arkivet jag får röra mig istället för utomhus. Inte lika trevligt trots att det är rätt intressant, att så säga vandra runt i sitt bildarkiv. En del bilder kommer jag ihåg. Andra minns jag inte alls. Jag har märkt att jag tagit en massa bilder, gjort i ordning en del, men sen inte gjort något med dem. Lite slöseri kan jag nog tycka. För jag fotograferar ju inte för lägga bilder i en låda, om än en digital sådan. I början var det väl så att jag inte visade mina bilder speciellt mycket. När jag tog dessa bilder hade jag fotograferar i lite drygt tre år. Ändå är det först nu jag visar dem. Jag kommer att fortsätta mina vandringar framgent även när vädret har slagit om från regn och gråväder till någon mer bildmässigt tilltalande. Så att säga varva nytaget med arkivbilder. Förhoppningsvis blir pollenbesvären också bättre. Av någon anledning har jag de senaste 7-8 åren fått mer besvär än tidigare. Förr hade jag inte alls ont av pollen vad jag kan minnas, men minnet kan vara bedrägligt. Ett s k "mannaminne" sträcker sig ungefär tre år bakåt i tiden.
Jag är nu framme vid maj 2018 och återigen är platsen Trönninge ängar. Maj är den månad på året jag tycker absolut bäst om att vara ute och fotografera. Med sina färger och skira grönska är den vackraste månaden tycker jag. Vid ängarna är jag så mycket det bara går går, men även en del andra platser besöks.
#2
Sävsparv.
#3
Smådoppingen är alltjämt framme vid gömslet och fiskar.
#4
Knipa.
#5
Morgontoalett.
#6
Gråhägrar syns ofta vid ängarna. Det är intressanta fåglar.
#7
Hämpling.
#8
En riktig tidig morgon vid ängarna när solen precis har börjat gå upp. Ibland om jag tar mig kragen och går upp lite extra tidigt kan jag sitta i gömslet någon timme innan solen går upp. Dessa morgnar brukar vara magiska. Att vara där på plats innan allt vaknar. Har jag tur har skådarna fått något larm och befinner sig långt därifrån. De brukar vara rätt bullriga och skrämmer oftast bort fåglar som vågar närma sig gömslet.
#9
En sångsvan på besök i maj. Det händer inte alltför ofta.
#10
Gråhägern tassar ut i vattnet. Har den sett något eller hoppas den bara?
#11
Sångsvanen väljer att posera istället.
#12
Skärfläckorna är igång med sitt födosök. Än så länge är de sams.
#13
Smådopping har sökt sig in i skuggorna. Nu är det nog med livet i strålkastarljuset.
#14
Ja, maj är en månad man helst inte bör sova bort, snarare tvärtom. Det är den frivilliga vakenhetens tid.
TheInvisibleJackal
Ängarna på nytt
Efter det skånska äventyret lämnade jag bilen hemma och cyklade ut till Trönninge ängar en eftermiddag i slutet av april 2019. Det är rätt stilla och jag möter bara några skådare på väg därifrån. Det är inget särskilt där nu hälsar de på väg mot en annan lokal.
Jag har lärt mig att det betyder att det inte finns någon art att föra upp på någon av de listor som många skådare för. För egen del bryr jag mig inte så mycket om listor längre. För mig är Trönninge ängar en plats där man ofta kan komma ganska nära fåglarna om man sitter lugnt och stilla i gömslet och väntar. Oftast är det väldigt rofyllt att sitta där.
#2
I kanten ser jag hur en grågås försiktigt för ner sina ungar i vattnet.
#3
De simmar ut efter henne. Det är nu när de fortfarande har den gula dundräkten som de är som sötast. Sen när de växer byter de ut den mot en mer dammgrå historia som inte direkt ger några skönhetspoäng.
#4
Än så länge har inte alla grågässen ungar och del försöker nog fortfarande hitta en partner...
#5
... genom att på olika vis imponera.
"Kolla! Jag har vingar!"
Kanske hjälper det. Fast nog är det inte beundran som syns i den ena grågåsens blick.
#6
Gravandshanen är dock tvärsäker på sin sak och ve den som inte förstår hur det ligger till.
#7
Bläsandshanen betar stilla i sjökanten. Jag tror inte att jag någonsin sett en bläsand lacka ur och löpa amok bland så väl artfränder som andra.
#8
Den mindre strandpiparen är på plats utanför gömslet. Det finns två stycken lågt placerade öppningar i gömslet. Sticker man ut objektivet försiktigt där kommer man nästan i jämnhöjd med fåglarna utanför. Det dock alltför obekvämt att fota därifrån under en längre period om man inte har något att ligga på eller åtminstone något skydd för knäna.
#9
En gluttsnäppa står tankfull och tittar ner i vattnet.
#10
Årthannen är alltjämt kvar och simmar oblygt utanför gömslet.
#11
Att resa sig upp i all sin längd och visa upp sina vingars skönhet är inte bara något för en grågås
#12
även gravandshanen finner det vara en god sak.
#13
Ibland åbäkar man sig ner till de låga öppningarna för att fota en helt vanlig sädesärla. Varför? För att det går. Ibland går jag funderar på om jag inte skulle skaffa mig ett s k tältgömsle. Har sett ett på Cyberphoto som verkar intressant. Det som hela tiden dyker upp i mina mottankar om att skaffa ett är hur mycket skulle jag komma att använda det, skulle kunna använda det. Det och så det faktum att det innebär ytterligare några kilon extra att släpa på. Någon dag kanske tankar på att ha ett väger över.
#14
#15
#16
#17
Knölsvanshanen kommer för undersöka vad som tycks försiggå i gömslet. Han är en smula misstänksam.
#18
Der verkar vara ok, men han släppet inte gömslet med blicken. Bäst att vara helt säker.
#19
#20
De små nackfjädrarna på gravandshonan ser ut att resa sig lite. Något som oroar henne? Är det jag?
#21
Nej, det tycks vara lugnt.
TheInvisibleJackal